„Contrafort” și-a restabilit ritmul de apariție

Contrafort-07-2014_web-1.jpg1După criza de anul trecut, care a afectat mai multe reviste de cultură basarabene, revista „Contrafort” – una dintre cele mai apreciate publicații literare din Moldova – și-a restabilit ritmul de apariție în 2014, grație susținerii acordate de Departamentul pentru Relația cu Românii de Pretutindeni și de Institutul Cultural Român.

Nr. 7-8, apărut recent, conține un bogat evantai de teme și subiecte pentru gustul publicului cultivat de la noi. Cronici literare semnate de Vitalie Ciobanu (romanul „Punct și de la capăt” de Gabriel Chifu – unul dintre cele mai bune din literatura română apărute în ultimii ani) și de Grigore Chiper, care ia în colimator cărțile a doi poeți de vârste și structuri diferite: Marian Drăghici de la București și Ion Buzu de la Chișinău. Mircea V. Ciobanu comentează cu un ochi critic și vigilent volumul „Nici eroi, nici trădători. Scriitorii moldoveni și puterea sovietică în epoca stalinistă” de Petru Negură. Alexandru Burlacu ne propune un portret de creație Vasile Romanciuc. Nina Corcinshi scrie despre poezia Silviei Caloianu (placheta „narcotango”). Reputatul istoric de la Iași Alexandru-Florin Platon prezintă un capitol mai puțin cunoscut al domeniului în care activează: istoriografia feminină („Un siècle d’historiennes”, apărut la Paris în 2014), iar Eugen Lungu, recunoscut pentru pasiunea sa de arhivar cultural, aduce în prim-plan, la rubrica „Asterisc”, câteva episoade semnificative din istoria literaturii universale.

Rubrica „Teatrul și literatura” consemnează aniversarea Camil Petrescu (120 de ani de la naștere), într-un text de Andreea Dumitru, critic și redactor la revista bucureșteană „Teatrul azi”. Evenimentul consacrat lui Camil Petrescu, la Chișinău, a constituit unul din punctele de interes ale Festivalului Dramaturgiei Contemporane „Verbarium”, ajuns la a II-a ediție. Spectacolele-lectură, prezentate în cadrul Festivalului, sunt comentate de Rusanda Alexandru Curcă, tânăr critic de teatru basarabean. „Van Gogh pe bicicletă” este titlul unui pitoresc jurnal de scriitor, în care Vitalie Ciobanu își descrie experiența la Amsterdam, în cadrul unui proiect artistic internațional, intitulat „Oglinzile Europei”, care și-a propus drept scop punerea în contact a unor spații și optici diferite, îngemănate prin forța de transfigurare a literaturii.

Paginile de beletristică în acest număr de revistă sunt susținute de Marcela Benea și Leo Butnaru (poezie) și de Lucreția Bârlădeanu și Nicolae Rusu (proză). Revista prezintă scriitori și din alte spații culturale: cehii Bohumil Hrabal și Erika Olahová și, respectiv, germanul Durs Grünbein. Un număr de „Contrafort” dens, variat, cu adevărat european.

S. С.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu