Conspiraţia Muruianu-PCRM

DEMISII // CSM: Un deputat PCRM s-a întâlnit cu Ion Muruianu şi vicepreşedintele CSJ, Nina Cernat. Sergiu Sârbu: „Nu am urcat mai sus de cancelarie”

Preşedintele Curţii Supreme de Justiţie (CSJ), Ion Muruianu, a fost demis pentru o serie de încălcări grave care au avut loc în perioada postelectorală, asupra cărora  nu s-a autosesizat în calitatea sa de preşedinte al CSJ. Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au pus în discuţie şi faptul că, înainte de a fi strămutată cauza privind validarea mandatului de primar al mun. Chişinău, la Curtea de Apel Bălţi, Muruianu a fost vizitat de juristul şi deputatul PCRM, Sergiu Sârbu. În aceeaşi zi, 1 iulie, Sârbu a intrat de trei ori la vicepreşedintele CSJ, Nina Cernat. Solicitat de membrii CSM să dea explicaţii, Muruianu nu a confirmat, dar nici nu a negat că a fost vizitat de acesta. Discuţiile privind demiterea sa de către CSM au durat mai bine de o oră.

Muruianu a fost demis pe motiv că nu a asigurat aplicarea corectă şi uniformă a legislaţiei de către instanţele judecătoreşti, una din principalele atribuţii ale CSJ.

A ignorat cazul „Franzeluţa”

Potrivit lui Alexandru Arseni, expert în drept, membru al CSM, preşedintele CSJ nu s-a autosesizat în cazul „Franzeluţa”, când Judecătoria Botanica a decis într-o oră repunerea în funcţie a directorului întreprinderii, Eugen Baleca. „Se ştia că judecătorul nici măcar nu avea decizia Consiliului de Administrare al întreprinderii prin care a fost demis Baleca. Acesta, pur şi simplu, a examinat cazul bazându-se pe vorbe. CSM va intenta o procedură disciplinară în cazul respectiv”, a spus Arseni.

Urmele lui Sârbu duc la CSJ

Judecătorul care i-a numit pe jurnalişti „câini turbaţi” nu s-a autosesizat nici vizavi de cazul în care Judecătoria sectorului Centru a anulat o decizie a Curţii de Apel privind renumărarea voturilor pentru Consiliul Municipal Chişinău. „Numai instanţele superioare pot anula deciziile instanţelor inferioare. Aici s-a întâmplat invers, în premieră pentru RM, o instanţă de fond a anulat decizia unei instanţe superioare”, a mai spus Arseni. Magistraţii au discutat şi decizia de luni prin care CSJ a dat vot de neîncredere întregii componenţe a Curţii de Apel Chişinău şi a decis strămutarea examinării validării rezultatelor alegerii primarului general de Chişinău la Curtea de Apel din Bălţi. „Este un lucru care iarăşi nu se încadrează în regulile stabilite de legislaţia în vigoare. Unii membri ai CSM, dar şi eu personal am fost informaţi despre vizitele juristului PCRM în cabinetul preşedintelui şi vicepreşedintelui CSJ vinerea trecută. Subiectul strămutării cazului validării rezultatelor alegerii primarului la Bălţi a fost abordat sub toate aspectele în cadrul şedinţei, care a durat mai bine de o oră”, a mai spus Arseni.

Sârbu: „Am mers la CSJ cu probleme de procedură”

În dimineaţa zilei de marţi, CSM a votat cu majoritatea voturilor pentru demiterea lui Ion Muruianu din funcția de președinte al CSJ și pentru anularea deciziei din 29 martie 2011, prin care mandatul acestuia a fost prelungit până la ocuparea funcţiei de către succesor. Peste două ore,  Parlamentul, la propunerea liderului PL, Mihai Ghimpu, cu unanimitatea voturilor celor prezenţi în sală, l-a demis pe Muruianu din fruntea CSJ. Comuniştii au sărit în apărarea acestuia şi au declarat că decizia în cauză este una politică şi ilegală. Juristul formaţiunii, Sergiu Sârbu, a declarat că o va contesta „în toate instanţele posibile şi chiar la Curtea Constituţională”. Totodată, solicitat de JURNAL, acesta a negat că a fost în vizită la preşedintele şi vicepreşedintele CSJ. „Nu m-am ridicat mai sus de cancelarie. Am fost la CSJ cu probleme de procedură, merg deseori pe acolo deoarece sunt parte în proces”, a mai spus Sârbu.

