Copiii s-au întâlnit cu Ştefan cel Mare şi Sfânt

Am aflat din presă că 59 % din vizitatorii care au văzut stindardul lui Ştefan cel Mare la Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie au fost tineri. Mă bucur că printre aceştia au fost şi elevi de la Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu” din Chişinău. Copiii mi-au povestit emoţionaţi cum au stat la rând la intrare, cum au intrat în sala unde trona steagul lui Ştefan cel Mare, într-o vitrină de sticlă. Multe grupuri au avut ghizi profesionişti, care le-au vorbit despre istoria relicvei, despre epoca lui Ştefan cel Mare.

Este important, însă, ca elevii să ştie că acesta nu e un steag de luptă al voievodului, ci un stindard liturgic, un prapor. Le-am explicat copiilor că drapelul nu l-a însoţit pe domnitor pe câmpul de luptă, ci a fost confecţionat de călugări şi a avut o menire religioasă, fiind dăruit mănăstirii Zografu de pe Muntele Athos. Unii copii nu ştiau nimic despre Muntele Athos, despre activitatea mănăstirilor de pe vremea lui Ştefan cel Mare şi povestindu-le despre steag, le-am comunicat multe lucruri despre viaţa domnitorului şi despre lupta lui spirituală împotriva otomanilor care aveau în plan să subjuge ţările creştine. Astfel, o simplă vizită la muzeu a fost de fapt o lecţie de istorie pe care ei nu o vor uita niciodată.

După ce au văzut expoziţia, copiii m-au întrebat ce înseamnă inscripţia slavonă de pe marginile stindardului liturgic şi atunci am căutat împreună pe internet traducerea şi am citit-o cu voce tare: „O, răbdătorule de patimi și purtătorule de biruință, Mare Gheorghe, întru necazuri și năpaste iute mijlocitorule și fierbinte ajutătorule, celor întristați bucurie nespusă, primește de la noi această rugăciune, a smeritului tău rob, a Domnului Ioan Ștefan voievod, prin mila lui Dumnezeu domn al Țării Moldovenești, păzește-l pe el nevătămat în veacul acesta și în cel ce va să fie, prin rugăciunile noastre, ale închinătorilor tăi, ca să te slăvim în veci, amin. Și s-a făcut în anul 7008, iar al domniei lui 43”.

Le-am spus elevilor că rugăciunea a fost concepută de însuşi domnitorul Ţării Moldoveneşti, iar vizita la muzeu a fost pentru ei ca o adevărată întâlnire cu Ştefan cel Mare şi Sfânt.

Lilia Ciupercă,

pedagog, Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu”, Chişinău

The following two tabs change content below.