Contrabanda „concretă”

Kievul nu va renunţa la un control moldo-ucrainean la Cuciurgan şi spune că perpetuarea situaţiei actuale favorizează doar interesele ilegale

Fostul guvernator al regiunii Odesa, Mihail Saakaşvili, inspectând punctul de control Cuciurgan

Autorităţile ucrainene şi cele de la Chişinău au demarat o procedură de instituire a unui control eficient pe hotarul moldo-ucrainean. În viitorul apropiat, urmează să fie instituite, cu asistenţa financiară a partenerilor de dezvoltare, puncte comune de control prioritare la hotarul moldo-ucrainean, printre care Palanca, Cuciurgan şi Broniţa-Unguri. Instalarea unui control moldo-ucrainean pe frontieră îngrijorează autorităţile nerecunoscute de la Tiraspol şi Rusia.

Ilie Gulca

Acestea condiţionează continuarea procesului de negocieri cu renunţarea de către Chişinău la aceste puncte comune. Reprezentanţii Ambasadei Ucrainei la Chişinău au declarat pentru JURNAL de Chişinău că Kievul nu va renunţa la acest control şi că perpetuarea situaţiei actuale favorizează doar cercurile cu interese ilegale.

Poziţia Kievului

Solicitată să se pronunţe pe marginea pretenţiilor Tiraspolului, Ambasada Ucrainei la Chişinău ne-a comunicat că introducerea controlului comun la frontiera ucraineano-moldovenească este destinat să sporească transparenţa şi să simplifice procedura de verificare a actelor cetăţenilor, ale unităţilor de transport şi ale mărfurilor la frontieră. Această practică şi-a demonstrat eficienţa pe alte sectoare de frontieră ale Ucrainei. „Agenţii economici din Transnistria desfăşoară de mult operaţiuni de export-import în conformitate cu legislaţia R. Moldova. Împotriva introducerii unui control comun ar putea să se pronunţe doar cei care sunt interesaţi în perpetuarea schemelor ilegale. În plus, Ucraina îşi îndeplineşte acţiunile în conformitate cu raţiunile securităţii sale naţionale”, ne-au comunicat reprezentanţei misiunii diplomatice.

Amintim că, la sfârşitul lui 2016, ambasadorul Ucrainei la Chişinău, Ivan Gnatişin, a anunţat că în 2017 vor fi instituite, cu asistenţa financiară a partenerilor de dezvoltare, cinci-şase puncte comune prioritare la hotarul moldo-ucrainean, printre care Palanca, Cuciurgan şi Broniţa–Unguri.

Agenţii economici din Transnistria desfăşoară de mult operaţiuni de export-import în conformitate cu legislaţia R. Moldova. Împotriva introducerii unui control ar putea să se pronunţe doar cei care sunt interesaţi în perpetuarea schemelor ilegale

Vizita lui Karasin

Postul moldo-ucrainean la Cuciurgan a constituit unul dintre subiectele-cheie ale vizitei viceministrului Afacerilor Externe al Rusiei, Grigori Karasin, în R. Moldova, precum şi în cadrul discuţiilor dintre miniştrii Chişinăului şi Tiraspolului, Gheorghe Bălan şi Vitali Ignatiev, care s-au întâlnit marți la sediul misiunii OSCE la Chişinău.

Delegatul Tiraspolului, Ignatiev, a declarat că autorităţile separatiste sunt categoric împotriva instituirii unui control moldo-ucrainean la Cuciurgan, intenţie pe care a calificat-o drept „distructivă”, ce ar desconsidera poziţia şi interesele regiunii transnistrene. „Transnistria insistă ca această problemă să fie inclusă pe agenda următoarei runde de negocieri în formatul 5+2, deoarece este un subiect care, prin complexitatea şi prejudiciile pe care le comportă, amenință procesul de negocieri”, a declarat el.

