Consiliul Europei condamnă regimul Stalin pentru Marea Foamete

Consiliul Europei a condamnat miercuri regimul Stalin pentru că a organizat Marea Foamete la sfârşitul anilor ’20 în mai multe republici sovietice, o catastrofă calificată drept genocid în legislaţia ucraineană.

Rezoluţia adoptată cu 81 de voturi pentru şi patru împotrivă aminteşte că în această fostă republică sovietică „Holodomor” (foametea provocată din motivaţii politice) a fost recunoscut „ca act de genocid împotriva ucrainenilor”.

Dar aceasta este singura menţionare a termenului „genocid” în acest document de compromis, care evocă în repetate rânduri „o catastrofă umană” şi „politica nemiloasă a regimului stalinist”.

În Ucraina, milioane de ţărani şi familiile acestora au murit de foame ca urmare a interdicţiei de a părăsi zonele afectate şi a confiscării cerealelor. Milioane de persoane au murit înfometate în Bielorusia (Belarus), Kazahstan, RASSM şi în Rusia, în punctul culminant al crizei alimentare din 1932–1933.
Preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, a aplanat dezbaterea declarând marţi la Strasbourg că „recunoaşterea Marii Foamete ca act de genocid, în special împotriva unei naţiuni nu ar fi corectă, nu ar fi justă”.

„A fost o tragedie împărtăşită de popoarele care, în acea perioadă, făceau parte dintr-un stat, Uniunea Sovietică”, a subliniat el.
Rezoluţia adoptată „condamnă ferm politicile crude adoptate de regimul stalinist, asimilabile unei crime împotriva umanităţii, deoarece au dus la moartea a milioane de persoane nevinovate”.
Textul se pronunţă împotriva oricărei tentative de a justifica aceste politici şi îi invită pe istorici să coopereze în cadrul unor programe independente de cercetare şi să le facă publice. (Mediafax)

The following two tabs change content below.