Consiliul Superior al Magistraturii a adoptat Regulamentul privind publicarea hotărârilor judecătorești elaborat de Poalelungi

Fotografii de Nadea Roşcovanu

Jurnaliștii și reprezentanții societății civile au protestat astăzi, 10 octombrie, în fața clădirii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) împotriva adoptării unui nou Regulament cu privire la modul de publicare a hotărârilor judecătorești, regulament care elimina posibilitatea căutării hotărârilor de judecată după numele părților în baza de date a instanțelor de judecată.

Pe ordinea de zi figura inițial Regulamentul elaborat de Ministerul Justiției, unul restrictiv și care prevedea, în primul rând, imposibilitatea căutării dosarelor după numele părților implicate. CSM a supus însă votului un regulament de alternativă, elaborat de Curtea Supremă de Justiție, calificat de experți drept unul mult mai adecvat jurisprudenței Curții Europene a Drepturilor Omului. Regulamentul de alternativă a fost propus de președintele Curții Supreme de Justiție, Mihai Poalelungi. Potrivit acestuia, anonimizarea hotărârilor judecătorești limitează libertatea presei.

„CSM a votat pentru ceea ce pledează jurnaliștii, împotriva depersonalizării hotărârilor. Vor fi depersonalizate hotărârile privind situațiile ieșite din comun, divorț, viață privată. Totuși, acest Regulament, adoptat de către CSM este expus într-o versiune generală, nu e clar când pot fi depersonalizate hotărârile. Eu sper că aceste lucruri au fost discutate în camera de deliberare a CSM”, a declarat Vladislav Gribincea, preşedinte al Centrului de Resurse Juridice din Moldova.

Deși jurnaliștii au solicitat membrilor CSM să îmbunătățească Regulamentului respectiv înainte de aprobare, deoarece conține formulări ambigue și oferă spațiu de interpretare în sens restrictiv, membrii CSM au intrat în deliberări, pentru ca să anunțe ulterior că Regulamentul a fost aprobat.

Forma finală a Regulamentului însă nu a fost cunoscută decât de membrii CSM, aceștia precizând că vor face declarații doar după sfârșitul ședinței. Ce prevede actul adoptat nu a putut spune nici Sergiu Bozianu, şeful adjunct de Direcţie al Centrului Naţional pentru Protecţia datelor cu Caracter Personal al R. Moldova, care a fost prezent în ședința CSM.

Amintim că pe 9 octombrie curent, ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, a anunțat că a solicitat CSM să nu aprobe depersonalizarea hotărârilor judecătorești. Citiţi aici regulamentul.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)