Consiliul Suprem de Securitate a examinat cazul Plahotniuc

Vineri a avut loc ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS), în care s-a discutat despre cazul Plahotniuc și despre acuzațiile care i-au fost aduse acestuia. După trei ore de ședință, preşedintele interimar Mihai Ghimpu a declarat că au fost audiate rapoarte ale Procuraturii Generale, CCCEC și Ministerului de Interne. Potrivit lui Ghimpu, au fost deschise dosare penale în cazul mai multor instituții: Victoriabank, hotelul Codru, SA „Gemenii”, SA „Carmez” și SA „Franzeluța”, în legătură cu semnalarea unor ilegalităţi economice la aceste instituții.

„Ancheta se desfăşoară și nu se face într-o noapte. Nu am dreptul să învinuiesc pe cineva înainte de decizia instanței de judecată”, a declarat Ghimpu. La rândul său, liderul democrat, Marian Lupu, acuzat de Sergiu Mocanu că ar fi „mascota mafiei”, a ținut să menționeze că „suntem într-un stat de drept și trebuie să respectăm principiul nevinovăției”.

În cadrul ședinței nu a fost însă luată nicio decizie și asta pentru că CSS nu poate da indicații, fiind un organ consultativ. „Am recomandat instituțiilor care au prezentat rapoarte să investigheze toate cazurile anunțate”, a conchis Mihai Ghimpu.

„Guvernarea a dat drumul la aburi”

Prin convocarea ședinței Consiliului Suprem de Securitate, guvernarea a încercat „să dea drumul la aburi”, să calmeze spiritele în societate și doar atât. Cel puțin așa crede Sergiu Mocanu, care a declarat pentru PRO TV că membrii CSS sunt dirijați de omul de afaceri Vlad Plahotniuc.

„Au încercat să dea drumul la aburii din cazanul ăsta care s-a umplut cu multă presiune socială”, susține Mocanu. Potrivit lui Mocanu, o dovadă în acest sens este și faptul că dosarele despre care s-a raportat (în cazul Victoriabank, hotelul Codru, SA „Gemenii”, SA „Carmez” și SA „Franzeluța”) nu sunt împotriva lui Plahotniuc. „Plahotniuc dirijează nu doar membrii Consiliului Suprem de Securitate, el are controlul asupra politicului din Republica Moldova”, a adăugat Mocanu.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al lui Vlad Plahotniuc, Diana Danu, și-a exprimat siguranța că, în urma ședinței CSS, va fi soluționat scandalul legat de numele acestui om de afaceri.

Acum două săptămâni, Mihai Ghimpu a solicitat informaţii cu privire la aceste cazuri de la SIS, MAI, PG și CCCEC. În aceste două săptămâni, mai mulți politicieni și analiști politici au criticat dur neimplicarea guvernării în scandalul Mocanu-Plahotniuc, calificând tăcerea AIE drept „spălare pe mâini” sau „protecționism” în favoarea lui Plahotniuc.

„Incompetenți sau vânduți lui Plahotniuc”

Faptul că de un an de zile conducerea țării tace în cazul Plahotniuc, deşi în campania de anul trecut a folosit declarații privind ilegalitățile acestuia, denotă complicitate şi protecţionism în favoarea controversatului om de afaceri. De această părere este fostul ministru al Serviciului de Informaţii şi Securitate, Anatol Plugaru, care a declarat în cadrul unei conferințe de presă că guvernanţii sau nu ştiu cum să acţioneze, sau sunt şi ei vânduţi.

„De mai bine de un an presa scrie despre afacerile lui Plahotniuc, iar preşedintele interimar Ghimpu abia acum se trezeşte să convoace Consiliul Suprem de Securitate. Imaginaţi-vă, dacă Mocanu are dreptate, cine vine la preşedinţie – Lupu-mafiotul sau Filat-contrabandistul? Cine sunt preşedintele Ghimpu şi premierul Filat, dacă ei nu se implică?”, a subliniat juristul.

„Nu ştiu de ce dovezi mai este nevoie ca să vezi că avem mafie, dacă țara este la pământ – iar aici se pot face milioane! Ce fel de documente se cer când vin oameni vii cu declarații?”, se întreabă fostul ministru. Plugaru mai crede că nu contează cine stă şi dacă stă cineva în spatele lui Sergiu Mocanu. „Toți vorbesc despre cine stă în spatele lui Mocanu. Nu contează cine stă în spatele lui Mocanu, contează numai dacă este adevărat sau nu ceea ce spune”, a menționat acesta.

„Oare tinerii au protestat la 7 aprilie pentru Plahotniuc?”

Juristul Plugaru a ținut să vorbească și despre tinerii care au protestat la 7 aprilie. „Oare acești tineri au protestat pentru Plahotniuc, ca acesta să aibă și mai multă putere decât pe timpul lui Voronin?”, spune Plugaru. Juristul mai crede că Plahotniuc s-a folosit de posibilitățile lui Voronin, iar acum încearcă să se folosească de puterea actuală.

La rândul său, juristul Mihai Petrache a menţionat că Plahotniuc nu este unicul şi cel mai bogat om din Republica Moldova. „Întrebarea trebuie pusă altfel: cine se vinde, şi nu cine cumpără. Prin aceasta se poate explica tăcerea guvernării”, a spus Petrache.

Cei doi jurişti au adus şi recomandări pentru a combate fenomenul mafiei în ţară. Astfel, potrivit lor, este nevoie de convocarea unei comisii parlamentare, constituirea unui tribunal obştesc, reatestarea tuturor angajaţilor CCCEC, reorganizarea instituţională a organelor de stat, dar şi de suspendarea din funcţii a celor care cad sub incidenţa acuzaţiilor.

În final, Plugaru și Petrache au declarat că nu e clar de ce Ghimpu cere ca Zubco să se autoinvestigheze în cazurile menționate. „Dacă Ghimpu nu va lua măsuri clare, nu-i va suspenda pe Zubco și pe Chetraru, îl vom bănui de protecționism și complicitate!”, a adăugat Plugaru.

Cristina BACIU

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău