Contracandidatul lui Mihail Formuzal contestă rezultatele alegerilor

În urma celui de-al doilea tur al scrutinului din UTA Gagauzia, care a avut loc duminică, 26 decembrie, Mihail Formuzal a fost reales în funcţia de başkan al autonomiei găgăuze pentru următorii patru ani.

Pentru Mihail Formuzal au votat 51,59 la sută dintre alegători, iar pentru contracandidatul său, Nicolae Dudoglo, primarul oraşului Comrat, – peste 49 la sută.

Ala Harlamenco, preşedintele Adunării Populare a UTA Găgăuzia, sora lui Nicolae Dudoglo, a declarat pentru JURNAL că nu recunoaşte rezultatele alegerilor de duminică. „Cel puţin 1,5% din voturi au fost falsificate. Au fost înregistrate cazuri de intimidare a observatorilor, de agitaţie electorală în ziua scrutinului, de votare multiplă. Mass-media privată l-a susţinut 24 din 24 de ore pe Formuzal şi a lansat un şir de informaţii denigratoare, false, la adresa contracandidatului său. În viziunea noastră, aceasta a fost cea mai murdară campanie din UTA Gagauzia”, a declarat Harlamenco care s-a arătat nemulţumită şi de lozinca „Votează pentru Formuzal, votează pentru Rusia”. „Îmi este neînţeleasă această lozincă care a împânzit toate localităţile din UTA Gagauzia”, a mai spus ea.

Deşi observatorii susţin că în general procesul de votare a decurs într-o atmosferă calmă, au fost depistate şi nereguli, printre care intimidarea observatorilor, agitaţia electorală în ziua scrutinului, votarea multiplă şi votarea cu buletin de identitate străin.

Totuşi, prezenţa la vot a fost de 57% din electorat, fapt ce a permis validarea rezultatelor. Conform legislaţiei electorale din teritoriu, alegerile în turul doi pot fi validate doar atunci când cel puţin o treime din cetăţenii cu drept de vot se prezintă la urne.

S. Corobceanu

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu