Controversatul „amendament Furdui” privind Legea despre gaze naturale va fi abrogat

furdui

Simion Furdui. Foto: europalibera.org

Guvernul Streleţ va susţine iniţiativa legislativă a preşedintelui Comisiei parlamentare Economie, Buget şi Finanţe, Ştefan Creangă, care a propus anularea unui amendament privind articolul 4 al Legii cu privire la gaze naturale. Este vorba de un amendament votat în iulie 2014 la propunerea deputatului liberal-democrat, Simion Furdui, prin care la noţiunea „transport al gazelor naturale”, după „fără a se include furnizarea” au fost introduse: „şi serviciile de transportare internaţională a gazelor naturale în regim de tranzit”. Furdui: “Să-l abrogheze sănătoşi, nicio problemă”.

În 2014, a fost modificată Legea cu privire la gaze naturale. Este vorba de „amendamentul Furdui”, care, în opinia fostului director al Agenţiei Naţionale de Reglementare în Energetică (ANRE), Victor Parlicov, a pus capăt reglementării serviciului de tranzit al gazelor naturale. „Pe moment, nici ANRE, nici Guvernul şi nici Parlamentul nu reglementează partea de tranzit, aceasta rămâne la discreţia unei înţelegeri comerciale bilaterale dintre SA MOLDOVAGAZ sau SRL MOLDOVATRANSGAZ și SAD GAZPROM”, a relevat Parlicov.

„Am declarat anul trecut, în cadrul unei conferinţe de presă, că această modificare va duce la creşterea tarifelor la gaze, subliniind că consumatorii vor trebui să plătească un tarif de transport minimum de zece ori mai mare. După calculele din iulie, tarifele au crescut nu de zece ori, ci de 16. Şi acest fapt este rezultatul unei decizii luate doar la nivel politic, în Parlament, despre care toată lumea ştie. Există un interes imens pentru acest amendament, care se bazează de altfel pe un acord încheiat prin 1994 în cadrul CSI!”, a mai spus fostul director ANRE.

În plus, potrivit actualului expert IDIS „Viitorul”, decizia de majorare a preţurilor la gaz ridică semne de întrebare și în ceea ce priveşte pierderile de gaze în rețelele de distribuție, care sunt incluse în tarife consumatorilor. ANRE a avut anterior mari controverse cu distribuitorii de gaze naturale în privința procentajului pierderilor acceptat în tarife. Însă cel mai grav este faptul că în „Monitorul Oficial” nu au fost publicare tarifele anunțate de ANRE în ședință, ci altele, mult mai mari!

Pentru Furdui, intenţia guvernului Streleţ nu reprezintă nicio problemă: “Să-l abrogheze sănătoşi, nicio problemă”. În ce priveşte acuzaţiile că iniţiativa sa legislativă ar fi provocat scumpirea tarifelor la gaze, Furdui a declarat: “Atâta timp cât veterinarii se bagă în sistemul energetic, nu  vom avea niciodată sistem energetic ca lumea. Ei [cei din comisia de profil şi guvern] trebuie să facă o analiză mai serioasă şi vor vedea că amendamentul ăsta prevede adaptarea legislaţiei la hotărârile interguvernamentale. Ce are una cu alta?! Este vorba de un amendament general, care adaptează legislaţia la acordurile care se încheie între state”.

The following two tabs change content below.