Construcția unor grădinițe din Băcioi și Sângera a fost stopată din motive politice?

Peste 600 de copii din Băcioi își așteaptă rândul la grădiniță, despre care nici primarul nu știe când va fi data în folosinţă

Guvernul României a aprobat în august 2016 acordarea de sprijin financiar nerambursabil în valoare de 5 milioane de euro R. Moldova. Dintre acestea 3 milioane de euro au fost alocate pentru construcţia şi reparaţia a 83 de grădiniţe, printre care grădinițele nr.140 de la Băcioi și nr.202 de la Sângera. JURNAL de Chișinău a scris la finele anului 2016 că acest grant a fost repartizat pe criterii politice, beneficiare fiind în proporţie de 80% localităţile ale căror primării fac parte din Partidul Democrat, deşi Guvernul României a solicitat insistent ca aceşti bani să fie repartizaţi proporţional pe zone. În timp ce majoritatea celor 83 de grădinițe au fost deja reparate din acești bani, pentru grădinițele de la Sângera și Băcioi finanțarea a fost stopată. FISM-ul invocă probleme tehnice, iar autoritățile publice locale ale acestor localități spun că este o comandă politică.

În orele dimineții, la stațiile din Băcioi cei mai mulți pasageri sunt copiii, pe care părinții şi bunicii îi îmbulzesc în autobuzele arhipline pentru a ajunge la grădinițele şi școlile din capitală. Pe ploaie, ninsoare sau pe arșiță, picii sunt nevoiți să îndure înghesuiala din transport deoarece autoritățile publice locale și municipale nu se grăbesc să soluționeze problemele și să deschidă cea de-a cincea grădiniță din localitate. Conform ultimului recensământ, la Băcioi locuiesc oficial 11.600 de persoane, numărul neoficial este mai mare. La acest număr de persoane sunt deschise în prezent doar patru grădinițe, în care activează câte 2-4 grupe, supraaglomerate.

Peste 600 de copii aşteaptă încă din 2011 un loc în grădiniță, o parte dintre ai au fost repartizați la grădinițele din capitală, însă părinții spun că din start erau refuzați, pe motiv că deja era depășit numărul de locuri. Clădirea Grădiniței nr.140 din Băcioi a fost construită în anul 1984, tip „Romaniță”. Capacitatea clădirii este de 140 de locuri, şapte grupe. În anii 2012-2014, au fost semnate și realizate mai multe contracte pentru reparația grădiniței, finanțate din bugetul municipal. Suma totală contractată pentru lucrările de reparație a grădiniței constituia peste 20 de milioane de lei. S-au efectuat deja lucrări de peste 12 milioane de lei. Iar cele 3 milioane de lei pe care le oferă guvernul României acoperă o parte din cheltuieli și oferă posibilitatea de a deschide 3-4 grupe.

FISM: „Au început totul și nu au terminat nimic”

La 8 decembrie 2016, Fondul de Investiții Sociale din Moldova a fost la Grădinița nr.140 din Băcioi, întocmind o listă cu lucrările pe care trebuia să le îndeplinească din banii alocați de către România. A trecut aproximativ un an, însă lucrările nu au demarat. Șeful executiv al FISM-ului, Mircea Eșanu, ne spune că acum lucrările au fost stopate din cauza unei anchete în care este vizat primarul comunei, Vitalie Șalaru, membru PL. „FISM-ul a intrerupt finanțarea pentru că există o anchetă în desfășurare pe două contracte care vizează reconstrucția grădiniței. Problema la Băcioi este că ei au început totul și nu au terminat nimic, canalizarea e făcută pe jumătate, electricitatea – tot, termoizolarea – la fel. Cine răspunde când sistemul de încălzire nu funcționează calitativ dacă jumătate e făcută de un contractor și altă jumătate de altul?”, se întreabă Eșanu. Acesta îi sugerează primarului să rezolve problemele cu contractele deja existente, pentru a începe lucrările. „A fost primarul la noi săptămâna trecută, ne-a spus că a mai plătit pentru lucrări încă un milion de lei, parcă e bine intenționat, dar constructorii îl duc de nas”, menționează directorul FISM. Conform contractelor, pentru folosirea banilor europeni există un termen rezonabil de cel puțin un an până la începerea lucrărilor, însă Mircea Eșanu ne asigură că nici o finanțare din grantul românesc pentru grădinițe nu a fost anulată.

„Problema e în FISM, cred că au fost indicații indirecte pentru a stopa finanțarea pentru Băcioi”

În luna iulie, primarul de Băcioi, Vitalie Șalaru, a fost perchiziționat de către CNA și procurorii anticorupție pentru depășirea atribuțiilor de serviciu. Potrivit materialelor penale, primăria ar fi favorizat doi agenţi economici şi a semnat cu ei contracte de peste 17 milioane de lei pentru reconstrucţia grădiniţei-creşă din localitate. Primarul susține că este o comandă politică, iar acest dosar vine să blocheze toate proiectele pentru Băcioi. „Am fost de multe ori la FISM, am prezentat tot ce au cerut. Problema e în FISM, cred că au fost indicații indirecte pentru a stopa finanțarea pentru Băcioi. Deja, Domnul știe când va fi dată în exploatare, deoarece dacă ești de-al nostru îți dăm, dacă nu, nu”, menționează Șalaru. Primarul recunoaște că are multe plângeri în privința transportului, părinții copiilor care frecventează instituțiile de învățământ preșcolar și școlar din capitală vin cu solicitări pentru ca cele două rute – autobuzul nr. 4 și nr. 49, să circule mai des în orele dimineții, pentru a ajunge la destinație la timpul potrivit. Întrebat de ce nu a solicitat microbuze școlare donate la fel de către guvernul României pentru transportarea copiilor, Șalaru a recunoscut că îi pare rău că nu a făcut acest lucru, dar se gândește să depună un asemenea demers. În timp ce autoritățile se învinuiesc reciproc, peste 400 de copii din Băcioi în fiecare dimineață merg cu autobuzul arhiplin spre grădinițele și școlile din capitală.

Moartea primarului a stopat finanțarea?

La sfârșitul lunii iulie, primarul de Sângera, Mihai Lari, a fost găsit mort în propria gospodărie, şi de atunci mai multe proiecte au fost stopate pentru această localitate. Procurorii susțin că acesta s-ar fi sinucis cu arma din dotare, liderii PL, partid din care făcea parte și Lari, afirmă că acesta ar fi fost determinat să recurgă la acest gest. Cert este faptul că până la decesul primarului nu s-a întreprins nimic pentru construcția grădiniței pentru care guvernul României a oferit la fel 3 milioane de lei, iar după moartea acestuia primăria tace. Mircea Eșanu ne spune că în cazul Sângerei, FISM-ul așteaptă ca autoritățile publice locale să vină cu un proiect tehnic, deoarece din banii oferiți de România nu se fac proiectări. Două zile la rând am încercat să discutăm cu viceprimarul de Sângera, Valeriu Scodigor, însă nu ne-a răspuns la telefon. Conform localnicilor, primăria se pregătește de alegerea noului primar în luna noiembrie, iar de apartenența lui politică vor depinde viitorul şi bugetul proiectelor.

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)