Contract cu moartea

Preparatul anestezic Halothan, folosit pentru că este mai ieftin

Sorin Diţa a murit pe masa de operaţie după ce medicul anesteziolog i-a administrat preparatul anestezic Halothan. Mediatizarea intensă a acestui caz l-a pus pe ministrul Sănătăţii, Andrei Usatâi, în faţa alegerii – ori interzice Halothanul, ori îl face vinovat pe medic pentru malpraxis. Decizia ministrului este cunoscută. Halothanul, preparat interzis aproape în toată lumea pentru toxicitate va fi folosit şi în continuare în spitalele din R. Moldova.

„Vreţi sevofluran care este de zece ori mai scump?”

„Noi nu putem face grevă. Ne-au dat preparatul şi, dacă ne revoltăm, ne întreabă: cum aţi lucrat cu acest preparat mai bine de 60 de ani, căci Halothanul este din 1956, şi acum vreţi sevofluran care este de zece ori mai scump?” (Este întrebarea administraţiei?) „Da! Aşa să scrieţi”, a insistat Lidia Dolghier, vicepreşedintele Societăţii Anesteziologie-Reanimatologie din Republica Moldova. Aşa am scris.

Potrivit specialistei, Halothanul a fost interzis în toată lumea pentru că este toxic. „El deprimă funcţia cardiacă, provoacă tensiune arterială, este toxic pentru ficat. De ce se foloseşte în R. Moldova? Fiindcă este ieftin. Există Legea achiziţiilor în care scrie clar că se preferă procurarea preparatelor sau a echipamentelor cu un preţ mai mic. Anesteziologii doresc să lucreze cu preparate mai bune, dar avem contract cu spitalul în care activăm, avem fişă de post şi suntem obligaţi să utilizăm produsele anestezice pe care le avem”, a declarat pentru JURNAL Lidia Dolghier.

Contactat de JURNAL ministrul Sănătăţii, Andrei Usatâi, s-a arătat ferm convins că niciun anesteziolog nu va cere sistarea Halothan-ului.

„Halothanul se foloseşte la Briceni, în Nicaragua şi Portugalia”

„Halothanul se foloseşte în toată lumea. Deschideţi internetul şi veţi vedea. Produsul nu este nociv. Dumneavoastră veţi pierde mult timp şi nu veţi dovedi nimic. Vă sugerez să vă informaţi şi veţi vedea că Halothanul se foloseşte la Briceni, Nicaragua, în Portugalia. Aşa că nu inventaţi ceea ce nu există! În afară de aceasta, noi avem încă trei preparate de alternativă şi este la alegerea doctorului anestezist ce preparat să folosească. Pe noi nu ne deranjează scumpetea, noi bani avem pentru a procura preparate bune. Anesteziologii niciodată nu vor veni cu solicitarea de a renunţa la Halothan. Eu sunt în comunitatea lor şi cunosc care este situaţia”, a declarat ministrul Sănătăţii, Andrei Usatâi.

La întrebarea pentru cât timp este încheiat contractul de achiziţie a preparatului anestezic Halothan, care este importat din Ucraina, ministrul a refuzat să ne răspundă. „Nici nu mă interesează!”, a spus categoric ministrul.

La rândul său, șeful clinicii „Emilian Coțaga”, Gheorghe Grosu, care după decesul lui Sorin Diţa a fost demis printr-un ordin al ministrului Sănătăţii, pe moment, pregăteşte toate documentele necesare pentru a acţiona în judecată decizia ministrului. „Mi se pare cam grăbită decizia ministrului. Ca să calmeze spiritele, a emis un ordin de demitere”, a menţionat Grosu. Medicul a declarat că Halothanul nu este unicul preparat de calitate proastă care este folosit în spitalele din R. Moldova.

Cele mai ieftine medicamente din lume

„Noi tratăm cu cele mai ieftine medicamente din lume. În ultimii doi-trei ani, medicamentele nu vin din ţările dezvoltate, ci din India, Pakistan, China. Acolo unde pot fi făcute în orice subsol. Dar cine le controlează? Dacă până şi soluţia perfuzabilă vine din India”, spune nedumerit Gheorghe Grosu.

Rezultatele testelor efectuate de Agenţia Medicamentului îndată după decesul băiatului de 13 ani au arătat că Halothanul este inofensiv. Am încercat să luăm legătura cu directorul agenţiei, Alexandru Coman, însă nu am reuşit. Acesta este plecat într-o deplasare de serviciu în India.

„Uite că am ajuns şi noi să ni se asculte doleanţele. Domnul ministru ne susţine şi vrea să ne ajute. Aşa să scrieţi!”, ne-a spus Lidia Dolghier, vicepreşedintele Societăţii Anesteziologie-Reanimatologie din Republica Moldova. Aşa am şi scris.

S.P.

 

The following two tabs change content below.