Ghimpu: „Cu torba de bani la CC”

Mihai Ghimpu ca şi CSM a invocat în şedinţa Parlamentului aceleaşi motive pentru demiterea lui Muruianu. „Cum o instanţă de fond a sectorului Centru îşi poate permite să suspende o hotărâre a Curţii de Apel? Care este motivul că mandatul primarului general de Chişinău trebuie validat la Bălţi, şi nu de către Curtea de Apel Chişinău, deşi ambele au în calitate de preşedinţi persoane numite în funcţii prin decretul lui Voronin?”, s-a întrebat Ghimpu. Acesta a lăsat să se înţeleagă însă că nu doar PCRM este nemulţumit de demiterea lui Muruianu. „Mai sunt şi alţii care umblă cu torba cu bani pe la Curtea Constituţională. Voi vorbi despre aceasta mai târziu. Dar la CC sunt judecători corecţi, cinstiţi”, a încercat să dreagă imediat busuiocul Ghimpu. Dumitru Pulbere, preşedintele Curţii Constituţionale nu a comentat declaraţiile politicianului. Nu toţi judecătorii de la CC au rămas însă indiferenţi. „De învinuiri orice om se poate apăra, nu şi de suspiciuni ori de bănuieli. Ceea ce a spus Ghimpu sunt bănuieli. Niciodată nimeni nu a venit la mine cu torba de bani. Nu cred că poate să se adreseze în acest mod cineva la mine, ori la alţi judecători. Dacă dl Ghimpu are probe, să le prezinte! Este regretabil faptul când un politician prejudiciază în acest mod imaginea judecătorilor şi a Curţii Constituţionale”, a declarat pentru JURNAL judecătorul CC Victor Puşcaş.

Are loc concursul la funcţia de preşedinte al CSJ

Ministrul Justiţiei, Oleg Efrim, a declarat că pe moment este anunţat concurs pentru suplinirea funcţiei de preşedinte al CSJ. Sunt înscrişi patru candidaţi, printre care Raisa Botezatu, preşedinte al Colegiului penal, Constantin Gurschi, judecător la CSJ, preşedintele CSM, Nicolae Timofti, şi Ion Muruianu. Concursul e în desfăşurare.

Interimatul funcţiei de preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie va fi asigurat de Raisa Botezatu, care e şi vicepreşedinte al CSJ. Această decizie a fost luată de către CSM.

Ministrul Justiției, Oleg Efrim, a declarat presei că Ion Muruianu a fost demis pentru „neexecutarea atribuţiilor administrative”. El a remarcat că la ședința CSM s-a invocat faptul că Muruianu s-a întâlnit cu reprezentatul electoral al PCRM.

Totodată, Efrim a reamintit opiniei publice că avizul SIS privind candidatura lui Muruianu la funcția de președinte al CSJ a fost negativ din cauza implicării acestuia în examinarea cazurilor care au dus la condamnarea Republicii Moldova la CEDO.

Curtea de Apel Bălţi va decide soarta alegerilor din capitală

Recursul Partidului Comuniştilor privind anularea mandatului lui Dorin Chirtoacă va fi examinat de Curtea de Apel Bălţi. O decizie în acest sens a fost luată de către judecătorii Curţii Supreme de Justiţie.

Pe data de 1 iulie comuniştii au depus o cerere la CSJ prin care au cerut strămutarea examinării recursului de la Curtea de Apel Chişinău la o altă instanţă de apel din ţară. PCRM motiva că judecătorii instanţei de apel din capitală ar fi influenţaţi politic în examinarea cauzei.

CSJ a examinat cererea din 1 iulie a PCRM în absenţa acestora. Comuniştii cer anularea mandatului primarului reales, Dorin Chirtoacă, anularea rezultatelor alegerilor din 19 iunie şi stabilirea alegerilor repetate.

Svetlana Corobceanu

The following two tabs change content below.