Copiii nu au simţul pericolului

„Anual, la spitalul nostru ajung peste 200 de copii cu intoxicaţii grave după ce au ingerat substanţe toxice”

Curiozitatea şi tendinţa copiilor mici de a pune în gură tot ce-i înconjoară trebuie să-i pună în gardă pe părinţi. Zeci de copii ajung în stare gravă la spital după ce au ingerat substanţe toxice: detergenţi, soluţii care conţin clor, acid acetic (oţet), soluţii de desfundat ţevile etc. „Din cauza unui flacon care nu a fost închis bine acum suntem în spital”, spune mămica lui Dănuţ, un băieţel de doar doi ani care a vrut să vadă cum e la gust soluţia de clor.

Abia când copiii lor ajung pe masa de operaţie, părinţii conştientizează că substanţele toxice nu trebuie lăsate în preajma micuţilor, au constatat medicii de la Centrul Naţional Ştiinţifico-Practic de Chirurgie Pediatrică „N. Gheorghiu” din Chişinău. Natalia nu şi-a imaginat că fiul ei de doar patru ani ar putea să ia câteva înghiţituri de soluţie pentru desfundat ţevile. Micuţul a ajuns în stare gravă la spital cu diagnosticul combustie chimică. Tratamentul durează de mai bine de patru luni, însă, potrivit directorului coordonator al centrului, Eva Gudumac, copiii cu asemenea intoxicaţii completează lista copiilor invalizi. Astăzi părinţii băiatului spun că şi-au învăţat lecţia: „Nu trebuie să laşi vasele cu soluţii toxice pe podea. În orice clipă acestea pot fi luate de copil”.

Medicii susţin că asemenea cazuri, din păcate, sunt destul de frecvente. „Anual, la spitalul nostru ajung peste 200 de copii care s-au intoxicat acasă cu diverse substanţe care sunt folosite, de obicei, în gospodărie, detergenţi de spălat vesela şi veceul, detergenţi pentru albituri, acid acetic, apă oxigenată etc. Sunt otrăviri grave din cauza faptului că părinţii păstrează aceste substanţe la îndemâna copilului. Orice copil mic explorează lumea înconjurătoare cu gura. Părinţii trebuie să fie conştienţi de această particularitate a vârstei şi să fie foarte atenţi la ce obiecte şi substanţe se găsesc în preajma copilului, unde şi cu ce obiecte se joacă”, a menţionat Eva Gudumac.

Timp de o lună copilul poate părea absolut sănătos

Abia când a văzut că a început să i se decolorează haina, Elena a înţeles că Dănuţ a înghiţit ceva. „Am observat că i se umflase buzele, iar scurta îi era umedă şi mirosea a clor”, povesteşte mama băiatului de doar doi anişori. Femeia a fugit repede la bunicile micuţului în grija cărora a fost lăsat pentru un timp scurt şi le-a întrebat ce a înghiţit fiul ei. Au constatat că motivul acestui incident cu urmări grave pentru sănătatea băiatului este un vas cu soluţie de clor care nu a fost închis bine. „Era pus pe raft, dar s-a răsturnat şi lichidul a început să picure pe podea. Dănuţ avea o pară pe care a muiat-o în clor şi a muşcat”, povesteşte mama îndurerată.

Chirurgul pediatru Eva Gudumac atenţionează că micuţii care au ingerat substanţele toxice sau acid acetic (foarte des întâlnit în bucătării) de la început plâng şi peste câteva minute se calmează. „Se linişteşte şi mama care crede că nu s-a întâmplat ceva grav. Timp de o lună copilul poate părea absolut sănătos, însă pe esofag, în zona afectată, se poate crea o strâmtorare după care copilul nu mai poate nici măcar să bea şi necesită intervenţie chirurgicală pe esofag urmată de un tratament îndelungat”.

Cazurile în care copiii se intoxică cu oţet sunt alarmant de multe. Substanţa utilizată des în alimentaţie este confundată de copii şi, astfel, ei ajung să o bea, nimerind în stare gravă la spital. „Trebuie să fim foarte atenţi în ce priveşte profilaxia acestor grave afecţiuni care apar la copii din neglijenţa sau neatenţia părinţilor. Substanţele toxice trebuie în dulapuri închise, pe rafturile de sus, în recipiente închise ermetic, astfel încât copiii să nu aibă acces la ele”, recomandă medicul pediatru Eva Gudumac. Mai mult, doctorul Gudumac spune că a avut mai multe cazuri când părinţii, din neatenţie, în loc să le toarne apă în cană copiilor, au turnat acid acetic.

Test pentru mămici şi tătici

Aveți substanțe toxice în casă pe care le țineți în sticle de apă sau suc?

Atenție! Păstrați substanțele toxice doar în cutia (ambalajul) originală!

Unde țineți oțetul, la bucătărie?

Asemănarea cu apa este foarte periculoasă, iar faptul că oţetul se află printre alimente îl poate determina pe copil să-l guste. Puneţi-l într-un loc unde să nu-l ajungă copilul nici dacă ar urca pe un scaun.

Înălbitorul de rufe, detergenții, alte substanțe de curățat sunt la bucătărie sau în baie, pe rafturile de jos?

Dacă da, riscaţi sănătatea copilului Dvs.! Mutați-le pe rafturile de sus sau încuiați-le în dulapuri.

Aveți otravă pentru șoareci în gospodărie? Dar pesticide?

Verificaţi dacă sunt bine ascunse, într-un loc unde copilul nu ar putea ajunge la ele. Unele dintre acestea au forma unor granule colorate frumos, care se aseamănă cu bomboanele.

În cazul în care bănuiți că micuțul Dvs. a băut o substanță toxică, nu pierdeți timpul: sunați urgent la 903! Imediat sunați și la TOXAPEL – 022.555.220, un centru care oferă consultații de urgență în caz de intoxicații.

Campania media „Ai grijă de mine!” se desfășoară în cadrul Campaniei naționale de prevenire a accidentelor produse în condiții casnice la copiii de 0-5 ani. „O casă fără pericole pentru copilul tău!” e implementată de Proiectul REPEMOL al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC), în parteneriat cu Ministerul Sănătății. Agenția de implementare: Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate (CPSS).

Svetlana Panţa

The following two tabs change content below.