Contabila de la „Chişinău-Gaz”, implicată în alt scandal

AFACERE // Firma concubinului fostei contabile de la „Chişinău-Gaz” a adunat de la hânceneni 260 mii de lei, fără a semna contracte cu aceştia şi fără a le înmâna recipise

„GarantLux-Gaz” SRL, societatea concubinului Elenei Bejenari, fostul contabil-şef adjunct la „Chişinău-Gaz”, a adunat de la unii locuitori ai oraşului Hânceşti 260 de mii de lei pentru a construi instalaţii şi reţele tehnico-edilitare, fără a semna contract cu aceşti clienţi şi fără a le elibera chitanţe.

În acelaşi timp, primarul localităţii, Alexandru Botnari, a comunicat că societatea a prestat servicii la un preţ mai mare decât costul real pentru construirea reţelelor. Relevăm că nu se cunoaşte numărul persoanelor care au avut de suferit de pe urma acestora, asta pentru că nu toţi au depus plângeri pe numele firmei. Menţionăm că Elena Bejenari figurează ca  fondatoare a întreprinderii.

Unii locuitori ai oraşului Hânceşti spun că firma „GarantLux-Gaz” SRL nu a semnat contracte cu persoanele cărora le-a prestat servicii. „Nu mi s-a dat nicio chitanţă şi nu am semnat niciun contract cu firma respectivă, cu toate acestea, am achitat 3.500 de lei pentru construcţia reţelelor pentru gaz, până la curte”, ne-a comunicat la telefon Maria, una dintre victime.

Judecata mi-a întors banii

„Ce să vă spun, i-am dat banii, ne-au tot amânat ca, până la urmă, să mă duc în judecată ca să-mi recuperez banii”, aud la celălat capăt al receptorului.

Oamenii legii spun că au investigat acest caz, dar, până în ziua de azi, nu cunosc numărul exact al „beneficiarilor”, pentru că persoanele pătimite nu au depus plângere.

Pe de altă parte, Alexandru Botnari, primar de Hânceşti, ne-a spus că firma a prestat servicii la un preţ mai mare decât costul real pentru construirea reţelelor. „SRL «GarantLux-Gaz» a colectat 260.000 de lei, «uitând» să dea consumatorilor chitanţe.

Acesta a mai menţionat că nu doar firma respectivă a profitat de oamenii simpli. Din 2001, a început proiectul fostei guvernări „Satul moldovenesc”, unul din punctele căruia era gazificarea localităţilor rurale. Deşi s-a anunţat cu mare tam-tam, multe localităţi au rămas negazificate, iar banii colectaţi de la oameni nu au fost restituiţi. La acest proces de gazificare au participat mai multe firme de specialitate, cum ar fi „GarantLux Gaz” SRL.

Capital social de 5 400 de lei

Datele oferite de Camera Înregistrării de Stat a Republicii Moldova (CÎS) arată că întreprinderea a fost înregistrată pe 1 martie 2004, cu un capital social de 5 400 de lei, drept conducător fiind înregistrat Iurie Toderică. Potrivit unor surse care au solicitat anonimatul, Iurie Toderică este concubinul Elenei Bejenari. Membrii fondatori sunt Iurie Toderică, Mariana Oala şi Elena Bejenari. Potrivit CÎS, „GarantLux-Gaz” SRL se ocupa de construcţii de clădiri şi (sau) construcţii inginereşti, instalaţii şi reţele tehnico-edilitare, reconstrucţii, consolidări, restaurări, activităţi de proiectare pentru toate categoriile de construcţii etc.

Aceleaşi surse ne-au comunicat că Bejenari, deşi locuieşte în Chişinău, a fost plecată pentru o lună din oraş. Mama femeii ne-a spus că nu ştie unde este fiica ei. „A fost acum două săptămâni şi ne-a ajutat la prăşit, pe urmă a plecat la Chişinău şi nu mai ştiu nimic”, ne-a spus femeia. Aceasta a adăugat că „nu ştie cum se va termina totul”, fără a specifica ce anume.

„Vinovată parţial”

Am încercat să aflăm opinia lui Iurie Toderică, însă telefonul firmei „GarantLux-Gaz” SRL a fost închis toată ziua.

Fosta contabilă este învinuită de delapidarea averii străine în proporţii deosebit de mari şi riscă până la 15 ani de închisoare. „Bejenari îşi recunoaşte parţial vina. Acuzata a mărturisit că nu a delapidat toată suma pentru că nu a fost implicată în schema frauduloasă din 2004, ci mai târziu”, ne-a declarat Alexandru Casir, unul dintre procurorii care investighează cazul.

În aceeaşi zi, i-a fost înaintată învinuirea şi inginerului-şef pentru Protecţia Securităţii, care figurează în acest dosar în calitate de compice. „Nu pot să vă spun cum pledează acuzata pentru a nu prejudicia mersul anchetei”, a menţionat Mihail Ivanov, procurorul care investighează acest caz.

Doi complici

Un bărbat de 25 de ani este învinuit că ar fi intermediat delapidările de la „Chişinău-Gaz”. Acesta a fost reţinut de ofiţerii CCCEC lângă Gara Chişinău şi se află în izolatorul Centrului. Asta după ce Judecătoria Buiucani i-a prelungit şi mandatul de arest preventiv cu 25 de zile. Potrivit procurorilor, bărbatul ar fi acţionat în înţelegere prealabilă cu funcţionari de la „Chişinău-Gaz”, având ca scop sustragerea mijloacelor financiare. Tânărul găsea consumatori care acceptau să-i plătească o sumă mai mică decât cea indicată în factură, după care convenea cu funcţionari din cadrul „Chişinău-Gaz” cum să „lichideze datoriile”.

Pe de altă parte, Tudor Şoitu, specialist principal în cadrul Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), ne-a declarat anterior că volumul delapidărilor ar putea ajunge la miliarde de lei, având în vedere că schema este folosită din 2001. Şoitu a mai menţionat că unii angajaţi de la „Chişinău-Gaz”, de-a lungul acestor ani, au folosit mai multe scheme, nu doar una.

Vom reveni la acest subiect în numerele următoare.

Marina LIŢA

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)