Consumatorii de gaze, asaltaţi de pompieri şi noi taxe

Mai multe taxe vin să împovăreze bugetul, şi aşa auster, al pensionarilor şi al familiilor de la sate. Gospodarii care au locuinţe racordate la conducta de gaz primesc noi facturi prin care asociaţiile de gaz le solicită să achite circa 40 de lei, taxă pentru deservirea tehnică ce a fost anulată acum trei ani.

Totodată oamenii sunt asaltaţi de pompierii de la Asociaţia Antiincendiară, vizita cărora îi costă de la 54 de lei în sus. „Pompierul mi-a luat câte 60 de lei pentru fiecare gaură în tavan. Pentru gaura din camera unde facem focul în sobă şi pentru gaura din camera unde se află sistemul de gaz pentru încălzirea apei, am achitat în jur de 120 de lei”, ne spune mătuşa Maria, o pensionară în vârstă de 68 de ani din s. Coşniţa, raionul Dubăsari. În cazul în care sistemul de ventilare nu corespunde cerinţelor, gospodarul este obligat să efectueze reparaţia acestuia în toiul iernii, în caz contrar, este ameninţat că va fi deconectat de la conducta de gaz.

Taxă pentru lubrifierea robinetelor

Mai multe persoane s-au plâns la redacţie că achită bani fără să ştie pentru ce. Solicitat de JURNAL, directorul SRL „Ialoveni Gaz”, întreprindere care deserveşte cinci raioane, ne-a informat că taxa de circa 40 de lei pentru deservire tehnică se achită pentru vizita efectuată o dată pe an, de regulă primăvara, a reprezentantului asociaţiei care unge robinetele de la contor şi de la aragaz cu ulei cu grafit.

„Deservirea tehnică se face o dată pe an. Se unge robinetul pentru a preveni scurgerile de gaze. Taxa a fost instituită încă de fostul Minister al Energeticii. Cu 3 – 4 ani în urmă, a fost anulată. Anul acesta, a fost instituită din nou”, ne spune directorul Asociaţiei, Nicolae Barbăscumpă. Vladimir Cârlan, directorul filialei „Anenii Noi Gaz”, ne informează la rândul său că o parte din această sumă formează salariile pentru lăcătuşi, care în acest scop prestează servicii în afara orelor de muncă. Solicitat de JURNAL, Anatol Sărăcuţ, şeful Departamentului de audit al ANRE, a precizat că această taxă exista dintotdeauna, atât doar că „Moldova Gaz” nu efectua în realitate astfel de lucrări. „Locuiesc la bloc şi, din 1966, nici un angajat al „Moldova Gaz” nu a venit să facă profilaxia robinetului de la aragaz. Prin instituirea taxei se doreşte instituirea unui control mai bun la acest capitol”, a opinat funcţionarul care a specificat că nu ar fi apărut atât de multe probleme dacă taxa ar fi fost percepută imediat după prestarea serviciilor. „Mi se pare firesc ca taxa să fie percepută imediat după prestarea servicilor, nu cu jumătate de an înainte sau după”, a mai spus el.

Semnătura pompierului, tot mai costisitoare

Cât priveşte taxa percepută pentru verificarea sistemelor de ventilare şi a coşurilor de fum, Liliana Puşcaşu, şefa serviciului de presă al Serviciului Situaţii Excepţionale, a ţinut să precizeze că nu pompierii de la serviciul în cauză prestează servicii cu plată, ci Asociaţia Obştească „Societatea Antiincendiară”.

Solicitat de JURNAL, Alexei Golumoz, preşedintele acestei societăţi, a declarat că taxa pentru verificarea sistemului de ventilare e de 54 de lei, iar pentru verificarea coşurilor de fum 106 lei. „Regulile de securitate elaborate de Departamentul „Moldova Standard” stipulează ca fiecare persoană care a încheiat un contract cu Moldova Gaz trebuie să deţină un act de utilitate a canalelor de ventilare şi coşurilor de fum. În cazul în care acesta lipseşte, furnizorul de gaz atenţionează consumatorul şi acesta ne solicită serviciile”, ne mai spune Golumoz, care recunoaşte că nu este firesc ca astfel de servicii să fie prestate pe timp de iarnă., „dar noi mergem în teritoriu atunci când ni se solicită acest lucru”, a mai spus el. Societatea Antiincediară prestează servicii pe întreg teritoriul RM. Este de remarcat că taxa este concepută nu doar la darea în exploatare a sistemului de ventilare, ci anual. În acest caz, oamenii se simt nedreptăţiţi că trebuie să scoată din buzunar sume doar pentru semnătura pompierului aplicată pe un document sau altul atunci când îi abate furnizorului de gaze.

Svetlana COROBCEANU

The following two tabs change content below.