Contraceptivele – bile albe, bile negre

 

ANTICONCEPȚIONAL // Cum influenţează contraceptivele orale fertilitatea

Fie că sunt prescrise pentru a preveni o sarcină, fie că sunt recomandate pentru tratarea unor afecţiuni, contraceptivele orale combinate au atras şi păreri bune, dar şi rele.

Înainte să faci un astfel de tratament e bine să ceri părerea unui medic şi să înţelegi că pilulele contraceptive sunt un medicament ce poate avea şi efecte benefice, dar şi adverse, de care e bine să ţii cont. Prevenirea sarcinii e principalul motiv pentru care femeile aleg pilulele contraceptive, dar acestea vin la pachet şi cu alte părţi bune în decursul unei luni: menstruaţiile sunt regulate, cu sângerări scăzute şi fără dureri mari. În plus, anticoncepţionalele luptă şi împotriva riscului apariţiei chisturilor ovariene.

Cum funcţionează

Contraceptivele combinate conţin doi hormoni sintetizaţi chimic, asemănători cu cei secretaţi de organismul femeii: estrogen şi progesteron. Aceştia previn apariţia unei sarcini prin faptul că împiedică ovarele să elibereze un ovul, îngroaşă mucusul cervical, astfel încât fertilizarea să nu aibă loc, iar ovulul să nu se poată prinde de peretele uterului. Pe piaţă există mai multe tipuri de pilule contraceptive combinate, în care variabilă este doza în care este administrat fiecare hormon. Unele sunt administrate timp de 21 de zile, iar în următoarele 7 se face pauză. Altele au, pe lângă cele 21 de pilule active, şi 7 pilule placebo, care nu conţin hormoni.

În Statele Unite au fost aprobate în urmă cu câţiva ani pilulele contraceptive care pot fi luate timp de 365 de zile. Ce înseamnă asta? Scapi de menstruaţie timp de un an. De asemenea, există şi pilule combinate care pot fi luate timp de 12 săptămâni la rând şi astfel poţi avea doar 4 menstruaţii pe an.

Avantajele contraceptivelor orale combinate

Prima bilă albă pe care o primesc contraceptivele este uşurinţa cu care se administrează şi eficienţa lor în prevenirea unei sarcini. Doar 3 din 1000 de femei au rămas însărcinate în decursul unui an, iar din aceste cazuri unele se datorau „uitării” pilulei. Pe lângă prevenirea unei sarcini, pilulele sunt recomandate de medic şi pentru ameliorarea altor probleme cu care o femeie se poate confrunta.

● Menstruaţii neregulate. Prin administrarea constantă a unor doze de estrogen şi progesteron, menstruaţiile vor apărea în fiecare lună în aceeaşi perioadă. Cu ajutorul pilulelor poţi chiar să îţi programezi menstruaţia sau să o amâni o săptămână, o lună sau mai mult.
● Rezolvă problemele din premenopauză. De obicei, în anii premergători menopauzei, nivelul hormonilor feminini este variabil şi de aici multe din problemele cu care se confruntă femeile în această perioadă: bufeuri, insomnii şi chiar depresie. Administrarea pilulelor poate controla aceste probleme.

● Tratarea sindromului de ovar polichistic. Contraceptivele luptă împotriva dezechilibrului hormonal care provoacă această boală şi reglează nivelul de androgeni (hormoni masculini). Pot înlătura simptomele sindromului de ovar polichistic (acnee, pilozitate, lipsa menstruaţiei).

● Tratarea endometriozei prin controlarea hormonilor ce cauzează formarea ţesutului endometrial la fiecare ciclu.

● Ajutor în tratatrea sindromului premenstrual. Balonările, toanele, durerile pot să dispară din viaţa ta odată cu administarea pilulelor, iar perioada de dinainte de menstruaţie nu mai trebuie să fie una grea.

● Prevenirea unor boli grave. Administrarea pilulelor contraceptive scade riscul apariţiei cancerului ovarian, cancerului de endometru şi te ajută să previi osteoporoza.

Dezavantajele contraceptivelor combinate

1. Nu oricine poate urma un tratament cu pilule combinate. În general, nu sunt recomandate femeilor care suferă de hipertensiune, boli ale ficatului, diabet, celor care au probleme în circulaţia venoasă, au suferit anterior atacuri de cord sau au avut în familie cazuri de cancer la sân. În plus, pilulele combinate nu sunt recomandate ca metodă de contracepţie în primele şase luni după naştere, dacă alăptezi. Femeile care au trecut de 35 de ani trebuie să ţină cont şi de stilul de viaţă. Dacă fumezi şi ai colesterolul mărit, ar fi bine să nu iei contraceptive.

2.Tot la categoria bile negre intră şi efectele secundare ale contraceptivelor:

● Obişnuite: sângerările reduse, dispariţia menstruaţiei (după folosirea contraceptivelor timp îndelungat), spotting (sângerări uşoare între menstruaţii), greaţă şi vărsături (în prima lună de utilizare), tensiune în sâni, scăderea libidoului.
Extrem de rare, dar severe: tromboza, infarct miocardic, atac vascular cerebral. Administrarea contraceptivelor este o terapie ce se face sub supravegherea unui medic, la recomandarea lui şi în urma unor analize. În plus, ţine cont de faptul că după oprirea tratamentului nu vei rămâne imediat însărcinată. E nevoie de câteva luni ca fertilitatea să revină la normal. Şi abia din acest moment te poţi aştepta să concepi un copil.

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)