Copiii „noştri” şi „ai partidelor de opoziţie”

Desecretizări // „Lista grădiniţelor de copii coordonate cu deputaţii PCRM”

Un milion de dolari, oferiţi de Banca Mondială în 2008 în cadrul proiectului „Educaţie pentru toţi”, urmau să fie utilizaţi la reparaţia grădiniţelor de copii din satele în fruntea cărora se aflau adepţii partidului de guvernământ.

Un nou document desecretizat recent de Comisia interdepartamentală pentru protecţia secretului de stat scoate la iveală un demers adresat preşedintelui Voronin în care se denunţă faptul că angajaţii Ministerului Educaţiei şi Tineretului şi reprezentanţii FISM-ului, făcând trimitere la cerinţele Băncii Mondiale în Moldova, „se opun implementării listei grădiniţelor de copii coordonate cu deputaţii PCRM”.

„Cu toată responsabilitatea se poate declara că majoritatea deputaţilor cu care s-au dus consultări pe problema grădiniţelor (de opinia cărora nu s-a ţinut cont când s-a definitivat lista finală) sunt extrem de nemulţumiţi (Vasile Iovv, Calmaţui, Popa, Anton etc.) de activitatea la acest capitol a MET şi şi-au manifestat indignarea faţă de unii responsabili din Guvern care, în viziunea lor, se îndepărtează tot mai mult de interesele fracţiunii majoritare din Parlamentul Republicii Moldova”, se spune în acel demers.

Nemulţumiţi şi de conducerea liceelor

În aceeaşi scrisoare parafată cu titlul „secret”, comuniştii se arătau nemulţumiţi şi de candidaturile la funcţia de directori ai liceelor care le scapă de sub control „în virtutea faptului că au loc consultări permanente în acest sens”. „Majoritatea deputaţilor PCRM sunt indignaţi de modul de desfăşurare a concursului pentru alegerea directorilor de licee. În pofida faptului că se fac consultări în permanenţă, cu fiecare deputat în parte, la candidaturile pentru fiecare liceu şi se transmite opţiunea deputaţilor conducerii ministerului, candidaţii opoziţiei sunt de cele mai multe ori preferaţi de comisia specializată a MET, care îi învesteşte în funcţiile de directori. Cazuri flagrante de acest gen au avut loc recent în Criuleni. Situaţii similare s-au produs în raioanele Cimişlia, Făleşti, Ungheni, Sângerei”, se mai spune în demers.

Ana Novic, directorul liceului teoretic din or. Criuleni, membră PD, a declarat pentru JURNAL că anume în acea perioadă a fost aleasă în funcţia de director, dar nu a simţit vreo presiune din partea angajaţilor ministerului asupra sa. „Din câte ştiu, tentative de acest gen s-au produs în alte licee din raionul Criuleni, dar conducerea Direcţiei învăţământ a intervenit prompt pentru a le soluţiona. Sunt incalificabile astfel de ingerinţe ale politicului în sfera învăţământului”, a mai spus directoarea liceului.

Treceţi la fapte!

La demers este anexată o notiţă datând din aceeaşi zi care conţine semnătura fostului preşedinte Vladimir Voronin, în care el îi solicită ministrului Educaţiei şi Tineretului, Larisa Şavga, şi prim-viceprim-ministrului Igor Dodon: „Rog să mă convingeţi (prin fapte!) că nu este adevărat!”. De asemenea îi solicită consilierului prezidenţial, Petru Griciuc, să ia sub control această situaţie. Ministrului Educaţiei şi Tineretului, Larisa Şavga, i se cere să dea un răspuns urgent „în decurs de trei zile”. Într-o altă notiţă se spune că răspunsul de la ministrul Educaţiei şi Tineretului a fost transmis personal lui Victor Stepaniuc şi preşedintelui de atunci, Vladimir Voronin. Larisa Şavga nu a fost găsită pentru a oferi comentarii vizavi de acest caz.

Solicitat de JURNAL, Leonid Bujor, ministrul Educaţiei, a enumerat câteva cazuri în care directorii instituţiilor de învăţământ au fost eliberaţi din funcţie pe principii politice. Printre aceştia figurează directorul Liceului Teoretic „Vasile Alecsandri” din Chişinău, Vasile Dombrov, eliberat fără motiv prin ordinul ex-ministrului Larisa Şavga, şi directorul Colegiului Politehnic, Vasile Vrânceanu, eliberat din funcţie în legătură cu protestele din 7 aprilie. Cei doi au fost restabiliţi recent în funcţie. „Problema politizării sistemului de învăţământ rămâne a fi actuală. Am discutat despre aceasta şi cu vicepremierul Ion Negrei. Este inacceptabilă ingerinţa politicului în sfera educaţiei. În fruntea instituţiilor de învăţământ trebuie să ajungă candidaţii reieşind din gradul de profesionalism al acestora”, a mai spus ministrul Educaţiei.

Voronin: „Toţi pensionarii să fie cu onoruri trimişi la pensie”

Într-un alt document desecritizat recent, Voronin solicită ca 296 foşti angajaţi ai Ministerului de Interne, aflaţi la pensie, care au fost angajaţi în cadrul Ministerului Dezvoltării Informaţionale să fie concediaţi. El a afirmat că această instituţie „nu este un adăpost pentru pensionarii MAI”.

Circa 300 de pensionari ai MAI urmau să fie concediaţi, în anul 2008, la indicaţia ex-preşedintelui Vladimir Voronin. Documentul prin care Voronin a solicitat ex-premierului Vasile Tarlev şi ex-ministrului Dezvoltării Informaţionale, Vladimir Molojen, concedierea colaboratorilor MAI a fost desecretizat recent de Guvern.

„Care-i destinaţia MTI? Să modernizeze ţara după noile tehnologii informaţionale ori să fie adăpost pentru pensionarii MAI? Până la 01.04.08, toţi pensionarii să fie cu onoruri trimişi la pensie”, scria Voronin în adresarea sa pentru Tarlev şi Molojen.

Drept reacţie, premierul Tarlev i-a expediat o scrisoare secretarului Consiliului Suprem de Securitate de atunci, Ion Morei, „cu referire la indicaţia preşedintelui ţării privind concedierea unor colaboratori ai întreprinderii de Stat ,,Registru”, pensionari pe linia Ministerului Afacerilor Interne”. „Conducerii Ministerului Dezvoltării Informaţionale i-a fost dată indicaţia de a elabora şi implementa structura ÎS ,,Registru” în procesul reorganizării statelor de organizare, cu desfacerea contractelor de muncă cu colaboratorii-pensionari ai MAI şi promovarea în funcţii a cadrelor tinere”, se scrie în documentul semnat de Vasile Tarlev.

Conform datelor prezentate de ministrul Molojen, în acea perioadă, la Întreprinderea de Stat „Registru” activau 296 de foşti angajaţi ai MAI care, pe lângă salariu, primeau şi pensie, majoritatea dintre ei fiind transferaţi în structurile MAI în 2001, când aici a fost creat Departamentului Tehnologiilor Informaţionale. Dintre aceşti funcţionari, 135 deţineau funcţii de conducere în întreprindere, printre care directori de centre şi şefi de direcţii.

Svetlana Corobceanu

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu