Controlul moldo-ucrainean a demarat astăzi la Cuciurgan. Tiraspolul agită flamura războiului

Începând de astăzi, 31 mai, în punctul de trecere a frontierei de stat Cuciurgan-Pervomaisk începe efectuarea controlului comun al Ucrainei şi R. Moldova. Proiectul este sprijin de către Uniunea Europeană, inclusiv prin Misiunea EUBAM. Drept reacţie, Tiraspolul, prin ministrul său de externe, Vitali Ignatiev, previne Chişinăul şi Kievul că apropierea dintre militarii moldoveni şi cei transnistreni la Cuciurdan, fără prezenţa între ei a pacificatorilor ruşi, ar putea duce la destabilizarea situaţiei în regiune.

Instaurarea controlului a devenit posibilă după semnarea Acordului interguvernamental moldo-ucrainean privind controlul în comun al persoanelor, mijloacelor de transport şi mărfurilor în punctele de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene. Potrivit Guvernului de la Chişinău, controlul la punctele de trecere Cuciurgan-Pervomaisc se va desfăşura în două etape. La prima etapă, preconizată pentru aproximativ şase luni, angajaţii Serviciului Vamal şi ai Poliţiei de Frontieră a Republicii Moldova, împreună cu structurile de resort ucrainene, vor efectua controlul doar asupra operaţiunilor de export de bunuri din regiunea transnistreană.

În acelaşi timp, angajaţii Poliţiei de Frontieră vor monitoriza fluxurile de transport şi persoane, vor înregistra cetăţenii străini care vor intra sau vor ieşi de pe teritoriul R. Moldova şi vor oferi informaţii necesare persoanelor interesate despre legislaţia naţională a R. Moldova în domeniul migraţiei. La cea de-a doua etapă, angajaţii Serviciului Vamal şi ai Poliţiei de Frontieră, împreună cu structurile de resort din Ucraina de profil, vor efectua controlul în comun asupra traficului de bunuri, atât la export, cât şi la import, precum şi al mijloacelor de transport şi al persoanelor fizice.

Ignatiev: „Militarii moldoveni şi cei transnitreni sunt prea aproape”

Drept reacţie, Tiraspolul a calificat decizia privind instaurarea controlului moldo-ucrainean pe segmentul transnistrean drept parte finală a „blocadei” statelor vecine. În cadrul unui interviu acordat agenţiei ruseşti TASS, ministrul afacerilor externe de la Tiraspol, Vitali Ignatiev, a declarat că decizia privind controlul comun ar încălca grav acordurile multiple atinse în urma negocierilor cu participarea statelor intermediare, precum şi principiile de bază de desfăşurarea a negocierilor. „Este o acţiune unilaterală, care se efectuează fără a se lua în consideraţie poziţiile Transnistriei”, a declarat reprezentantul regimului separatist din stânga Nistrului.

Acesta a mai afirmat că prin acest punctul Cuciurgan intră în Transnistria aproximativ peste 75% de produse de import, inclusiv alimente şi medicamente. „Răspândirea jurisdicţiei moldoveneşti asupra acestei ferestre pune în pericol asigurarea republicii, pune în dificultate activitatea antreprenorială şi provoacă alte consecinţe negative. Conform calculelor preliminare, pierderile economiei transnistrene constituie 40 mil. de dolari”, a estimat Ignatiev.

„Apariţia militarilor moldoveni în apropierea locurilor de dislocare a celor transnistreni, acolo unde nu există trupele pacificatoare ruseşti, ameninţă stabilitatea regională. O altă măsură de presiune asupra Tiraspolului este decizia Ucrainei privind interzicerea tranzitului produselor care necesită control veterinar fără ca acestea să fie coordonate cu Moldova”,  a mai menţionat el.

Solicitat anterior să identifice problemele care ar putea fi provocate de regimul nerecunoscut de la Tiraspol, fostul vicepremier responsabil de Reintegrare şi actualul deputat PPEM, Eugen Carpov, ne-a declarat: „Tiraspolul ar putea reţine abuziv cetăţenii R. Moldova care reprezintă structurile de forţă, organele administraţiei publice centrale şi locale. Separatiştii ar putea interzice tranzitarea teritoriului controlat de ei şi să suspende cooperarea cu structurile internaţionale în ce priveşte problema libertăţii de circulaţie, de asemenea, ei ar putea bloca activitatea Comisiei Unificate de Control. Astea sunt metodele tradiţionale la care recurg structurile separatiste”.

O altă formă de provocări ar putea proveni, în opinia lui Carpov, din partea structurilor paramilitare şi structurilor de forţă din stânga Nistrului, care ar putea genera anumite focare de conflict. „Situaţia trebuie monitorizată strict de Comisia Unificată de Control şi de partenerii noştri internaţionali ca asemenea lucru să nu fie admis. În cazul în care vor fi admise aceste provocări de către cei de la Tiraspol, să fie imediat localizate şi monitorizate ca să nu apară probleme dificile”, a sugerat el.