Constantin Marin, preşedinte TRM: „Vrem mai multe buletine de ştiri la Moldova 1”

– Aţi promis reformarea audiovizualului public. Care sunt priorităţile dvs pe termen scurt în noua funcţie?

În primul rând, îmi propun să studiez starea de lucruri de la TRM, în special, potenţialul profesional, tehnic etc. al instituţiei. În acest temei, vom stărui, pentru început, asupra fortificării segmentului de emisie informativă. Aceasta, în opinia mea, ar însemna, adoptarea unei noi grile ce ar face emisia informativă mult mai consistentă şi mai dinamică. Vom pleda pentru schimbarea formatului programului informativ „Mesager”. Vrem mai multe buletine de ştiri la postul public de televiziune şi radio, generaliste şi specializate. Evident, vom asigura o emisie informativă imparţială, complexă. Dorim de asemenea, din start, să dezvoltăm pluralismul de opinie.

– Pentru că v-aţi referit la „Mesager”, consideraţi că este nevoie să se renunţe la această denumire a principalului buletin de ştiri de la Moldova 1?

Mai multă lume zice că ar fi bine să se renunţe la denumirea respectivă. Astăzi, nu m-aş grăbi cu luarea deciziei. În fond, nu contează denumirea. Contează conţinutul. Poate fi păstrată denumirea, dar conţinutul să fie schimbat şi conformat regulilor jurnalismului de calitate. Totodată, este evidentă necesitatea de a aplica o nouă manieră de scriere, de paginare şi de prezentare a ştirilor. Trebuie să fim dinamici, laconici în aducerea informaţiei. Nu exclud, însă, nici adoptarea unei denumiri noi.

– Reformarea TRM va presupune şi optimizarea personalului?

Toţi oamenii care vor demonstra profesionalism şi vor dori să refacă compania vor munci în funcţiile deţinute sau în alte funcţii.

– Veţi organiza un concurs?

Este prematur să vorbim despre asta. Eu vreau ca fiecare om să fie eficient la locul său de muncă.

– Este sau nu implicat politicul în numirea dvs?

Pare-mi-se, nu am dat niciun semn că aş fi implicat politic. Pentru mine a fost foarte ciudat să aud vorba domnului Saharneanu. Nu am reuşit să înţeleg ce a avut domnia sa în vedere cu acel bileţel. Nu am avut când să vorbesc cu dumnealui. Iniţiativa de a-mi depune dosarul pentru concurs îmi aparţine, nimeni nu mi-a sugerat s-o fac.

– Cum veţi evita imixtiunea politicului în activitatea TRM?

În contractul individual de muncă pe care îl voi semna va fi o clauză care mă va obliga să respect pluralismul social-politic. Aceasta va fi o obligaţie de serviciu pe care va trebui să o onorez.

– Când vor simţi telespectatorii şi radioascultătorii schimbarea de la TRM?

În proiectul meu de intenţii am precizat că recuperarea publică a companiei este un lucru de durată. El poate cuprinde şi trei, şi cinci ani. Dar primele rezultate trebuie să se facă simţite în trei – şase luni. Ele vor fi articulate în ţinuta programelor de ştiri, în apariţia unor programe de dezbateri etc.

Anul acesta din bugetul de stat a fost alocată o sumă mică pentru TRM. Cum veţi face faţă cheltuielilor?

Vom vedea care sunt banii disponibili şi care sunt necesităţile. Vom acţiona în funcţie de priorităţi şi ne vom strădui să folosim eficient şi transparent banii publici. Lucru acesta va fi reflectat în Caietul de sarcini ce urmează a fi revăzut şi reexaminat în cadrul unei şedinţe apropiate a CO. Nu exclud faptul că la anumite emisiuni, proiecte am putea renunţa temporar. În acelaşi timp, cred că unele proiecte de instruire, reînzestrare tehnică ar putea beneficia de sprijin financiar de la diferiţi donatori internaţionali.

– Aţi fost deja în noul dvs birou?

Am fost pentru câteva minute. M-a invitat domnul Valentin Todercan în ziua în care am fost ales. A venit să mă felicite cu ocazia alegerii mele în funcţie şi m-a invitat în birou. Mi s-a părut că dl Todercan îl lasă în deplină ordine.

– E luxos biroul?

În cinci minute nu am reuşit să-mi dau seama. Dar pot să afirm că e mai spaţios decât cel pe care îl am până acum la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării.

Vă mulţumesc!