Contrabandişti cu paşapoarte diplomatice

Chiar dacă au prezentat documentele de diplomați, Iurie Cerbari, consilier special al MAEIE, şi Aurel Guilă, şofer în cadrul Ambasadei Moldovei la Bucureşti, nu au reuşit să convingă vameşii români de la postul vamal Albiţa să nu le fie verificate maşinile. În urma controlului s-a depistat că maşinile celor doi erau pline cu ţigări, în total 7.500 de pachete.

Diplomaţii s-au ales cu câte o amendă contravenţională de 10 mii de lei. De asemenea, aceştia au fost destituiţi din funcţie. Prim-ministrul RM Vlad Filat a indicat Serviciului Vamal să verifice riguros toate mijloacele de transport, indiferent dacă au sau nu numere speciale, sau dacă şoferii posedă paşapoarte diplomatice.

Fără imunitate

Pe 16 august curent, la ora 16:30, la postul vamal Albiţa a fost reţinută o maşină cu numere de înmatriculare din R. Moldova în care au fost descoperite 5.000 de pachete ţigări „Plugarul”. În aceeaşi zi, la acelaşi post vamal, la ora 23:50, potrivit poliţiei de frontieră, vameşii români au reţinut un alt autoturism cu numere de înmatriculare moldoveneşti, şoferul căreia a încercat să introducă ilegal pe teritoriul României 2.500 pachete de ţigări „Winston”. La volanul ambelor maşini se aflau angajaţi ai Ambasadei R. Moldova la Bucureşti, care sperau că vor prezenta documentele de diplomaţi şi vor trece neverificați vama.

Statutul diplomatic al persoanelor reţinute i-a obligat pe grănicerii români să sesizeze autorităţile competente de la Chişinău. Astfel, Ministerul de Externe al RM a deschis o anchetă de serviciu în legătură cu cei doi angajaţi acuzaţi de contrabandă de ţigări. Pe 20 august, ministrul de Externe, Iurie Leancă, a declarat că Iurie Cerbari, consilier special al MAEIE, şi Aurel Guilă, şoferul ambasadorului R. Moldova la Bucureşti, vor fi supuşi celei mai drastice sancţiuni prevăzută de Codul Muncii.

Sancţiune drastică

Pentru încălcarea normelor de etică profesională Aurel Guilă a fost deja rechemat de la Bucureşti şi eliberat din funcţie. Aceeaşi sancţiune urmează sa fie aplicată şi lui Iurie Cerbari când va reveni din concediu. „Indiferent de persoană, conducerea MAEIE va curma şi pe viitor orice act de corupţie şi alte acţiuni ilegale”, a menţionat Iurie Leancă.
De asemenea ministrul de Externe a infirmat informaţia care s-a vehiculat în presa comunistă că Iurie Cerbari şi Aurel Guilă ar fi membri ai PLDM.

Svetlana Panţa

The following two tabs change content below.