Controlul lui Onişcenko, verificat în Franţa

Chişinăul intenţionează să depună o reclamaţie la Organizaţia Mondială a Comerţului

Republica Moldova se pregăteşte să depună o petiţie la Organizaţia Mondială a Comerţului în legătură cu embargoul impus de Federaţia Rusă. La 11 septembrie curent, Centrul Naţional de Verificare a Calităţii Producţiei Alcoolice a primit rapoartele oficiale ale testelor de laborator care constată încălcările anunţate de Serviciul sanitar rus „Rospotrebnadzor”.

Dacă la două tipuri de vin – „Purcari” şi „Cricova” – sunt specificate anumite încălcări, la cel de-al treilea (divinurile combinatului „Aroma” n.r.) figurează doar că „nu corespunde cerinţelor”. Ce anume nu corespunde standardelor nu se specifică.

Blocarea exporturilor produselor vinicole moldoveneşti are loc din motive exclusiv politice, susţin mai mulţi specialişti în domeniu. Acest fapt reiese şi din declaraţiile şefului „Rospotrebnadzorului”, Ghenadi Onişcenko, făcute la 10 septembrie. Acesta vorbea despre un eventual embargo, în timp ce concluziile experţilor erau abia la etapa de elaborare. Loturile de vinuri care, potrivit „Rospotrebnadzor-ului”, nu corespund standardelor calităţii, constituie mai puţin de 0, 02% din cantitatea totală de peste 19 milioane de litri exportate. Autorităţile din Republica Moldova consideră că reacţia acestei instituţii este discriminatorie şi nu corespunde normelor Organizaţiei Mondiale ale Comerţului (OMC) la care Federaţia Rusă a aderat recent.

Vor solicita o expertiză repetată

Solicitată de JURNAL, Rodica Sturza, şefa Centrului Naţional de Verificare a Calităţii Producţiei Alcoolice, a declarat că instituţia pe care o reprezintă va cere efectuarea unei noi expertize unui laborator din UE a calităţii loturilor de vin care vor fi returnate din Rusia. „Am luat deja legătura cu experţii de la laboratorul ‘Dubernet’ din Franţa, care vor face o expertiză repetată a vinurilor returnate din Rusia. În 2006, R. Moldova n-a putut merge pe această cale, deoarece Rusia nu era membră a Organizaţiei Mondiale a Comerţului. În cazul în care rezultatele repetate ale expertizei n-ar fi coincis cu cele anunţate de experţii ruşi, RM n-ar fi putut depune o plângere. Acum însă putem face acest lucru”, spune Sturza.

Aceeaşi sursă ne informează că probele de vinuri încă nu au fost trimise la laboratorul din Franţa. „Ca să demonstrăm trasabilitatea produsului, probele trebuie să fie prelevate din loturile returnate din Federaţia Rusă. Mostrele vor fi prelevate de experţi europeni, în prezenţa noastră, direct în vamă, înainte de a fi desigilată maşina”, a spus şefa Centrului.

Divinurile nu corespund şi basta!

Aceeaşi sursă ne mai informează că, la solicitarea Centrului, reprezentanţii ‘Rospotrebnadzor-ului’ au trimis trei tipuri de rapoarte. Referitor la producţia vinicolă Cricova, se menţionează că vinul de marca „Muscat” ar avea un conţinut de dibutilftalat de 0, 291 ml/l, pe când norma e de 0,2 ml/l.

În raportul privind vinurile ‘Purcari’ se indică un conţinut mai mare de ethylexylphtalate. Iar în rapoartele despre divinurile „Aroma” nu se specifică în genere nimic. „Se spune că nu corespunde, dar ce nu corespunde nu este clar”, spune Sturza.

Pe moment, Centrul deţine probele de control ale vinurilor cu pricina. „Pe acestea nu vrem să le trimitem la laborator pentru că partea rusă ar putea contesta rezultatul, noi fiind parte interesată. E important în acest proces să facem totul corect. Iată de ce mostrele vor fi prelevate din loturile de vinuri returnate”, mai spune Sturza.

Amintim că, începând cu 10 septembrie, Rusia a interzis complet importul de vinuri din Republica Moldova. Presiunile Rusiei asupra țărilor din cadrul Parteneriatului Estic, din care face parte și Republica Moldova, au fost criticate dur în cadrul ședinței plenare a Parlamentului European. Comisarul european pentru Extindere şi Politică de Vecinătate, Stefan Füle, a promis că UE va ajuta statele șantajate de Rusia.

Svetlana COROBCEANU

 

 

 

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu