Copiii nefericiți ai migrației

Poveștile unor copii care de ani de zile nu-și văd mamele și tații, plecați la munci peste hotare, nu pot fi decât sfâșietoare. O culegere de astfel de istorii dramatice, intitulată „Aripi frânte”, a apărut de curând la editura „Cu drag” din Chișinău (pictor copertă – A. D’Angelo).

Editura „Cu drag” a publicat „Aripi frânte”

Autoarea cărții „Aripi frânte” e o tânără pe nume Alexandra Hanganu, născută în 1987, în satul Colibași, județul Cahul. După absolvirea Facultății de Filologie și Istorie a Universității „B.P. Hasdeu” din Cahul, Alexandra a plecat în Italia, fiind hotărâtă să revină peste o vreme în R. Moldova. Tot ea este membru fondator al Asociației „Gaudeamus” din Bologna, Italia (asociație înființată în 2012).

Mărturiile migranților din Republica Moldova și România sunt culese din surse directe de către autoare și povestite cu sensibilitate, cu multă căldură și compasiune, cu un simț al responsabilității civice. Alexandra Hanganu alege titluri sugestive, chiar poetice, pentru povestirile cu caracter documentar: „Zidurile”, „Banca din ‘Giardini Margherita’ ”, „Copacul solitar”, „O navă în derivă”, „Al șaptelea drum”, „Pașii spre abis” ș.a. Limbajul este unul colocvial, apropiat de oralitate, accesibil oricărui tip de cititor. Ficțiunea nu-și are locul într-un astfel de discurs narativ, căci întâmplările reale sunt mai grave, mai sumbre, mai teribile, mai dinamice decât cele inventate.

Realitatea cu lacrimi de copil

Aflăm cum trăiesc migrantele moldovence în străinătate, cum îngrijesc bătrâni bolnavi, despotici, demenți, cum vorbesc doar din când în când la telefon cu propriii copii care nici nu prea au ce le spune, singura lor rugăminte obsesivă fiind: „Vino acasă, mamă!”. Un băiat nu a rezistat, s-a spânzurat de nucul din ogradă. Altul și-a făcut zob mașina pe care abia i-o dăruiseră părinții migranți, iar în urma accidentului au murit cațiva colegi. Fiica uneia dintre migrante a fost violată de tatăl său, iar mama o convinge, la telefon, să nu spună nimănui despre această nenorocire, că se umple de ruşine. Altă fată se abandonează petrecerilor, aventurilor nocturne, desfrâului.

Autoarea cărții menționează în „Argument”-ul său că și-a propus să reflecte impactul negativ al migrației, prezentând destinele victimelor acesteia: „În unele cazuri, părinții au ajuns acasă prea târziu, găsindu-și copilul în sicriu… Lucrarea urmăreşte experienţa de viaţă a unor copii care trec prin durerea singurătăţii, a unor adolescenți care s-au rătăcit pe drumul vieții… De asemenea, pune în evidență dezbinarea familiilor, odată cu plecarea sutelor de mii de mame peste hotare, în căutarea unui viitor fericit”.

Poate o carte să aducă mamele acasă?

Este remarcabilă atenția cu care autoarea urmărește destinele personajelor, descriindu-le concentrat și emotiv. Redactorul cărții, Valentina Butnaru, apreciază efortul autoarei de a aduna istoriile migranților într-o culegere ce ajunge, iată, pe masa cititorului: „O carte care, împiedicând chiar și plecarea unei singure mame, va face fericit un copil și, astfel, va aduce câștig de cauză… Alexandra Hanganu nu are de gând să rămână în Italia. Ar fi putut face o carieră, după experiența de muncă acolo. Dar a ales să fie proba contrarie în raport cu femeile care rămân, adesea, din inerție. Pentru femeile-mame pe care nici dorul de copii, nici înmormântările celor apropiați – părinți, copii, frați, surori… nu le mai pot aduce acasă… Mulți dintre acești copii se vor regăsi în personajele din „Aripi Frânte”.

Irina Nechit