Consiliul lui Lupu pierde un membru

Preşedintele Curţii Constituţionale (CC), Dumitru Pulbere, i-a cerut preşedintelui interimar Marian Lupu să-l excludă din componenţa Consiliului naţional pentru reforma organelor de ocrotire a normelor de drept. Potrivit lui Pulbere, preşedintele CC nu poate avea calitatea de membru al Consiliului şi din acest motiv a solicitat să fie modificat Decretul lui Marian Lupu.

„Având în vedere că, potrivit art. 135 din Constituţia Republicii Moldova, Curtea Constituţională exercită, la sesizare, controlul constituţionalităţii legilor şi hotărârilor Parlamentului, a decretelor preşedintelui Republicii Moldova, a hotărârilor şi ordonanţelor Guvernului, precum şi a tratatelor internaţionale la care Republica Moldova este parte, se pronunţă asupra iniţiativelor de revizuire a Constituţiei, consider că funcţia de preşedinte al Curţii Constituţionale, pe care o deţin actualmente, este incompatibilă cu calitatea de membru al Consiliului naţional pentru reforma organelor de ocrotire a normelor de drept”, se arată într-o scrisoare expediată de Dumitru Pulbere pe adresa preşedintelui interimar.

 

Astfel, în conformitate cu art. 135, art.139 din Constituţie şi art. 15 din Legea cu privire la Curtea Constituţională, Pulbere îl anunţă pe Marian Lupu că se retrage din componenţa Consiliului naţional pentru reforma organelor de ocrotire a normelor de drept şi solicită modificarea Decretului în acest sens. (V.H.)