Copiii de la Grigoriopol, la Biblioteca „Ovidius”

grigoriopol

Svetlana Jitariuc și discipolii săi

La Biblioteca „Ovidius” a avut loc recent conferința „Salvați școlile românești din Transnistria”, în cadrul căreia s-a discutat despre condițiile în care învață copiii din orașul Grigoriopol și satele adiacente. La conferință au participat pedagogi, părinți și elevi din clasele a V–IX de la Liceul „Ștefan cel Mare” din Grigoriopol, refugiați la liceul din satul Doroțcaia, raionul Dubăsari. Au mai participat elevii Colegiului Politehnic și ai Liceului „Universul” din sectorul Centru al capitalei.

Svetlana Jitariuc, directorul adjunct pentru educație, a prezentat Liceul din Grigoriopol, instituţie forţată de autoritățile separatiste din Grigoriopol să părăsească sediul școlii pentru că au insistat să-și facă studiile în baza grafiei latine, după programa de învățământ de la Chișinău. Sute de copii din Grigoriopol, Delacău, Krasnogorka și din alte sate din preajmă, timp de 12 ani, sunt zilnic aduși de patru autocare la liceul din Doroțcaia, unde închiriază un spațiu pentru studii.

Prin vamele separatiştilor

Zilnic, ei sunt nevoiți să treacă controale umilitoare prin vamele separatiste, să fie controlați prin genți… Într-o perioadă, chiar erau ținuți în vamă ore în șir, fără a li se permite trecerea. Copiii au fotografiat mai multe dintre aceste întâmplări nefericite și au expus pozele într-un vernisaj.

Eleonora Cercavschi, directorul Liceului refugiat în propria țară, a povestit despre războiul din 1992, care, pentru ei, continuă și astăzi, fiind agresați, umiliţi şi batjocoriți. Pedagogii sunt arestați și întemnițați doar pentru că își fac cinstit datoria. Separatiștii le-au dat foc la cărți, au intrat în școală cu pistoale și au tras în fiecare literă latină, le interzic să vorbească liber ce gândesc.

Persecutaţi pentru limba română

Restricțiile nu sunt doar pentru moldoveni. Astfel se procedează și cu rușii, şi cu ucrainenii și cu celelalte etnii. Copiii sunt nevoiți să învețe în tura a doua, ajungând acasă pe la ora 20:00. Cel mai dificil este iarna – întuneric, frig, drumuri anevoioase, controalele separatiștilor. Copiii nu înțeleg de ce mai multe clădiri, foste ale școlii, stau la Grigoriopol pustii, iar ei sunt nevoiți să parcurgă mai mulți kilometri zilnic doar ca să învețe în limba maternă cu grafie firească, românească.

Carolina Bondarciuc, reprezentantă a „Promo Lex”, a informat publicul despre lansarea Campaniei „Salvați școlile din Transnistria”.

Tudor Lazarenco, tânăr plastician, student la Academia de Arte, absolvent al liceului din Grigoriopol, a povestit despre greutățile prin care trece instituția, elevii și profesorii care se ambiționează să învețe românește. El a venit însoțit de câțiva prieteni de facultate, ca aceștia să audă din prima sursă ce se întâmplă la Grigoriopol.

„Nistrule, pe malul tău”

Deși extrem de emoționați (vreo şase copii au fost scoși la aer, palizi la față), oaspeții din Grigoriopol au pregătit și un mic concert. A evoluat corul mixt de copii „Izvoraș”, interpretând „Tatăl nostru”, „Apără-ne, Doamne”, „Iisus, Domnul Împărat”, „Nistrule, pe malul tău”, „Rugă limbii române”, „Nu te întrista” ș.a. Au prezentat și un microrecital de poezie, scrise de absolventa liceului Laura Jitariuc; Mihaela Zingan a citit din creația proprie, iar Viorica Bavari a interpretat o baladă istorică.

La încheiere, Liuba Ciobanu, directorul Bibliotecii „Ovidius”, le-a mulțumit copiilor, oferindu-le un set de carte românească.

Victoria Ciobanu, șef oficiu, Biblioteca „Ovidius”

Ion Borș, ziarist

 

1. Eleonora Cercavschi, directorul Liceului „Ștefan cel Mare” de la Grigoriopol;

2. Svetlana Jitariuc și discipolii săi

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)