Totodată, vicepremierul pentru Reintegrare, Gheorghe Bălan, a precizat că mecanismul de control comun ţine de relaţiile bilaterale moldo-ucrainene şi nu are tangenţe cu procesul de reglementare a conflictului transnistrean. Prin urmare, nu ar fi necesară discutarea acestui subiect în formatul 5+2. Declaraţiile precum că această acţiune ar avea impact negativ asupra agenţilor economici şi locuitorilor din regiunea transnistreană, a subliniat Bălan, este incorectă. „Vor fi afectaţi doar cei implicaţi în scheme ilicite, cum ar fi contrabanda sau traficul ilegal”, a precizat vicepremierul.

„Problemele concrete ale Transnistriei”

Cu toate acestea, Karasin a sugerat la Tiraspol că participanţii la discuţii nu ar trebui să discute despre statutul Transnistriei, ci de „problemele reale”. „Dacă se va proceda astfel, formatul 5+2 se va mişca înainte, a subliniat el, fără progres în negocieri, celelalte elemente au caracterul unei polemici teologice, care nu va duce la nimic”.

Şi liderul transnistrean Vadim Krasnoselski a declarat că Tiraspolul susţine „continuarea procesului de negocieri în orice format”. „Şi în 1+1, aceste întrevederi vor continua şi, desigur, 5+2. Am vrea ca acest format, 5+2, să fie nu doar pentru dialog, ci pentru rezolvarea unor probleme concrete”, a spus el.

Krasnoselski a susţinut ideea lui Karasin despre faptul că nu este oportună discutarea statutului politic al Transnistriei. „Acum trebuie rezolvate probleme practice, de care depinde viaţa oamenilor simpli, a oamenilor Moldovei şi Transnistriei”, a declarat liderul transnistrean.

Mâncarea de peşte a Tiraspolului

De ce Moscova şi Tiraspolul insistă încontinuu să se evite discuţiile despre statutul Transnistriei şi să se discute despre „problemele practice ale oamenilor”? Solicitat să explice această strategie, fostul ministru pentru Reintegrare, actualul deputat PPEM, Eugen Carpov, ne-a declarat: „În negocierile privind conflictul transnistrean există două concepte. Chişinăul propune ca avansarea pe probleme economice, sociale, politice să se desfăşoare în paralel cu discuţiile privind statutul acestei regiuni, argumentându-şi acest demers prin faptul că toate aspectele să se contureze în aceleaşi standarde ale viitorului stat comun R. Moldova. Federaţia Rusă şi regiunea transnistreană continuă să meargă pe ideea subiectelor social-economice, insistând în acelaşi timp pe perpetuarea a două entităţi diferite ca guvernare, administrare, legislaţie etc. În opinia mea, o asemenea abordare perpetuează o separare a celor două spaţii. Această strategie este aplicată şi în contextul instituirii punctelor comune de control la frontiera moldo-ucraineană”, a subliniat Carpov.

Întâmplător sau nu, săptămâna trecută, în R. Moldova au fost organizate o serie de manifestaţii împotriva intenţiei Ucrainei de a construi pe Nistru mai multe hidrocentrale. Solicitată să-şi exprime poziţia faţă de aceste acţiuni, Ambasada Ucrainei la Chişinău ne-a declarat: „Acţiunile de protest paşnice şi mitingurile sunt manifestări ale democraţiei, drept inalienabil al oamenilor să îşi exprime opiniile. Însă este neplăcut când acestea sunt folosite în alte scopuri, inclusiv politice. Asistăm acum la acţiuni complexe sistematice îndreptate spre înrăutăţirea relaţiilor Ucrainei cu vecinii săi. În special sunt înregistrate provocări de pe ambele părţi ale hotarului cu Polonia, acţiuni informaţionale antiucrainene în Moldova. Este evident că există forţe externe pentru Ucraina şi Moldova, care sunt interesate de acest lucru, pentru a ne dezbina şi a ne slăbi”.

„Premierul Ucrainei Vladimir Groisman l-a asigurat pe omologul său moldovean Pavel Filip că construcţia noilor hidrocentrale pe Nistru, dacă va avea loc, va corespunde celor mai înalte standarde tehnologice şi se va efectua după cercetări ecologice cu respectarea opiniilor experţilor internaţionali şi a societăţii civile”, se menţionează în răspunsul ambasadei.

The following two tabs change content below.