Controversa dintre Dodon şi Filip continuă. Şeful statului suspendă Hotărârea Guvernului privind participarea militarilor moldoveni la exerciţiile militare din Ucraina

Foto: presedinte.md

Şeful statului Igor Dodon suspendă Hotărârea Guvernului privind participarea militarilor moldoveni la exerciţiile militare din Ucraina. „În conformitate cu prevederile Constituţiei R. Moldova, am decis să suspend Hotărârea Guvernului de astăzi [6 septembrie] privind participarea militarilor moldoveni la exerciţii militare în Ucraina. Pentru prima dată, în calitatea mea de șef al statului, am decis să fac uz de dreptul meu constituțional, conform art. 88 al. i din Constituția RM, care prevede că șeful statului suspendă actele Guvernului ce contravin legislaţiei până la adoptarea hotărârii definitive a Curţii Constituţionale”, a scris Dodon pe contul său de Facebook.

Amintim că premierul Pavel Filip a respins astăzi, la şedinţa executivului, decizia lui Dodon de a interzice participarea militarilor moldoveni la aplicaţiile militare din străinătate, deoarece lipsa exerciţiilor provoacă o situație îngrijorătoare în ce priveşte instruirea Armatei Naţionale: „Nu este un secret pentru nimeni că bugetul pentru aplicațiile militare și pentru instruire este alcătuit, peste 80 la sută, din ajutorul partenerilor noștri. Refuzul de a participa la aceste cinci aplicații ne-ar costa peste 5 milioane de lei. Nu pot să înțeleg această interzicere. Nimeni nu-şi dorește o armată slabă. Propun să introducem suplimentar pe ordinea de zi o hotărâre de guvern prin care să permitem participarea militarilor noștri la exerciții în Ucraina și, în așa mod, să deblocăm această situație”, a declarat premierul.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău