Controversa legată de spitalele din Chișinău a ajuns la atacuri la persoană

Pediatrul Mihai Stratulat a făcut mai multe dezvăluiri pe rețelele de socializare despre cum își măresc două spitale pentru copii bugetele din contul diagnozelor false. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Centrul Național Anticorupție și Guvernul s-au autosesizat în acest caz și au pornit verificări și anchete de serviciu. Unul dintre directorii vizați spune că Stratulat își face imagine pentru a atrage clienți la clinica sa privată.

„Am să vă vorbesc despre două spitale care, consider eu, ar trebui închise – Spitalul Clinic Municipal pentru Copii Nr. 1 și Spitalul Clinic Municipal Nr. 1. Pentru că acolo, indiferent de problemele pe care le ai, diagnoza finală este pneumonie pe dreapta și, imediat, AB. Pentru că nu se respectă niciun protocol. Pentru că administrațiile acestor instituții medicale sunt interesate de astfel de diagnoze! Pentru că finanțarea spitalelor depinde de pacient, de pacienții internați, de diagnoză”, a scris la 11 iulie medicul într-o postare  pe Facebook.

Stratulat a mai spus că la spitalul de pe viaduct ar fi fost deschisă o secție de patologie pentru nou-născuți din simplul considerent că această practică poate să aducă bani instituției. Denunțul lui Stratulat a fost urmat de reacția Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și a premierului Filip.

„Am să vă vorbesc despre două spitale care, consider eu, ar trebui închise – Spitalul Clinic Municipal pentru copii Nr. 1 și Spitalul Clinic Municipal Nr.1. Pentru că acolo, indiferent de problemele pe care le ai, diagnoza finală este pneumonie pe dreapta și, imediat, AB”, a spus Stratulat.

La câteva ore, instituțiile responsabile au reacționat pe rând fie prin comunicate, fie prin declarații. În ședința săptămânală a Guvernului, Pavel Filip a solicitat conducerii Ministerului Sănătății și Centrului Național Anticorupție (CNA) să investigheze declarațiile lui Stratulat.

„Eu nu înțeleg de ce unii se limitează la postări pe Facebook? De ce nu se adresează la CNA și Procuratură. Dacă au fost făcute astfel de declarații, se știu nume, cazuri. Vă rog să sesizați dvs. instituțiile de drept”, s-a adresat Filip miniștrilor în cadrul ședinței de ieri a Guvernului.

A fost creată o comise internă din care fac parte specialiștii ministerului în domeniul pediatriei, neonatologiei, neurologiei, ai Casei Naționale de Asigurări în Medicină, Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Direcției generale asistență socială și sănătate și Universității de Stat de Medicină și Farmacie ,,Nicolae Testemițanu”.

„Vreau să vă comunic că am convocat un grup de lucru multidisciplinar și vom examina cazurile tuturor pacienților internați, în ultima perioadă, în cele două spitale. În cazul în care se vor confirma cele spuse, vom veni cu un plan de acțiuni și măsuri pentru astfel de situații”, a menționat Svetlana Cebotari, ministră a Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale.

Și CNA a inițiat miercuri, 11 iulie, o investigație pe marginea cazului dat.

Șeful Spitalului Clinic Municipal pentru Copii Nr. 1: „Stratulat spune prostii”

Ștefan Calancea, șeful Spitalului Clinic Municipal pentru Copii Nr. 1, a reacționat la acuzațiile lui Mihai Stratulat, susținând că este foarte dezamăgit de învinuirile care i se aduc.

„El spune prostii. Poate să îl tratăm pe dânsul? Noi suntem verificați de două–trei ori pe an de către experții de la Compania Națională de Asigurare în Medicină. 99% din fișe sunt calitative. Noi nu lucrăm pentru bani, noi lucrăm pentru rezultatul final. Pentru a stabili un diagnostic, noi dispunem de două laboratoare, avem aparataj performant, radiologic, digital. Avem specialiști care lucrează de 45–50 de ani”, a reacționat Calancea.

„El are niște apucături. Am avut așa cazuri, mi se pare că avem o femeie care s-a tratat la el și a venit acum în stare gravă la noi. În majoritatea cazurilor, el consultă pacienții la telefon. Vedeți ce specialist e. Îl cunosc pe tatăl lui, a fost într-adevăr un bun specialist. El nu are nici teză, nimic, vrea mai mulți clienți la clinica sa.”

Stratulat îi răspunde lui Calancea

După ce s-au autosesizat instituțiile responsabile, au fost pornite investigații și anchete de serviciu, medicul Mihai Stratulat a postat o nouă reacție. Joi, 12 iulie, acesta a scris pe Facebook că în cele două spitale lucrează medici buni, dar sunt obligați să facă jocul managerilor.

„El are niște apucături. Am avut așa cazuri, mi se pare că avem o femeie care s-a tratat la el și a venit acum în stare gravă la noi. În majoritatea cazurilor, el consultă pacienții la telefon. Vedeți ce specialist este. El nu are nici teză, nimic, vrea mai mulți clienți la clinica sa”, a reacționat șeful Spitalului Clinic Municipal pentru Copii Nr. 1.

„Un sistem care obligă administrația spitalelor să recurgă la tot felul de lucruri pentru a suplini bugetul spitalelor, spitale mari, cu multe paturi, moștenire de pe timpul sovietic. Nu trebuie să stea nimeni la pușcărie, trebuie schimbată administrația și resetat sistemul”, și-a dat el cu părerea.

„Am vorbit înainte cu administrația unui spital, dar nu s-a schimbat nimic! Sunt medici foarte buni în acele spitale, dar sunt obligați să facă acest joc, altfel riscă să-și piardă munca.”

„Acuzații aduse de către directorul Spitalului Clinic Municipal pentru Copii Nr. 1 aud deja pe parcursul a cinci ani. Pacienții îmi povestesc cum sunt denigrat eu de către medicii și administrațiile ambelor spitale; cum fotografiază epicrizele de examinare pe care le găsesc în carnetul de dezvoltare a copilului sau în cazul când copiii necesitau într-adevăr internare și ajungeau la spital cu fișa de trimitere de la mine. Peste tot în lume se dă alarma referitor la abuzul de antibiotice și la o rezistență sporită a bacteriilor față de antibiotice”, a scris din nou pe pagina sa medicul pediatru.

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)