Copiatul e invincibil!

„Soluţiile” absolvenţilor, mai ingenioase decât „perspicacitatea” profesorilor

O mare parte din liceeni, elevi ai instituţiilor de învăţământ din Republica Moldova, încearcă să copieze la examenele de absolvire sau bacalaureat. Asta o demonstrează şi desfăşurarea primelor examene în gimnaziile şi liceele republicii. Astfel, după primul examen de bacalaureat, desfăşurat la 4 iunie curent, 65 de lucrări au fost anulate, cauza fiind copierea prin intermediul telefoanelor mobile.

În acest context, viceministrul Educației, Igor Grosu, a comunicat că preşedinţii centrelor de bacalaureat unde au fost înregistrate ilegalităţi vor fi sancţionaţi. Potrivit lui Grosu, sunt 65 de lucrări anulate din 29 de centre de Bac, iar modalitatea cea mai răspândită pe care o folosesc liceenii este copierea cu ajutorul telefonului mobil. Camerele de supraveghere video şi-au făcut treaba, relatează viceministrul, mai puţin unii asistenţi care au tolerat copiatul.

Dovada video

Reprezentanţii ME vor analiza toate înregistrările video pentru a depista încălcările care n-au fost oprite în timpul desfăşurării examenelor. „Vom merge până la a anula examenul din centrul de Bac. Vom respecta metodologia, elevii înţeleg foarte bine ce angajament au semnat. Cei care nu au copiat vor merge mai departe, ceilalţi, care au copiat, nu vor merge, pentru că ne vom vedea peste un an”, a promis Igor Grosu.

Viceministrul Educaţiei a mai spus că au fost cazuri de colectare a banilor de la absolvenţi pentru a li se permite să copieze. Îndemnul lui este să nu copieze, pentru că absolvenţii riscă să piardă încă un an de studii.

„Câtă apă poate consuma un candidat?”

„Sumele variază de la 1500 de lei până la 400 de euro per total. Se dau de exemplu 400 de lei pentru pixuri şi scotch. Câtă apă poate consuma un candidat? Toate colectările de bani sunt fraude. Nu strângeţi bani, cumpăraţi cărţi, mergeţi la teatru, la cinema”, a îndemnat viceministrul Educației, Igor Grosu. Menţionăm că a avut loc abia primul examen de Bacalaureat. 5.000 de elevi din liceele cu predare în limbile rusă, bulgară, ucraineană sau găgăuză au susţinut testul la limba şi literatura română.

Examen inspirat de pe net

Joi, 6 iunie, la nici o oră de la începerea examenului la matematică, testul rezolvat pentru clasa a IX-a a fost postat pe internet, încât elevii au avut posibilitatea de a copia şi a se inspira fără probleme. Examenul a început la ora 9.00. Cu ajutorul unor telefoane mobile performante, elevii au fotografiat testul la matematică şi au postat întrebările pe o reţea de socializare, după care au apărut şi răspunsurile. Imaginile demonstrează că exerciţiile au fost rezolvate, apoi fotografiate şi postate pe pagina unei persoane anonime. După două ore, cât a durat examenul, elevii au negat că au copiat cu ajutorul telefoanelor mobile.

Drept răspuns la această situaţie, prin intermediul unui comunicat de presă, Ministerul Educației îşi exprimă regretul pentru faptul că rezolvarea testului la matematică pentru clasa a IX-a a apărut astăzi pe una din rețelele de socializare.

„ME a asigurat securitatea testului”

Ministerul Educaţiei comunică următoarele: „Lucrarea a fost postată la cel puţin treizeci de minute după deschiderea plicului cu teste, ceea ce denotă faptul că ministerul a asigurat securitatea testului, iar scurgerea de informaţie s-a produs într-una din locaţiile de desfăşurare a examenului. Acest lucru este regretabil, întrucât aceasta constituie o încălcare a metodologiei de organizare şi desfăşurare a examenelor de absolvire a gimnaziului, ceea ce denotă o slabă vigilenţă a comisiei şcolare de examene”. Oficialii din învăţământ îşi exprimă convingerea că în majoritatea instituţiilor s-a respectat metodologia şi, în acest caz, participanții la examene au desfășurat un exercițiu corect, iar elevii nu au avut acces la rețelele de socializare, examenul nefiind deci fraudat. Ministerul Educației a solicitat organelor abilitate să investigheze sursa acestor exemple de răspunsuri și rezolvări.

Elevii claselor a noua vor avea la 10 iunie următorul examen la limba română sau rusă, în funcţie de instituţia în care învaţă.

Victoria POPA

 

The following two tabs change content below.