Contrabandă cu drogul frumuseţii

 

Membrii grupării au fost reţinuţi în momentul când transmiteau marfa. Unii din cei reţinuţi, cetăţeni ai Rusiei, au acceptat să colaboreze cu anchetatorii, moldovenii însă în ruptul capului nu-şi recunosc vina. Probabil că se conduc de legislaţia R. Moldova, care permite comercializarea steroizilor. Mai mult, Clenbuterolul interzis în mai multe ţări pentru efectele sale anabolice, în R. Moldova, potrivit profesorului Goncear, acest medicament nu este considerat un anabolizant şi se administrează în tratarea bolilor respiratorii.

O grupare criminală formată din moldoveni şi ruşi, specializată în contrabandă cu steroizi, a fost reţinută în regiunea Rostov, Rusia

Se caută un bărbat pe nume Vitalie din Chişinău, care, potrivit organelor de drept din Rusia, ar fi capul unei grupări criminale internaţionale ce a format o reţea de contrabandă cu steroizi. Se pare că imperfecţiunile legislaţiei R. Moldova i-au dat undă verde comercianţilor de anabolizanţi la mare căutare de cei care îşi doresc peste noapte un corp de bodybuilder.

„Conform instrucţiei, trebuie reţetă, dar apropiaţi-vă şi o să vă dăm medicamentul.” Acest răspuns l-am obţinut de la mai multe reţele de farmacii din R. Moldova. De fapt, am vrut să verificăm în ce măsură putem cumpăra medicamentul Clenbuterol, care ar trebui să se vândă strict în baza reţetei de la medic. De menţionat că recent în Rusia a fost capturată o cantitate record de medicamente, aproximativ 40 de kg de pastile Clenbuterol, ascunse în microbuzul care, chipurile, transporta lucrători din R. Moldova în Rusia.

Potrivit experţilor ruşi, preparatul este unul cu efect anabolic şi, dacă ar fi ajuns pe piaţa neagră, comercianţii ar fi încasat peste 300 de mii de dolari SUA.

O simplă căutare pe google te ajută să găseşti sute de anunţuri pe site-urile din Rusia unde o cutie de Clenbuterol poate fi cumpărată cu 600 de ruble ruseşti (246 de lei), în timp ce în farmaciile din R. Moldova acestea se vând cu doar 48 de lei, şi după cum vedem fără mari probleme.

„Numărul în creştere al farmaciilor au transformat farmaciştii în comercianţi. Farmaciştilor li se promite un adaos la salariu dacă vor vinde mai mult. O să ne iasă pe ochi acest comerţ liber de medicamente”, a menţionat Vladimir Safta, profesor la Catedra Farmacia Socială din cadrul Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”.

Potrivit profesorului, codul contravenţional prevede o pedeapsă pentru farmaciile care vând medicamente fără a cere reţeta medicului, însă amenzile sunt prea mici pentru a responsabiliza conducătorii acestor „afaceri”.

Liber la steroizi

Spre deosebire de România, unde pe piaţa farmaceutică este autorizat un singur anabolizant, R. Moldova este mai bogată în oferte. Potrivit Agenţiei Medicamentului, avem opt preparate anabolizante autorizate, dar care pot fi eliberate doar cu prescripţie medicală. Ei şi dacă se întâmplă ca farmacistul să refuze să elibereze un astfel de preparat, pe internet curg ofertele de steroizi.

Anabolizant folosit ilegal pentru creşterea porcilor Ceea ce au încercat să vândă membrii grupării criminale oamenilor care se ghiftuiesc cu anabolizanţi, fermierii chinezi folosesc ilegal în hrana pentru porci, pentru a asigura creşterea mai rapidă a animalelor şi dezvoltarea masei musculare în detrimentul grăsimii. Clenbuterolul este interzis în China, inclusiv pentru porcine, deoarece carnea ce conţine acest preparat, folosită în alimentaţie, cauzează palpitaţii ale inimii.

Pentru cei care nu cunosc, steroizii sunt substanţe anabolizante care cresc rapid masa musculară, însă administrarea continuă al acestora poate fi fatală. Nu toţi consumatorii de steroizi ştiu că substanţele creează dependenţă, produc impotenţă şi sterilitate şi ajung să distrugă organele interne. După o jumătate de an, consumatorul arată de parcă şi-a lucrat corpul la sală timp de şase ani, însă exteriorul fenomenal presupune o moarte a sistemului reproductiv şi nu numai.

„Insuficienţa cardiacă, insuficienţă renală, boli reumatice –sunt doar câteva consecinţe ale consumului abuziv de steroizi. Anabolizanţii nu doar cresc masa musculară, dar reţin şi sodiul în organism, ceea ce duce la edeme. Aţi auzit despre fotbaliştii care mor la vârsta de 19–21 de ani, este din cauza că au folosit anabolizanţi care cresc adrenalina şi produc stop-cardiac”, a atenţionat Veaceslav Goncear, şeful Catedrei Farmacologie şi Farmacie Clinică.

Fiecare cu legislaţia sa

Comerţul de steroizi este pe cât de înfloritor pe atât de ilegal în România, în Rusia etc., însă nu şi în R. Moldova. „Legislaţia noastră nu interzice comercializarea steroizilor. Dacă în alte ţări sunt anumite restricţii, la noi se permite”, a declarat pentru JURNAL şeful Inspectoratului General de Poliţie Ion Bodrug.

Legislaţia rusă însă este mai dură faţă de comercianţii de anabolizanţi. Membrii grupării reţinuţi în Rostov riscă până la opt ani de puşcărie. Moldovenii pledează nevinovaţi şi la toate întrebările anchetatorilor au avut un singur răspuns: „Nu ştiu”. Şi asta în circumstanţele în care poliţia rusă susţine că au filat această grupare timp de mai bine de un an şi au stabilit că aceasta a reuşit să adune mii de clienţi în toată Rusia, doritori de a-şi administra „drogul frumuseţii”, aşa au fost botezaţi steroizii ucigaşi.

 

 Svetlana Panţa 

 

 

The following two tabs change content below.