Controversatul om de afaceri din România, Sebastian Ghiţă, ar fi fost adăpostit de Plahotniuc!

Presa de la Bucureşti: Fugarul Sebastian Ghiţă se află în RM, unde este adăpostit de „cardinalul” Plahotniuc!

Controversatul politician şi businessman român Sebastian Ghiţă s-ar afla în Republica Moldova, unde este adăpostit de oligarhul Vladimir Plahotniuc. Informaţia a fost publicată de portalul de ştiri Flux24.ro, care face trimitere la surse apropiate scandalului în care este implicat patronul România TV.

„El s-ar afla acum sub protecţia lui Vladimir Plahotniuc, supranumit Cardinalul sau Păpuşarul de la Chişinău”, spun sursele Flux 24. „Ghiţă ar avea o relaţie specială cu cel poreclit Păpuşarul de la Chişinău, Vladimir Plahotniuc, oligarhul care conduce partidul-frate al PSD din R. Moldova, Partidul Democrat, şi care controlează prin interpuşi guvernul şi Parlamentul de la Chişinău”, scrie presa de la Bucureşti.

Procurorii DNA lucrează de ceva timp la un dosar în care Ghiţă este suspectat că a finanţat cumpărarea de voturi în R. Moldova pentru Ponta cu suma de 350.000 de euro. „Evident, Seby Ghiţă îl cunoaşte foarte bine pe acelaşi oligarh Vladimir Plahotniuc, care nu este nici el străin de modul în care s-a făcut campanie pentru Ponta la Chişinău. Între Vladimir Plahotniuc şi gruparea Ponta-Ghiţă există legături vechi. Şi nu numai politice, dar şi de afaceri”, scrie Flux 24.

„Vladimir Plahotniuc este considerat sforarul şef de la Chişinău. Cei mai mulţi – Păpuşarul. Este omul din spatele Partidului Democrat, facţiune desprinsă din Partidul Comuniştilor condus de Vladimir Voronin, care conduce acum guvernul moldovean. E omul acuzat că controlează justiţia din R. Moldova şi cea mai mare parte din media”, se mai spune în articolul citat. Sebastian Ghiţă are multe conexiuni de afaceri în Moldova şi a fost acuzat de DNA că ar fi cumpărat voturi pentru Victor Ponta în Republica Moldova pentru 350.000 de euro în alegerile prezidenţiale din 2014, dar acuzaţia nu a fost deocamdată dovedită. În timpul alegerilor prezidenţiale din România, Plahotniuc s-a deplasat la Bucureşti şi apoi l-a dus pe Victor Ponta la Chişinău.

Un fost ofiţer al SRI, Daniel Florea, fost şef al contraspionajului intern din SRI Prahova, care a lucrat şi la Poliţia de Frontieră, intervievat vineri seară la B1 TV, a spus că cea mai bună variantă de ieşire din ţară pentru Sebastian Ghiţă era pe calea terestră: prin ţările UE, Ungaria sau Bulgaria, sau prin Serbia sau Republica Moldova, unde există un control sumar la plecarea din România.

Fostul ofiţer a precizat că Ghiţă putea apare ca ieşit din ţară în baza de date a Poliţiei de Frontieră doar dacă folosea o cale aeriană, nu şi pe calea terestră. Oricum la momentul presupusei ieşiri din ţară, Sebastian Ghiţă nu era supus nici unei restricţii. Aşa cum se ştie, la ieşirea din ţară pe relaţia Bulgaria-Ungaria, ţări din UE, controalele la actele de identitate se efectuează rar şi mai mult de grănicerii din ţările respective, nu de către cei din România. Şi pe relaţia Republica Moldova controlul este foarte rar făcut de grănicerii români, aşa că monitorizarea celor ieşiţi din ţară este greu de făcut.

Varianta Republica Moldova evocată de sursele Flux 24 se bazează pe informaţiile despre relaţiile lui Sebastian Ghiţă din zonă, dar nu numai. El ar avea afaceri acolo, iar în plus a coordonat campania prezidenţială a lui Victor Ponta în Basarabia. Mai mult, Ghiţă ar avea o relaţie specială cu cel poreclit Cardinalul sau Păpuşarul de la Chişinău, Vladimir Plahotniuc.

Este încă neclară tranzacţia prin care postul de televiziune al lui Sorin Ovidiu Vântu de la Chişinău, Publika, a ajuns la Plahotniuc, dar surse consultate de Flux 24 spun că un rol l-a avut Cosmin Guşă.

„Plahotniuc conduce Moldova. Aceasta e afirmaţia auzită din mai multe surse, multe dintre ele credibile. O declaraţie în acest sens a fost făcută de unul dintre cei mai importanţi analişti ai spaţiului basarabean, Vladimir Socor, de la celebrul think thank Jamestown, care a spus că în spatele arestării lui Vladimir Filat se află Plahotniuc”, notează Flux 24.

Domnul Plahotniuc are planuri de a provoca alegeri anticipate şi de a forma o nouă putere. Cred, de asemenea, că domnul Plahotniuc îşi pregăteşte o variantă de supravieţuire politică şi chiar de supravieţuire în fruntea bucatelor din RM, cu ajutorul Moscovei. Domnul Plahotniuc nu poate supravieţui politic şi ca om de afaceri în Europa”, a precizat Vladimir Socorla Jurnal TV.

The following two tabs change content below.