Consiliul Europei condamnă regimul Stalin pentru Marea Foamete

Consiliul Europei a condamnat miercuri regimul Stalin pentru că a organizat Marea Foamete la sfârşitul anilor ’20 în mai multe republici sovietice, o catastrofă calificată drept genocid în legislaţia ucraineană.

Rezoluţia adoptată cu 81 de voturi pentru şi patru împotrivă aminteşte că în această fostă republică sovietică „Holodomor” (foametea provocată din motivaţii politice) a fost recunoscut „ca act de genocid împotriva ucrainenilor”.

Dar aceasta este singura menţionare a termenului „genocid” în acest document de compromis, care evocă în repetate rânduri „o catastrofă umană” şi „politica nemiloasă a regimului stalinist”.

În Ucraina, milioane de ţărani şi familiile acestora au murit de foame ca urmare a interdicţiei de a părăsi zonele afectate şi a confiscării cerealelor. Milioane de persoane au murit înfometate în Bielorusia (Belarus), Kazahstan, RASSM şi în Rusia, în punctul culminant al crizei alimentare din 1932–1933.
Preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, a aplanat dezbaterea declarând marţi la Strasbourg că „recunoaşterea Marii Foamete ca act de genocid, în special împotriva unei naţiuni nu ar fi corectă, nu ar fi justă”.

„A fost o tragedie împărtăşită de popoarele care, în acea perioadă, făceau parte dintr-un stat, Uniunea Sovietică”, a subliniat el.
Rezoluţia adoptată „condamnă ferm politicile crude adoptate de regimul stalinist, asimilabile unei crime împotriva umanităţii, deoarece au dus la moartea a milioane de persoane nevinovate”.
Textul se pronunţă împotriva oricărei tentative de a justifica aceste politici şi îi invită pe istorici să coopereze în cadrul unor programe independente de cercetare şi să le facă publice. (Mediafax)

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)