Controversa dintre PDM şi N. Timofti deconspiră intrigile democraţilor

lupu si timofti

Foto: Nadea Roşcovanu

Preşedinţia a publicat ieri un comunicat în care respinge categoric acuzaţiile președintelui PDM, Marian Lupu, la adresa şefului statului, ca fiind „nefondate și fără substanță”. Aceasta a calificat acţiunile PD drept o metodă de presiune asupra preşedintelui Timofti pentru a-i influența decizia privind desemnarea unui candidat la funcția de prim-ministru. PLDM susţine poziţia şefului statului.

În comunicatul Preşedinţiei se menţionează că şeful statului a avut luni, 14 decembrie, o întâlnire cu liderii PDM, în cadrul căreia reprezentanţii acestei formaţiuni au încercat să-l convingă să-l desemneze în această funcție pe Vladimir Plahotniuc, ex-prim-vicepreședinte al PD. Reprezentanţii președinţiei au anunţat că şeful statului are deplina înțelegere asupra faptului că declarațiile denigratoare asupra sa reprezintă „elemente de presiune” asupra sa, atentat la dreptul său constituțional de a desemna o candidatură la funcția de prim-ministru.

Amintim că în urma întâlnirii de luni cu şeful statului, Marian Lupu l-a acuzat ieri pe Nicolae Timofti că duce statul în haos, „ceea ce dă de bănuit că s-ar afla în captivitate”. Lupu a susținut că preşedintele R. Moldova ar face un joc murdar și vrea să ducă țara în haos.

Fostul premier Ion Sturza a sărit în apărarea preşedintelui Nicolae Timofti. Într-un mesaj dur la adresa acestuia, Sturza a afirmat că desemnarea oligarhului Vladimir Plahotniuc în funcţia de premier se forţează „cu o brutalitate nesăbuită”, că în ultimele zile PD a recurs la şantaj, intimidări şi chiar violenţă fizică, şi că până şi preşedintele Nicolae Timofti este ameninţat cu dosare penale pe numele membrilor familiei. „Stimate Marian Ilici Lupu! De ce v-aţi speriat aşa de tare, de unde atâta isterie şi ură? Vă e frică că vine Sturza prim-ministru şi vă ia treuca, vă pune la puşcărie pentru fărădelegile făcute împotriva poporului, pentru corupţie şi furtul miliardului?! Nu vine, dragă Marian Ilici! Pentru că nu vrea Vlad Plahotniuc… Şi dacă el nu vrea, nu se întâmplă nimic în R. Moldova. Aşa că liniştiţi-vă. Nu umblaţi cu şantajul, intimidări, dosare penale, acte de violenţă verbală şi fizică la care aţi recurs din plin în ultimele zile! Dar nici nu încercaţi să forţaţi desemnarea lui Vlad Plahotniuc printr-o brutalitate nesăbuită. Nu cred că l-aţi impresionat foarte tare nici pe dl Timofti cu dosarele pe numele membrilor familiei dumnealui, dar nici cu impeachmentul. Aveţi decizia Curţii Constituţionale în buzunar? Nu cred. Nu totul se cumpără, sunt destui patrioţi în Moldova”.

La acestea, Lupu a declarat: „Problema nu este Sturza, ci PLDM şi preşedintele Timofti, care, dacă vor face un astfel de joc murdar, aruncă ţara într-un haos total. Când noi ne-am dus la preşedinte şi i-am spus clar că avem voturile să desemnăm premierul şi să facem guvern proeuropean, el a nesocotit această propunere şi a venit cu o candidatură care nu adună mai mult de zece voturi. Prin urmare, în mod premeditat, conştient, el aruncă ţara într-o criză totală, o pune în pericol. Şi atunci, urmează să vedem în ce măsură preşedintele Timofti este captiv, cum cei care îl presează au luat în captivitate instituţia prezidenţială, pentru că discutăm deja de o problemă de securitate naţională. Iar răspunderea o vor purta şi regizorii, dar şi executanţii”, a afirmat Lupu.

În urma întâlnirii dintre PDM şi şeful statului, şi Iurie Leancă şi-a exprimat nemulţumirea de faptul că președintele de onoare al democraţilor, Dumitru Diacov, l-a propus, alături de Candu, Lupu şi Plahotniuc, drept candidatură la funcţia de premier: „Numele meu s-a plasat într-un context absolut inedit. Pe rețelele de socializare au și apărut speculații precum că aș fi în buzunarul cuiva. Am discutat personal cu dl Diacov și l-am rugat să nu-mi lanseze numele în astfel de speculații. Aceste lucruri doar tensionează situația”, a declarat Iurie Leancă.

În urma şedinţei de negocieri de ieri, preşedintele interimar al PLDM, Valeriu Streleţ, a calificat acuzaţiile lui Marian Lupu despre captivitatea şefului statului drept nefondate, care ar putea exista numai în imaginaţie. Totodată, Streleţ a susţinut poziţia şefului statului: „Eu nu am temeiul să nu-l cred pe dl Timofti, deoarece el ne-a spus că s-a insistat luni pe candidatura dlui Plahotniuc. Ba mai mult, s-a insistat ca decretul să fie semnat pe 14 decembrie, pentru ca guvernul să fie învestit vineri, 18 decembrie”.

The following two tabs change content below.