Copii de la 4 la 17 ani ne oferă „Vise în livadă”

Cartea „Vise în livadă”, cu texte și desene ale copiilor, a apărut zilele acestea la Editura Prut

 

În perioada octombrie-decembrie 2018 s-a desfășurat Concursul republican de literatură și artă plastică „Vise în livadă”. Au participat copii de la 4 la 17 ani din diferite localități ale R. Moldova.

Peste 200 de texte și desene ale elevilor au fost publicate în cartea „Vise în livadă”, proaspăt lansată la Chișinău. Proiectul „Vise în livadă” a fost organizat de FPC „Fernuci” SRL, director Olga Petrovsky.

Cartea „Vise în livadă”, apărută la Editura Prut, a fost lansată ieri la Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu”. Evenimentul a reunit zeci de elevi și profesori din Dondușeni, Briceni, Edineț, Cupcini, Glodeni, Criuleni, Călărași, Hâncești, Chișinău, Cimișlia, Căușeni, Ialoveni, Taraclia, Ungheni, Cahul etc.

Creativitatea copiilor se manifestă în cele mai surpinzătoare forme, în cartea „Vise în livadă”. Ne emoționează lucrările celor mai tineri autori pentru că în ele vedem o percepere inocentă a realității, ele ne dau senzația că lumea începe din nou, strălucirea culorilor și a cuvintelor ne uimește și ne redă încrederea în temeliile existenței.

De notat, că în noua carte au fost incluse și poezii ale elevilor de la singura școală de limbă română din raionul Taraclia, cea din satul Aluatu. Vă propunem spre lectură doar câteva versuri din poezia „O livadă luminată” scrisă de Evelina Nichifor, cl. a V-a, din satul Aluatu: ”Sunt nespus de bucuroasă/ cu livada după casă./ Luminată-i și-nflorită/ pentru musafiri gătită (…) Eu îi zic Moldovei  mele/ când e cerul plin de stele,/ seara pe șoptite:/ – Să ai vise nesfârșite!”.

Livezile de acasă și din vis

Apreciem acest proiect amplu care a trezit curiozitatea copiilor, tema i-a inspirat și au fost liberi să-și folosească din plin imaginația, dar și observațiile, reflecțiile proprii, amintirile despre livezile de acasă, despre grădina buneilor, despre copacii din sate, orașe, sau să creeze povești care au în centru pomul, floarea, fructul, Visul. Textele copiilor ne bucură prin originalitatea lor, fiecare poezie sau eseu e o redescoperire a rădăcinilor noastre și a aspirațiilor spre înflorire, spre rod. Lucrările de artă plastică, de asemenea, abundă în culori, nuanțe și ne oferă noi perspective asupra pământului natal unde ne place să credem că cresc cele mai frumoase livezi de pe planetă.

Olga Petrovsky: „E o mare bucurie să sprijinim tinerele talente”

”Vise în livadă” e un proiect de suflet. L-am consacrat în întregime copiilor, fiindcă doar copiii ne pot deschide porțile spre viitor. Am pus în evidență Livada, nu doar ca metaforă, dar și ca valoare spirituală. E o mare bucurie să sprijinim tinerele talente, să le oferim posibilitatea de a-și manifesta creativitatea, de a-și urma visul, dincolo de dificultăți”, afirmă Olga Petrovsky, director al FPC „Fernuci” SRL. Domnia sa a adus mulțumiri lui Markus Webhofer din Austria, pentru susținerea proiectului. „Mulțumim pedagogilor, oamenilor de cultură din Moldova care au contribuit la realizarea proiectului „Vise în livadă”. Important e să oferim speranțe generației tinere, iar acest album e o întruchipare a Speranței”, a mai spus Olga Petrovsky.

Totul a pornit de la o livadă de nuci

Amintim că firma „Fernuci” SRL a fost fondată în 2011, în satul natal al Olgăi Petrovsky, Ciuciulea, raionul Glodeni. Firma include o livadă de nuci de 115 ha, cu varietăți franceze și americane, și o fabrică de prelucrare a miezului de nucă. Marfa, de înaltă calitate, este exportată în Austria și Franța. În prezent, FPC „Fernuci” SRL are 100 de angajați. Mulți tineri lucrează în această unitate economică, au grijă de livadă, învață să prelucreze miezul de nucă la standarde europene.

În ultimii ani, cu susținerea companiei „Fernuci” SRL au fost realizate mai multe concursuri de artă pentru copii, celor mai buni elevi din Ciuciulea li se oferă burse, cadouri. Echipa de fotbal feminin din localitate, de asemenea, beneficiază de sprijinul companiei, devenind câștigătoare la Turneul republican de fotbal „Speranța”.

Irina Nechit