„Copiii noştri sunt în pericol real”

Siguranţa copiilor în şcoli e lăsată pe seama profesorilor

Un grup de părinţi ai căror copii învaţă în instituţiile de învăţământ preuniversitar din Chişinău este îngrijorat de siguranţa copiilor lor. Aceştia reclamă faptul că administraţiile liceelor au încheiate contracte cu o firmă fantomă de pază din care fac parte „persoane cu antecedente penale şi alcoolici”. Directorii de licee neagă acest lucru, comunicând faptul că, din anul 2013, copiii sunt supravegheaţi de angajaţii şcolilor, iar în unele instituţii – de uşieri.

În scrisoarea adresată JURNALULUI, semnată de un grup de părinţi ai căror copii învaţă în Liceul Teoretic „ Ion Creangă”, Liceul Teoretic „Ştefan cel Mare”, Liceul Teoretic „Nicolae Iorga”, Liceul Teoretic „Mihail Grecu” şi Liceul Municipal Teatral, ni se comunică faptul că elevii ar fi într-un pericol real. „Copiii noştri sunt păziţi de agenţia de pază SRL „Galiteo Grup”,căreia pe data de 18 decembrie 2012 i-a fost suspendată licenţa. Deci, în prezent, directorii, cu toate că sunt la curent că agenţia de pază în cauză n-are licenţă şi n-are dreptul de a acorda servicii de pază, permit continuarea activităţii ei ilegal. Mai ales că liceele enumerate sunt păzite în prezent de un grup de persoane în vârstă şi de nişte alcoolici. Copiii noştri sunt în pericol real. Paznicii de la această organizaţie sunt nişte persoane cu antecedente penale, alcoolici etc. Pe adresa declarată ca oficiu – mun. Chişinău, str. Zimbru 10a, firma respectivă nu există!”. Părinţii mai spun că cererile adresate directorilor liceelor şi conducerii Ministerului Educaţiei au fost ignorate. „A fost ignorată soarta copiilor”, mai scrie în plângere.

 

Directorii au găsit alte soluţii

Solicitat de JURNAL, directorul Liceului Teoretic „ Ion Creangă”, Valentin Guzgan, a spus că, din 20.12.2012, angajaţii firmei „Galiteo Grup” nu mai răspund de siguranţa copiilor din instituţia pe care o conduce pentru că acel contract a fost reziliat. „Acum avem angajaţi în calitate de uşieri o femeie în vârstă şi un bărbat tânăr, cu un salariu de 600 de lei pe lună. Mai departe părinţii vor decide, prin intermediul Asociaţiei de părinţi, cum vor fi protejaţi elevii, pentru că tot ei achită. N-am avut niciodată probleme cu siguranţa copiilor în liceu, mai ales atunci când au fost protejaţi de angajaţii de la „Galiteo Grup”. Erau responsabili şi nu erau nici alcoolici, nici bădărani”, afirmă Valentin Guzgan.

Fără pază, dar cu supraveghere video

Şi directoarea Liceului Teoretic „Nicolae Iorga”, Valentina Iurco, spune că îndată după ce au primit scrisoarea de la Camera de Licenţiere precum că firma respectivă nu mai are licenţă, contractul a fost reziliat şi liceul nu mai are pază. De protecţia şi siguranţa copiilor sunt responsabili directorii adjuncţi ai instituţiilor de învăţământ. „Stăm liniştiţi, pentru că autorităţile locale ne-au instalat de o lună camere video. Este un lucru binevenit şi sigur. Toţi sunt la curent că avem camere video”, comunică Valentina Iurco. Potrivit ei, ar fi bine ca la nivel de stat să fie discutată problema privind paza copiilor în instituţiile de învăţământ.

Învăţători-paznici

Aceeaşi situaţie este şi la Liceul Municipal Teatral, unde copiii sunt supravegheaţi de către angajaţii liceului, spune Tatiana Goncearova, directorul adjunct responsabil cu educaţia. „De ce statul nu este responsabil de protecţia copiilor în şcoli? Liceele sunt instituţii de învăţământ de stat şi copiii trebuie să fie protejaţi de statul nostru. În organigramă nu este specificată funcţia de uşier. Este foarte importantă siguranţa şi protecţia copiilor în şcoli. În prezent, elevii noştri sunt supravegheaţi de personalul didactic şi director”, ne-a comunicat, directorul Liceului Teoretic „Ştefan cel Mare”, Sergiu Axânti.

Ministerul aşteaptă explicaţii

Viceministrul educaţiei, Tatiana Potâng, spune că „într-adevăr şi la minister au parvenit asemenea plângeri. Prin lege, responsabil de organizarea şi asigurarea securităţii copiilor este directorul instituţiei de învăţământ, iar contractele pot fi încheiate cu firmele de pază prin intermediul autorităţilor publice locale, unde intervine Direcţia Generală Educaţie Tineret şi Sport Chişinău (DGETS), care trebuie să dea de fapt explicaţii ministerului la scrisorile venite din partea acestui grup de părinţi”.

Statul nu are bani pentru siguranţa copiilor

„Ar fi bine ca în fiecare instituţie de învăţământ, chiar şi în grădiniţe, să fie uşieri. Dar nu este prevăzută aşa o unitate. Noi am făcut câţiva ani la rând demersuri către autoritatea publică locală să susţină introducerea unei astfel de unităţi şi remunerarea oamenilor respectivi. Cel puţin să ştie cine intră în şcoală, care este legislaţia şi cine are voie să intre. Nu a fost aprobat nimic, pentru că mereu se vorbeşte despre condiţii de austeritate”, a comentat situaţia şi temerile părinţilor şefa Secţiei management preuniversitar a DGETS, Tamara Curtescu.

Potrivit funcţionarei, e normal să existe uşieri, pentru că instituţiile de învăţământ sunt publice şi este foarte greu să stabileşti cine este părinte şi cine este un om întâmplător. „Numai după crearea asociaţiilor obşteşti ale părinţilor a fost posibilă angajarea unor uşieri pentru a ţine sub control situaţia, în special în liceele care au un număr foarte mare de copii. Alte instituţii au apelat la serviciile unor firme de pază, plătite din banii părinţilor”, ne-a informat funcţionara.

The following two tabs change content below.