Copiii demnitarilor preferă să studieze în străinătate (II)

„În Republica Moldova nu există facultatea aleasă de copilul meu”

Unde au vrut să înveţe acolo i-am trimis. Astfel ne-au răspuns demnitarii sau foştii demnitari moldoveni la întrebarea unde învaţă odraslele lor. Majoritatea susţine că copiii lor au câştigat o bursă. Unii deputaţi ne-au spus că, deşi achită o taxă, copiii lor s-au angajat şi se întreţin singuri.

Marina LIŢA

Acum câteva săptămâni, presa de la Chişinău relata despre faptul că fiul lui Vlad Plahotniuc, prim-vicepreședinte al Parlamentului, studiază în Elveția, la un colegiu privat. Taxa pentru un an de studii este de aproximativ 58.000 de euro.

11.730 şi 27.510 de lire sterline pentru un an de studii

Deşi achită taxe mai modeste sau susţin că odraslele lor au câştigat o bursă, şi alţi demnitari şi-au trimis copiii la studii peste hotare. Astfel, Marcel Răducan, ministrul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, spune că după absolvirea liceului „Prometeu” din capitală, cei doi fii ai săi au ales să studieze în Anglia. „Cel mai mare învaţă la Universitatea din Birmingham. A ales Anglia pentru că în RM nu este o facultate de transport. Ambii au bursă şi cazare. S-au angajat deja şi îşi câştigă banii proprii”, susţine Răducanu.

Pe site-ul Universităţii din Birmingham am descoperit că, deşi poţi primi o bursă, vei fi obligat să achiţi pentru cazare. Pentru un an de studii, studenţii străini vor achita între 11.730 şi 27. 510 de lire sterline. Taxele sunt achitate la începutul studiilor.

„Erasmus” şi Groningen

Copiii lui Pavel Filip, ministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, după absolvirea liceului „Orizont”, au ales Olanda. Unul studia la Facultatea de Studii Economice a  Universităţii Groningen, una din cele mai vechi din Olanda. Universitatea Groningen este singura instituţie de învăţământ superior din Olanda ale cărei diplome sunt recunoscute de Comisia Europeană, Consiliul Europei şi UNESCO.

„Cel de-a doilea băiat studiază Dreptul Internaţional la Universitatea „Erasmus” din Rotterdam. Studiile costă mai puţin decât în alte ţări, sunt nişte instituţii de învăţământ de top”, spune Filip, care achită pentru fiecare fiu câte 1.670 de euro pentru un an de studii. „În aceşti bani este inclusă taxa pentru cazare”, susţine ministrul.

Acesta a menţionat că ambii fii s-au angajat şi îşi câştigă singuri banii. În acelaşi timp, pe site-ul Universităţii din Rotterdam, poţi găsi datele privind cheltuielile pe care le vei avea pentru o lună de şedere. Un student cheltuie 740 de euro pe lună, aici sunt incluse mâncarea, cazarea, telefonul, transportul.

Licenţa la ASEM, masterul la Praga

Colega de partid a celor doi miniştri, ministra Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Valentina Buliga, ne-a comunicat că cei doi copii au studiat la Academia de Studii Economice din Moldova. „Fiica mai mare a absolvit Relaţii Economice Internaţionale, iar fiul – Bănci, Burse şi Valori. Pe moment, fiica lucrează legal în Italia în cadrul unei companii serioase. Fiul a câştigat o bursă de master la Praga. Vrea să revină în ţară, chiar îmi doresc acest lucru, ca fiul meu să fie unul dintre tinerii activi ai RM, cum ar trebui să spună un ministru”, glumeşte Buliga. Tot în afară lucrează şi fiica Vitaliei Pavlicenco, preşedintele Partidului Naţional Liberal. Aceasta este violonistă.

Academia Militară din West Point

Deşi încă sunt elevi în clasa a XII-a la liceul „Orizont” din capitală, copiii ministrului Apărării, Vitalie Marinuţa, intenţionează să-şi continue studiile tot peste hotare. „Fiul meu vrea să-şi continue studiile la Academia Militară din West Point din Statele Unite ale Americii. Dar aceasta se va întâmpla doar dacă va câştiga o bursă”, spune Marinuţa. Acesta a mai menţionat că băiatul său se va întoarce neapărat în ţară. „Atunci când va absolvi Academia Militară, va fi obligat să se întoarcă în RM şi să lucreze timp de zece ani în Armata Naţională”, susţine Marinuţa. „Fata are unele idei, dar nu s-a decis încă. O las să-şi aleagă singură viitorul.”

