Copiii Moldovei, în vizorul guvernului german

FINANŢARE// „Începând cu acest an, suma destinată proiectelor de dezvoltare regională în Moldova va fi triplată şi va ajunge la 15 milioane de euro pe an”

Timp de patru ani, Grădiniţa-creşă din comuna Puţintei, raionul Orhei, a beneficiat de o susţinere în valoare de 40 de mii de euro din partea guvernului german. Banii au fost alocaţi prin intermediul proiectelor, folosiţi la reparaţia în interior, dotarea cu mobilă şi tehnică a instituţiei preşcolare, construită acum 40 de ani.  

 

Victoria POPA

După calitatea drumului ce duce spre comuna Puţintei îţi dai seama cât de des este vizitat de vreo autoritate publică raională sau centrală. În comuna Puțintei intră şi satele Dâşcova şi Vâprova, în total având circa 3000 de locuitori. Localitatea a fost vizitată săptămâna trecută de şeful adjunct al Ambasadei Germaniei, Carsten Wilms, şi cancelarul Dorothee Brodure.

„Guten Tag” şi „mulţumesc”

Întâmpinaţi cu pâine şi sare de către doi copii de la grădiniţă, reprezentaţii misiunii au rămas entuziasmaţi de modul în care au fost întâmpinaţi de angajaţii grădiniţei şi de eforul micuţilor de a-i saluta în germană: „Guten Tag!”, oaspeţii răspunzând într-o română perfectă.

După salutările tradiţionale cu primarul comunei, Elena Soboleva, şi cu directorul grădiniţei, Anastasia Golban, oficialii au vizitat câteva grupe, unde au  fost informaţi despre lucrările care s-au făcut cu banii alocaţi din partea guvernului federal german, purtând discuţii amicale cu micuţii printr-un şir de întrebări. În cuvântul său, Carsten Wilms a ţinut să sublinieze faptul că, odată cu vizita cancelarului german Angela Merkel la Chişinău, începând cu acest an, suma destinată proiectelor de dezvoltare regională în R. Moldova s-a triplat, ajungând la 15 milioane de euro. Potrivit lui Wilms, o parte din bani va fi destinată sectorului medical, în special pentru îmbunătăţirea condiţiilor din  instituţiile medicale, secţiile de anestezie, o parte din bani fiind destinată  medicinei de urgenţă.

 

CASETĂ

Şeful adjunct al misiunii diplomatice, Carsten Wilms: „Şi în prezent, până la sfârşitul anului, se colectează cereri de proiecte, iar toată informaţia pentru cei interesaţi poate fi găsită în limba română pe pagina web a Ambasadei Germaniei”.

Renovările aduc copiii la grădiniţă

În timp ce ghida oficialităţile prin încăperile grădiniţei, pentru a demonstra modul în care s-au cheltuit mijloacele acordate de partea germană, primarul de la Puţintei mărturiseşte că, acum patru ani, activând în calitate de consilier la primăria Puţintei, a observat starea dezastruoasă în care se afla grădiniţa. „Aici totul era vechi şi nefuncţional. Copiii dormeau câte doi pe un pat, ferestrele erau vechi, blocul sanitar era defect, fără apeduct, canalizare, căldură centralizată. Duceau lipsă de multe lucruri indispensabile pentru o grădiniţă. Cu ajutorul financiar acordat, grădiniţa s-a schimbat la faţă”, spune primarul satului Puţintei, Elena Soboleva, candidat din partea PD.

Instituţia preşcolară din Puţintei care adună peste 75 de copii a fost reparată treptat în interior. „În primul an, din banii acordaţi au fost achiziţionate scaune, mese, paturi, covoare, draperii, televizor, frigider, maşină de spălat, combină muzicală. Într-al doilea an, s-a finanţat încălzirea, instalându-se o centrală termică. În al treilea an, au fost schimbate ferestrele şi uşile. În anul curent, a fost pusă pardoseală nouă şi reparat acoperişul”. Potrivit ei, acum patru ani, şi frecvenţa era redusă. De când s-au făcut renovările, copiii vin la grădiniţă, confirmă directoarea grădiniţei-creşă, Anastasia Golban.

„Investind în educaţie, investeşti în viitor”

„La fiecare sfârşit de an, Ambasada Germaniei face o licitaţie a proiectelor care urmează să fie finanţate în anul viitor, suma fiind de 10 mii de euro pentru fiecare proiect. Toate proiectele care ajung la ambasadă se analizează minuţios. Succesul depinde foarte mult de angajamentul administraţiei publice locale faţă de proiectele în cauză. La Puţintei am găsit un partener activ, cu care s-a putut realiza o colaborare eficientă”, a comunicat Dorothee Brodure. Potrivit doamnei Brodure, în cele circa 100 de proiecte adunate pe an, accentul se pune pe necesităţile de bază ale populaţiei. „La selectarea proiectelor acordăm atenţie durabilităţii. Cea mai mare parte a proiectelor e îndreptată spre domeniul social, preponderent pentru copii. Aceştia trebuie să aibă o copilărie, un mediu fericit, după care un start bun la şcoală, pentru că ei sunt viitorul nostru. Investind în educaţie, investeşti în viitor”, a conchis cancelarul.

Banii părinţilor

Şi părinţii contribuie la asigurarea confortului pentru copiii lor. Aceştia dau câte o sută de  lei în fondul grădiniţei atunci când micuţii trec pentru prima oară pragul instituţiei, după care achită lunar 60 de lei pentru alimentaţia micuţilor. „Mai mult nu putem să le cerem căci lumea e săracă, şi apoi scade frecvenţa. Meniul este bun”, ne asigură conducătoarea grădiniţei.

Aportul german n-a acoperit toate necesităţile grădiniţei, clădirea mai necesită reparaţii în exterior, inclusiv la terenurile de joacă, pavilioane, atributele de joacă pentru copii. Primăria nu dispune de mijloace financiare, „este săracă”, spune primăriţa, optimistă totuşi: „Vom bate la uşi şi vom avea grijă ca generaţia aceasta de copii din cele trei sate: Puţintei, Vâprova şi Dâşcova să aibă condiţii mai bune”.

 

The following two tabs change content below.