Copiii orfani își caută de lucru în capitală

Foto simbol

„Aveam o educatoare care, ca să ne permită să privim televizorul după cină ne spunea să nu mâncăm pâinea, ca s-o poată lua acasă”

Cu 35 de lei în buzunar pentru mâncare, atât cât le oferă zilnic statul copiilor orfani și cu dorința de a găsi un loc de muncă, trei tineri au venit marți dimineață în capitală. Odată ajunși în Chișinău, aceștia au mers la Parlament pentru a cere un ajutor. Stând pe scările edificiului, un angajat al Parlamentului i-a ascultat, după care le-a dat un număr de telefon la care aceștia ar putea obține ceva de lucru. Conform hotărârii de guvern din 2002, statul şi-a luat angajamentul să asigure copiii orfani cu spaţiu locativ şi suport la angajarea în câmpul muncii.

De pe scările Parlamentului tinerii au pornit în căutarea unui spațiu locativ, ca să nu fie nevoiți să doarmă sub cerul liber. Aceștia au găsit o cameră într-un apartament, stăpâna căruia le-a cerut câte 450 de lei de persoană.

Andrei, 23 de ani, Eduard, 24 de ani, și Sergiu, 26 de ani,  își finisează studiile la Colegiul Agroindustrial din Grinăuți, raionul Ocnița, și își caută cu disperare un loc de muncă în Chișinău. Toți trei sunt orfani, au crescut și au învățat la Școala de tip internat din Cupcini, care astăzi nu mai există. Deoarece nu au un loc stabil de trai, aceștia sunt nevoiți să învețe permanent la diverse instituții de învățământ pentru a avea asigurat un pat unde să doarmă. Tinerii, viitori tehnologi în domeniul produselor alimentare, au ales să-și facă practica la întreprinderile din Chișinău, deoarece, spun ei, la Cupcini sunt puși doar să mature. ,,La Cupcini nu au nevoie de lucrători, ne iau să facem practica pentru a mătura teritoriul și pentru a căra lăzi”, ne spune Andrei. Sergiu ne spune că stagiul practic nu este plătit și le este greu să supraviețuiască cu cei 1285 de lei pe care le oferă statul. ,,Noi aveam posibilitate să ne alegem unde să facem practica, dar, din păcate, nu este plătită. De aceea, vrem să muncim pentru a ne asigura un trai decent și aici, în Chișinău, avem mai multe posibilități”, menționează tânărul.

Deprinși de mici cu munca

Cei trei tineri, ca și alții care au crescut fără părinți, fiind lăsați în grija statului, s-au obișnuit cu statutul lor și spun că nu-și doresc mila nimănui. „Noi și vara trecută am fost la Chișinău și am lucrat, am fost cazați gratis la căminele Universității Agrare. Făceam bani, cumpăram ceva bun de mâncare. La Ocnița, la fel, munceam cu ziua. Săpam, tăiam lemne la oameni, ne plăteau câte 50 de lei pentru un metru cub și ne hrăneau bine. Eu de mic lucrez pentru a avea o haină curată și o bucată de pâine”, ne relatează Andrei.

Tinerii ne spun că, după ce au ieșit din internat, nimeni nu i-a informat despre drepturile lor și despre faptul că pot să-și continue studiile. Ala Bercu, şefă de secție la Colegiul Agroindustrial din Ocnița, a declarant pentru JURNAL de Chișinău că statul îi asigură cu cele necesare pe acești copii. „Cel mai trist e că ei nu au părinți. Noi încercăm să-i ajutăm psihologic, însă știți cum sunt tinerii, au multe drepturi și fac ce vor ei”, a spus Bercu.

Viața la orfelinat

Deși au trecut ceva ani de când au părăsit încăperile internatului, aceștia își amintesc cu lux de amănunte viața de acolo, care nu a fost deloc ușoară. Ei povestesc cum erau bătuți și cum erau deposedați de darurile primite de la diferite ONG-uri din străinătate. „Eu deja nu mă tem să spun că am avut un director tare rău, toți se temeau de el. Aveam o educatoare care, ca să ne permită să privim televizorul după cină, ne spunea să nu mâncăm pâinea, ca s-o poată lua acasă. Ne băteau, iar de sărbători, când primeam cadouri de la americani, ne luau tot ce era mai bun și ne lăsau doar bomboanele”, își amintește Andrei. Pentru un copil orfan statul oferă zilnic pentru mâncare 35 de lei. Eduard, Andrei și Sergiu, din cei 105 lei adunați, îşi cumpără produse alimentare, însă niciodată nu sunt sătui.

Hotărârea de guvern din 2002 spune că statul şi-a luat angajamentul să asigure copiii orfani cu spaţiu locativ şi suport în angajarea la muncă. Din păcate, respectivele prevederi au rămas doar pe hârtie. Această situație este convenabilă autorităților deoarece multe persoane nu-şi cunosc drepturile.

Sistemul rezidenţial de îngrijire a copilului din R. Moldova este alcătuit din 55 de instituţii de tip rezidenţial. În subordinea Ministerului Educaţiei sunt 50 de instituţii rezidenţiale, dintre care 24 de şcoli-internat auxiliare, 14 şcoli de tip-internat pentru copii orfani şi rămaşi fără îngrijirea părinţilor, şapte instituţii speciale pentru copii cu deficienţe fizice şi senzoriale, trei şcoli-internat sanatoriale şi două case de copii. Numărul total al copiilor plasaţi în instituţiile din subordinea Ministerului Educaţiei constituie 4843 de copii, dintre aceștia 1682 sunt plasaţi în şcolile de tip-internat pentru copii orfani şi rămaşi fără îngrijirea părinţilor.

JURNAL de Chișinău a prezentat povestea acestor tineri nu pentru a isca milă și compătimire, dar pentru a-i ajuta să-și găsească un loc de muncă în capitală. Sunt muncitori, responsabili și conștienți că prin muncă își pot asigura un trai decent. Pentru a afla datele de contact ale celor trei tineri, vă rugăm să ne apelați la numărul de telefon 068583777, sau să ne scrieți pe pagina de facebook a ziarului nostru.

 

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)