Contrabandă prin înţelegere cu vameşii

FLAGRANT // „Nippon” a prejudiciat bugetul cu peste 20 milioane de lei

Direcţia investigare a fraudelor din cadrul Departamentului poliţie al MAI a descoperit fraude în proporţie de peste 20 de milioane de lei în activitatea unei reţele de întreprinderi care a efectuat cele mai mari importuri de electrocasnice în Republica Moldova în anii 2008-2009. Este vorba de concernul „NIPPON”: reţeaua de magazine „IT-IPPON”, firmele „ULTRA ELECTRONIC” , „CALLCENTER”, conducerea căruia este suspectată de eschivare de la plata taxelor vamale, prin diminuarea preţurilor şi cantităţii mărfii, precum şi de contrabandă. Proprietarul este cercetat penal, fiind reţinut pentru o perioadă de 30 de zile.
Au instituit monopolul

Angajaţii MAI au investigat timp de 3 luni activitatea acestei companii. În rezultat au fost descoperite scheme delincvente, documente despre firme fantom, prin intermediul cărora aveau loc  tranzacţii de import prin contrabandă, spălare de bani şi alte ilegalităţi soldate cu evaziuni fiscale în proporţii deosebit de mari.
Prin brandul „NIPPON”, pe parcursul ultimilor cinci ani a fost instituit un monopol absolut asupra importului şi comercializării en gros a tehnicii de calcul, accesoriilor, programelor pentru calculator (Microsoft) şi telefoanelor mobile. Conform uneia dintre scheme, marfa importată era procurată de la reprezentanţele oficiale ale megabrendurilor „SAMSUNG”, NOKIA”, HEWLETT PACEKARD”, „CANON”, „PANASONIC”, „LG”, „ASUS”, amplasate în unele ţări ale Comunităţii Europene, ca Austria, Germania şi Olanda. În realitate, după ieşirea de pe teritoriul Comunităţii Europene, documentele originale se substituiau cu documente false, prin care era diminuată valoarea mărfurilor în vamă. În documentele care veneau să le substituie pe cele originale se spunea că mărfurile erau procurate de la firma ”INFOQUEST Solutions” cu sediul în Marea Britanie, şi conturi bancare în băncile din ţările baltice.
Pe parcurs, bunurile importate treceau prin 2-3 firme intermediare care majorau valoarea mărfii. Din cauza că marca comercială NIPPON utiliza scheme financiare infracţionale şi oferea cele mai mici preţuri în comparaţie cu alţi operatori de pe piaţă, a dus la crearea unei concurenţe neloiale, ceilalţi văzându-se nevoiţi să procure echipament electronic, tehnică de calcul, telefoane mobile şi accesorii de la aceştia.
Contrabandă prin înţelegere cu vameşii
Conform altei scheme descoperită de angajaţii MAI, tehnica de calcul, televizoarele, aparatele video-foto se aduceau prin contrabandă, în înţelegere cu unii angajaţi ai Serviciului Vamal şi companiile de brokeri.
Investigaţiile au fost efectuate în colaborare cu organele de drept din Austria, Germania, România. Angajaţii MAI au iniţiat o urmărire penală, fiind depistate circa 60 de cazuri de contrabandă cu tehnică de calcul, accesorii, electrocasnice şi telefoane mobile în valoare de peste 20 milioane de lei, comise pe parcursul anilor 2008-2009.
În cadrul urmăririi penale, au fost efectuate 46 de percheziţii autorizate în 7 depozite, inclusiv în 3 depozite clandestine, şi la 39 unităţi comerciale din 11 localităţi ale republicii. În urma percheziţiilor, a fost ridicat aparataj tehnic în valoare de aproximativ 5 mil. lei.
De asemenea, au fost sigilate şi urmează a fi examinate mărfurile depozitate în 7 depozite, a căror valoare depăşeşte suma de 150 mil. lei.
Potrivit angajaţilor MAI, în safeul din oficiul central au fost depistate şi ridicate mijloace băneşti în numerar de circa 800 mii lei, înscrieri contabile de evidenţă dublă, acte, ştampile ale întreprinderilor fantomă şi companiilor „off-shore” utilizate în schemele delincvente.
Astfel, pe teritoriul depozitului clandestin din str. Pădurii 2 au fost reţinute în flagrant două autocamioane de mare tonaj cu aparataj tehnic în valoare de peste 12 mil. lei, fără documente de provenienţă. S-a constatat că la intrarea în Republica Moldova prin postul vamal Leuşeni, la aceste două unităţi de transport a fost declarată doar o treime din cantitatea totală a mărfii transportate, nefiind declarate mărfuri în valoare de peste 14 mil. lei.
Angajaţii din poliţie l-au reţinut pe un termen de 30 de zile pe proprietarul acestei întreprinderi şi pe un angajat al Serviciului Vamal. Alte trei persoane din cadrul serviciului vamal au fost suspendate din funcţie, până la încheierea anchetei. (jurnal.md)
The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)