Deputatul liberal, Corina Fusu, spune că doi fii şi-au făcut studiile în Republica Moldova, iar cel mai mare – la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, România. „Tot la Iaşi a făcut şi masteratul, iar acum este lector acolo, participă la diferite proiecte europene de cercetare. Acest lucru nu ar fi posibil să-l realizeze în RM”, susţine Fusu.

Băiatul fostului premier moldovean, Dumitru Braghiş, şi-a început studiile la Chişinău, dar le-a încheiat la Praga. „A câştigat o bursă. A ales Cehia pentru că soţia mea are rude acolo şi a plecat să le caute şi să ia legătura cu ele”, spune Braghiş. Fostul oficial spune că fiul său se află pe moment la Praga. „A fost în ţară şi a plecat înapoi. S-ar putea să se întoarcă”, afirmă Braghiş.

Cele mai scumpe facultăţi din RM

Top cele mai scumpe facultăţi din RM

1. Stomatologie – 20.300 de lei pe an
2. Farmacologie – 18.200 de lei pe an
3. Medicină generală – 17.400 de lei pe an
4. Drept – 9.000 de lei pe an
5. Ştiinţe Economice, USM – 8.000 de lei pe an

 

Cele mai scumpe universităţi din lume

O diplomă la o universitate renumită în toată lumea înseamnă mult în CV-ul unui tânăr absolvent. Cele mai scumpe universităţi din lume se află în Statele Unite ale Americii, unde costurile de şcolarizare ajung la 60.000 de dolari pe an.

Pentru un an de studii la Claremont McKenna College, California, trebuie să scoţi din buzunar 52.995 de dolari, pentru un an de studii. La The George Washington University din Washington, taxa anuală este de 52.980 de dolari. Pe locul trei este Scripps College din Claremont, California, unde trebuie să plăteşti 52.686 de dolari.

Dacă universităţile americane domină topul celor mai bune şcoli din lume, realizat recent de „Times Higher Education”, instituţiile de învăţământ superior din Marea Britanie sunt considerate cele mai prestigioase de pe continetul european. Oxford University se află în fruntea clasamentului celor mai bune universităţi din Europa, plasată pe locul patru în topul universităţilor la nivel mondial. Taxa anuală este de 5.400 de lire.

Pe poziţia a doua este Universitatea Cambridge care ocupă locul şase în lume în topul universităţilor. Taxa anuală este de asemenea de 5.400 de lire sterline. Bronzul merge la Imperial College London, numărul 8 în lume.

Cele mai scumpe licee din Europa

Cele mai scumpe cinci licee din Europa sunt în Elveţia.

„Collège Alpin Beau Soleil”, taxa de şcolatizare este de 113.852 de euro pe an, este unul dintre cele mai vechi licee private din Elveţia. Liceul oferă două sisteme de învăţământ diferite: o secţiune franceză şi una internaţională.

Le Rosey, taxa de şcolarizare este de 76.444 de euro pe an. Un castel, zece terenuri de tenis, jacuzzi, saune şi chiar şi un centru de navigaţie formează averea liceului.

Aiglon Collège, taxa de şcolarizare este de 65.058 de euro pe an, este situat în munţii Alpi, aproape de oraşul Villars.

La Lyceum Alpinum Zuoz, taxa de şcolarizare este de 61.805 de euro pe an, aflat în apropierea localităţii St. Moritz, oferă posibilitatea obţinerii bacalaureatului internaţional, dar şi diplome de absolvire în sistemele educaţionale ale Germaniei şi Elveţiei.

La Institut auf dem Rosenberg, taxa de şcolarizare este de 60.992 de euro pe an, este situat în Saint Gallen, în partea germană a Elveţiei, la doar 70 de kilometri de Zürich. Şcoala oferă programe de studii în mai multe sisteme de învăţământ precum cel britanic, american, german sau italian.

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)