Constantin Badea a trecut Pragul

JOS  constantin badeaAflăm cu întristare că, la 2 februarie, a încetat din viaţă Constantin Badea, un remarcabil ziarist şi om de cultură şi un mare prieten al nostru.

Constantin Badea s-a născut la 17 octombrie 1940 în satul oltenesc Castranova, judeţul Dolj, situat pe locul vechiului castru roman cu acelaşi nume. În 1963 şi-a luat licenţa în filologie clasică (limba şi literatura latină şi limba şi literatura greacă) la Universitatea Bucureşti. A urmat, la facultatea de drept a aceleiaşi instituţii, un curs postuniversitar de relaţii internaţionale – ştiinţe juridice, de unde a obţinut o diplomă de absolvent. Din acest moment, 27 septembrie 1965, e angajat la Agenţia Naţională de Presă Agerpres (Rompres), unde a fost redactor, publicist-comentator la redacţia ştiri externe, apoi, în 1994, a ocupat funcţia de redactor-şef adjunct în cadrul redacţiei informaţii economice. Din 1995 este comentator la aceeaşi redacţie. În perioada 1997 – 2000 a fost director general al Agenţiei Naţionale de Presă Agerpres, funcţie care a încununat cariera sa. Când a fost numit în acest post, scriu colegii săi, s-a confruntat cu probleme deosebit de grave. Agenţia se afla în pragul unui colaps economico-financiar din cauza managementului predecesorului său, care, în lungul său directorat, „a fost preocupat doar să-l însoţească pe preşedintele Ion Iliescu în vizitele acestuia peste hotare”. Badea a reuşit să pună agenţia pe linia de plutire.

Formaţia sa umanistă clasică, delicateţea sufletească, patriotismul său trăit cu tainică exasperare îl făceau o persoană deosebit de agreabilă, în special în cercurile intelectuale şi ale vechii elite româneşti. La un moment dat, a fost secretarul şi translatorul personal al lui Corneliu Coposu.

Totodată, a semnat numeroase articole în diverse ziare şi reviste, dar şi traduceri literare din limba engleză publicate la editura Univers. În 1996, a scos la editura Miracol cartea „În pragul mileniului”, o culegere de analize politice în tematica relaţiilor internaţionale. O recenzie la această carte a apărut şi la Chişinău. Ediţia are astăzi valoare de anticariat, iar ideile cuprinse în ea îşi păstrează în mare parte actualitatea.

Ziariştii de la Chişinău l-au cunoscut pe Constantin Badea în 1990, când între agenţia Moldova pres şi agenţia Rompres a fost semnat un contract de colaborare. Am beneficiat de cunoştinţele sale, de omenia şi generozitatea sa. Figura sa ne va însenina inima când va fi să ne întâlnim, bine înţeles, în pragul mileniului.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Igor NAGACEVSCHI

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)