Copiii nevaccinaţi nu pot fi admişi în instituţiile educaţionale

Curtea Constituțională a decis astăzi, 30 octombrie, că vaccinarea copiilor este obligatorie, cu excepția celor care au contraindicații medicale argumentate și documentate. De asemenea, minorii nevaccinaţi nu pot fi admişi în colectivități şi instituţii educaţionale.

Curtea Constituțională a decis astăzi că vaccinarea copiilor este obligatorie, cu excepția celor care au contraindicații medicale. Curtea a subliniat că refuzul vaccinării unui copil atrage nu doar interdicția legală de admitere a acestuia în școli și grădinițe, ci și riscul îmbolnăvirii lui.

De asemenea, magistrații au decis că restricția admiterii în școli a copiilor nevaccinați nu reprezintă o măsură foarte drastică în privința dreptului la educație și a dreptului la respectarea vieții private.

Părinții care nu vor să își vaccineze copii, în cazul în care nu există contraindicații, au la dispoziție metode de alternativă de învățare.

Pe de altă parte, reprezentanții Guvernului și Parlamentului au declarat că dreptul la viață și principiul protecției sănătății prevalează asupra principiului accesul la educație al copiilor.

Secretarul de Stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Aliona Serbulenco, a declarat că, datorită vaccinării, de-a lungul timpului, R. Moldova a reușit să preîntâmpine mai multe boli infecțioase.

Avocatul poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, consideră că în cazul în care copiii nu sunt admiși la școală sau grădiniță pentru că nu sunt imunizați, statul ar trebui să le asigure forme alternative de educație.

„Printre motivele invocate de părinți care nu vor să-și vaccineze copiii sunt convingerile religioase, suspiciunile privind calitatea vaccinurilor, riscurile vaccinării, lipsa monitorizării copiilor pre și post vaccinare”, consideră avocatul.

„Imunizarea este un drept și o obligație a omului. Dreptul la educație este unul relativ și nu absolut, ceea ce presupune că acest drept poate fi limitat în anumite situații. Statul e obligat să pună la dispoziția copilului forme alternative de educație, în cazul în care nu este admis la școală”, opinează el.

Între timp, cinci cazuri noi de rujeolă au fost confirmate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică. Alte trei cazuri de îmbolnăvire rămân a fi suspecte și se află în proces de investigare. De începutul anului, au fost înregistrate 308 cazuri confirmate de rujeolă.

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)