Contrabandă cu substanţe radioactive

FLAGRANT // Foşti angajaţi MAI, suspectaţi de introducerea ilegală în R. Moldova a substanţelor radioactive

Şapte persoane domiciliate în Chişinău, dintre care una neidentificată din regiunea transnistreană, sunt suspectate de introducerea ilegală în R. Moldova a substanţelor radioactive. Astfel, pe 20 iulie 2010, în municipiul Chişinău au fost reţinuţi în flagrant delict cei şapte suspecţi de la care au fost ridicate 1,8 kg de URAN 238. Aceştia intenţionau să-l comercializeze la preţul de 9 mil. de euro, potrivit site-ului mai.md.

Poliţia a efectuat mai multe percheziţii la domiciliul suspecţilor şi la alte încăperi auxiliare ale acestora. Ca rezultat, în garajul ce aparţine cetăţeanului Sergiu Sajin au fost depistate 620 de cartuşe de armă automată AK 74 şi un pistol PM; o grenadă de luptă de model F1cu focos; un pistol confecţionat în mod artizanal şi un revolver; plăci de înmatriculare a mijloacelor de transport, paşapoarte sovietice, facturi fiscale de evidenţă strictă în număr de 3300 de buc.

Trei dintre suspecţi au antecedente penale şi se află în arestul poliţiei. Anterior aceştia au fost traşi la răspundere penală de autorităţile Republicii Moldova, Federaţiei Ruse şi României pentru diverse infracţiuni, inclusiv pentru păstrarea şi comercializarea substanţelor radioactive.

De asemenea, s-a stabilit că două persoane din grupare sunt foşti angajaţi ai MAI, actualmente pensionari, deţinând grade de maior şi locotenent-colonel de poliţie.

Pe parcursul prelucrării operative, mostre de material radioactiv, în cantitate de 0,075 gr., au fost expediate pentru expertizare, prin intermediul Ambasadei SUA, organelor competente din această ţară.

Ca rezultat, organele competente din SUA au confirmat că substanţa este un produs radioactiv de model URAN 238. La examinarea materialului radioactiv au participat patru experţi din SUA, angajaţi ai Serviciului Situaţii Excepţionale al MAI, ai Ministerului Apărării şi ai Agenţiei Naţionale de Reglementare a Activităţii Nucleare şi Radiologice.

Potrivit specialiştilor de la Agenţia Naţională de Reglementare a Activităţii Nucleare şi Radiologice şi Serviciul Situaţii Excepţionale al MAI, produsul depistat este material radioactiv URAN 238, care poate fi folosit în industria paşnică nucleară, la fabricarea combustibilului pentru staţiile atomoelectrice, reactoare de cercetări, precum şi în scopuri militare – la confecţionarea armelor de distrugere în masă.

La solicitarea autorităţilor moldovene, Centrul Atomic de Investigaţii din Germania urmează să efectueze expertiza specializată pentru a stabili procentul de îmbogăţire şi ţara de origine a produsului. Materialul radioactiv a fost depozitat într-un container special şi luat sub pază.

În baza materialelor operative, acumulate de angajaţii MAI, Procuratura Generală a iniţiat două cauze penale în baza articolului 248, alineatul 5, literele b), d), Codul Penal al RM (contrabandă) şi articolul 292, alineatul 1, Codul Penal al RM (fabricarea, procurarea, prelucrarea, păstrarea, transportarea, folosirea sau neutralizarea substanţelor explozive ori a materialelor radioactive).

The following two tabs change content below.