Copiii din grădinițe sunt hrăniți şi vara cu terciuri și compoturi din fructe uscate

De mai bine de un an de zile, mai mulți părinți cer autorităților să rezolve problema alimentației în grădinițele din municipiul Chişinău. Dacă în sectorul Ciocana micuții au parte de un meniu sănătos, în celelalte sectoare aceștia sunt hrăniți cu terciuri de trei ori pe zi. Nemulțumiți de iresponsabilitatea managerilor din instituțiile preșcolare și din direcțiile de învăţământ, mai mulţi părinţi asociaţi într-un grup au cerut, luni, 24 iulie, la ședința Primăriei ajutor din partea conducerii capitalei.

Carolina Chirilescu

„Nu mai știm la cine să apelăm ca să avem o alimentație sănătoasă. Copiii au fost hrăniți cu terciuri de trei ori pe zi, nu se fac salate, nu li se dau brânzeturi. Credem că la mijloc e factorul uman. Am apelat peste tot – și la Centrul de Sănătate, și la Direcție, situația se îmbunătățește pentru o perioadă scurtă, iar apoi totul revine”, a spus Ala Revenco, reprezentantă a Grupului Părinților Solidari. Din meniurile prezentate de către părinții din mai multe sectoare ale capitalei lipsesc fructele proaspete, în schimb copiii sunt hrăniți cu terciuri de două, trei ori pe zi și compot din fructe uscate. „La Grădinița nr. 143 de la Buicani acum, în iulie, când sunt atâtea fructe proaspete, copiilor li se dă compot din fructe uscate”, ne spune indignată Maria. Alexandru Fleaș, șeful interimar al Direcției Generale Educație, Tineret și Sport, la ședința primăriei susținea că totul e în regulă. „Probabil, părinții s-au referit la sectorul Râșcani, dar noi am verificat. Nu știu de unde e informația aceasta, fiindcă acolo este încheiat un contract cu un agent economic pentru livrarea fructelor și legumelor”, a declarat acesta. Ca ulterior, contactat de JURNAL de Chișinău, acesta să recunoască faptul că există probleme la capitolul alimentația copiilor în grădinițe. „Da, avem probleme, de asta am și creat o comisie din care vor face parte și părinți, care vor monitoriza alimentația din instituțiile preșcolare din capitală”, a menționat Fleaș.

Ministerul Sănătății: „Lipsesc total unele produse, cum ar fi peștele, fructele și legumele proaspete”

La începutul lunii iunie, un grup de părinți a depus o petiție adresată prim-ministrului Pavel Filip, în care se menționa lipsa fructelor și legumelor proaspete și surplusul de făinoase în meniul copiilor. Filip a cerut ca Ministerul Sănătății să evalueze situația, iar în răspuns se menționează că meniurile-model aprobate în iunie 2016 nu se respectă în totalitate, cu excepția sectorului Ciocana.

„Se atestă cazuri când licitația nu se realizează din prima dată, perfectarea contractelor pentru aprovizionarea instituțiilor preșcolare cu produse alimentare are loc cu întârziere. Prin urmare sunt perioade cu durata de o lună, când din alimentația copiilor lipsesc total sau sunt prezente în cantități limitate unele produse, cum ar fi peștele, fructele și legumele proaspete, în special în instituțiile preșcolare din sectoarele Botanica, Buiucani, Centru și Râşcani. Totodată s-a depistat că tergiversarea achiziționării produselor alimentare contribuie la nevalorificarea sumei alocate pentru alimentația copiilor în sectoarele Botanica, Râșcani, ca rezultat nu se îndeplinesc normele naturale la produsele ușor alterabile din lapte, brânză, fructe, legume, cartofi, pește”, se arată în răspunsul Ministerului Sănătății.

Părinții vor monitoriza alimentația din grădinițele din capitală

Viceprimarul Nistor Grozavu a spus că susține ideea părinților de a fi creată o comisie permanentă care să se ocupe de problema alimentației copiilor în instituțiile preșcolare și a cerut Centrului Municipal de Sănătate Publică și DGETS ca acest grup să fie creat cât mai curând. Mai mulți părinți vor face parte din grupul de lucru, având deja adunate mai multe meniuri din diferite sectoare ale Chișinăului care demonstrează că nu sunt respectate noile recomandări ale Ministerului Sănătății. Părinții nu înțeleg de ce în același sector, unde există doar un furnizor de produse alimentare, la o grădiniță există fructe și legume proaspete, iar la altele – nu. „Cel mai mult mă deranjează lipsa fructelor și legumelor și nerespectarea recomandărilor metodologice. Direcția Educație Râșcani încearcă să ne convingă că există fructe în meniul copiilor, prezentându-ne câteva meniuri ale unei singure grădinițe, nr. 25 din sectorul Râșcani, pe când la grădinițele nr. 150, nr. 5, nr. 100 nici zare de fructe și legume, în schimb terciuri și pâine, din plin”, menționează Iulia Nazaria, părinte.

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)