Copiii, în pericol

PERVERSITATE // Tot mai mulţi copii din R. Moldova devin victimele pedofililor

Un băiat de 9 ani dintr-un sat din raionul Ialoveni s-a prezentat în instanţa de judecată pentru a povesti cum a fost violat de trei tineri două zile la rând.

Pentru că a violat un băiat de 9 ani, un tânăr de 21 de ani a fost condamnat la 12 ani de privaţiune de libertate. „Eram beat. Iertaţi-mă”, este tot ce a putut spune condamnatul. Despre cum a avut de suferit a povestit chiar băieţelul, provocând tuturor o stare de şoc. „Fiecare cuvânt al lui este confirmat de expertiza medico-legală. Psihologii care au vorbit cu băieţelul au constatat că este într-o stare psihică normală, chiar dacă a avut de suferit un asemenea coşmar”, a menţionat Cristina Bujac, procuror din cadrul Procuraturii Raionale Ialoveni.

Se juca pe stadionul din sat cu băieţii de vârsta lui. La un moment dat, Nicolae s-a apropiat de el, i-a dat 50 de lei şi i-a spus să meargă să-i cumpere ţigări, pentru asta i-a permis să-şi cumpere o îngeţată. Bucuros, băiatul de 9 ani a tras o fugă până la magazin, când s-a întors, Nicolae i-a poruncit să-l urmeze. Copilul s-a opus, însă suspectul l-a luat cu forţa şi l-a dus într-un loc ascuns pe teritoriul spitalului din sat.

„Nimeni nu a auzit strigătele băieţelului. Era seara şi, probabil, toţi angajaţii plecaseră pe la casele lor”, consideră Cristina Bujac. Copilul nu a povestit părinţilor ce a păţit, însă a doua zi coşmarul a continuat, de data asta a fost şi mai îngrozitor.

L-a recunoscut după strigăt

A doua zi, pe 19 august, la postul de poliţie din sat, o mamă a depus o plângere în care a scris că băiatul ei de 9 ani a fost violat de trei persoane, un tânăr de 21 de ani şi doi minori de 16 şi 14 ani. Băiatul i-a povestit mamei că Nicolae a venit şi a doua zi pe stadion, însă acum era cu doi prieteni de-ai săi.

A început să fugă, dar a fost prins de unul dintre adolescenţi şi dus în acelaşi loc unde a fost violat cu o zi înainte.
„Am auzit strigăte îngrozitoare şi l-am recunoscut după voce pe băieţel”, a povestit Ala, o locuitoare a satului respectiv, care în acea seară trecea prin preajmă. Femeia spune că nu va uita niciodată imaginea de groază pe care a văzut-o în faţa ochilor.

Pentru acţiuni violente cu caracter sexual, tânărul de 21 de ani a fost condamnat la 12 ani privaţiune de libertate. S-au deschis dosare penale şi pe numele adolescenţilor însă, pe moment, ei se află în liberate. Băieţelului îi este frică să se întâlnescă cu agresorii săi şi, din acest motiv, a abandonat şcoala.

Băiatul a fost asigurat că adolescenţii nu se vor apropia de el şi acum a reînceput să frecventeze orele.

Mama i-a iertat pentru 500 de lei

Chiar dacă la început mama băiatului violat a depus plângere pe numele tuturor suspecţilor, pe parcursul urmăririi penale, şi-a schimbat poziţia. „Doar Nicolae e vinovat şi gata”, insista mama băiatului de 9 ani. Însă expertiza medico-legală a descoperit pe hainuţele copilului şi urme care confirmă participarea la viol şi a adolescenţilor.

„Părinţii adolescenţilor au venit acasă la mama băiatului şi i-au propus câte 500 de lei ca să-şi retragă plângerea”, a spus revoltată Cristina Bujac, procuror din cadrul Procuraturii Raionale Ialoveni. „Ea era cât pe ce să-l ierte şi pe Nicolae. «E tânăr şi nu are minte. Poate, era beat», îmi spunea ea.

Noi luptăm cu violatorii, iar unii părinţi consideră aceste perversiuni ca ceva normal”, a subliniat procurorul, menţionând că, în ultimul timp, a crescut numărul de violuri de copii.

„Nimeni nu este asigurat de nebuni”

Băiatul de 9 ani provine dintr-o familie dezavantajată, cu mulţi copii. Cei care şi-au bătut joc de el se trag şi ei din familii unde se consumă alcool cu nemiluita. Nicolae nu lucra nicăieri şi, după cum spune lumea din sat, era cam straniu. De cele mai multe ori, îl vedeau mergând pe drum în stare avansată de ebrietate. „Am auzit de acest caz îngrozitor. Am şi eu un fiu şi acum stau cu frica în sân că ar putea să i se întâmple şi lui ceva. Nimeni nu este asigurat de nebuni”, a spus Eugen, un locuitor al satului.
Experiza psihiatrică a arătat că Nicolae este predispus la relaţii sexuale cu minorii şi cu persoanele de acelaşi gen. „Eu am cerut un termen de privaţiune de libertate mai mare. Aşa oameni trebuie să stea închişi cât mai mulţi ani şi mai departe de societate”, a concluzionat procurorul Cristina Bujac.

Iurie C. şi-a ispăşit pedeapsa pentru omor şi spune că violatorii în detenţie nu sunt consideraţi oameni, îndeosebi pedofilii. „Indivizii care ajung în penitenciare pentru viol sunt supuşi unor perversiuni şi chinuri de mii de ori mai josnice decât ceea ce au făcut ei. Este o încăpere specială, numită în jargonul deţinuţilor „hata”, acolo e locul de pedepsire a violatorilor.”

Analiza efectuată de angajaţii Procuraturii Generale arată multiple cazuri de violenţă şi abuzuri faţă de copii. Dacă în anul 2009, 459 de copii au fost victime ale infracţiunilor, în 2010 – 550.

Prunc îngheţat, găsit în tufăriş

Poliţia este în căutarea unei femei care a adus pe lume un copilaş şi l-a lăsat să moară de frig. Este vorba de un caz care a cutremurat locuitorii satului Cuhneşti, raionul Glodeni, în apropierea căruia a fost găsit cadavrul bebeluşului.

Era înfăşat într-o cămaşă de lână şi acoperit cu o pungă atunci când a fost observat de câţiva copii care au ieşit la săniuş. Expertiza medico-legală a demonstrat că micuţul a trăit cel mult o oră şi a murit din cauza hipotermiei.

Potrivit forţelor de ordine, copilul a fost născut în condiţii casnice, deoarece cordonul ombilical era netăiat. Pruncul a fost găsit luni, 24 ianuarie, zi în care mercurul în tremometre indica minus trei grade celsius. Era un băieţelul născut la aproximativ a 40-a săptămână a sarcinii.

Poliţia încă nu a dat de urma femeii care l-a născut şi, cel mai probabil, i-a luat viaţa. Legislaţia prevede pentru astfel de crime privaţiune de libertate de la 12 la 25 de ani sau detenţie pe viaţă.

Svetlana Panţa

The following two tabs change content below.