Copii ca toţi copiii

Pentru mulţi părinţi moldoveni e o ruşine să ai un copil cu nevoi speciale

38 de copii cu nevoi speciale frecventează grădiniţa nr.12 din Orhei. Aceştia au acces la serviciile terapeuţilor, logopezilor şi kinetoterapeuţilor care îi ajută să se integreze mai uşor în societate. Emilia Ştirbu, directoarea instituţiei preşcolare, susţine că acest fapt îi ajută şi pe ceilalţi copii să fie mai toleranţi şi să-i ajute pe aceşti micuţi atunci când au nevoie.

Marina LIŢA

„Ia spuneţi-mi şi mie, care dintre aceşti micuţi sunt copii cu nevoi speciale”, ne întâmpină educatoarea, arătând spre copiii care fie se înghesuiau la dulăpioare să ia haine de iarnă, fie îşi dădeau ghionturi ca să ocupe locuri să se îmbrace. „Este o fetiţă care are un retard psiho-verbal, un băieţel care suferă de lipsa unei enzime în organism ce poate asimila glutenul.

Lipsa acestei enzime şi utilizarea alimentelor bogate în gluten: pâine, paste făinoase ş.a. poate provoca afecţiuni grave şi, în cel mai rău caz, retard. Copiii care suferă de această boală au nevoie de o alimentaţie specială, care este adusă în mare parte din Italia şi este costisitoare. Ei nu se deosebesc cu nimic de ceilalţi copii, sunt la fel de veseli şi plini de viaţă”, ne asigură femeia.

Sociabili şi plini de viaţă

„Victoriţa, fetiţa care suferă de retard psiho-verbal, când a venit la noi, se ruşina să vorbească, era mai retrasă. Acum însă învaţă poezii, le spune pe de rost. Poate să intre în contact cu ceilalţi copii”, susţine educatoarea.

La rândul ei, fetiţa ne-a spus că îi place la grădiniţă pentru că sunt copii şi jucării. „Am o păpuşă care îmi place tare, dar e acasă. Aici îmi place să fac castel din cuburi”, spune sfios fetiţa.

O altă grupă, aceeaşi situaţie. Se diferenţiază doar Liza, o fetiţă de şapte ani şi jumătate care este într-un scaun cu rotile şi abia îşi mişcă mâinile şi capul. Camerele de filmat şi bliţurile aparatelor de fotografiat o fac să închidă ochii şi să întoarcă capul în altă parte, în timp ce educatoarea răspunde la întrebările jurnaliştilor. „Suferă de malformaţie congenitală”, ne spune Raisa Beiu, educatoare. „Atunci când a venit la noi, nu mişca nici mânuţele, nici căpuceanul. Acum se simte mai bine”, menţionează educatoarea, privind cum unul dintre copiii din grupă se apropie şi o mângâie pe Liza pe cap.

38 copii cu nevoi speciale

În alt colţ al grupei, o micuţă cu ochii mari se ascunde după un urs de pluş mai mare decât ea. „Este Tudoriţa noastră, un copil minunat şi sociabil. Din păcate, suferă de sindromul down, dar este foarte veselă şi comunicabilă. Caută de multe ori atenţia noastră”, spune educatoarea.

Grădiniţa nr. 12 din Orhei este una din puţinele instituţii preşcolare în care copiii cu nevoi speciale pot să stea pe parcursul zilei alături de ceilalţi copii. Din cei 280 de micuţi, 38 sunt copii cu nevoi speciale. „Din luna septembrie, în cadrul acestei grădiniţe, au început transformările. Pentru mulţi părinţi, este o ruşine să ai un copil cu nevoi speciale. Prin această grădiniţă vrem să-i educăm pe cei maturi să fie mai toleranţi, iar pe copii să-i accepte pe semenii lor cu nevoi speciale”, spune Emilia Ştirbu, directoarea grădiniţei. „Instituţia noastră dispune de rampe de acces, mobilier special şi este asigurată cu specialişti: logoped, psiholog şi kinetoterapeut”, afirmă directoarea.

Trebuie izolaţi

Angajaţii spun că micuţii cu nevoi speciale au fost incluşi treptat în grădiniţă pentru ca semenii lor şi părinţii să se familiarizeze cu ei.

Un studiu realizat de UNICEF realizat în 2009 arată că unul din cinci cetăţeni ai Republicii Moldova consideră că micuţii cu dizabilităţi ar trebui să fie plasaţi în instituţii speciale. Mai puţin de jumătate din părinţi nu ar accepta ca micuţii lor să se joace cu cei care au nevoi speciale.

În RM, locuiesc mai mult de 17 mii de copii cu nevoi speciale. În iulie curent, executivul a aprobat programul de dezvoltare a educaţiei incluzive pentru anii 2011–2020.

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)