Consiliul Concurenţei va investiga majorarea preţului la pâine

consiliul concurentei

După ce reprezentanţii Institutului de Politici şi Reforme Europene (IPRE) au acuzat producătorii de pâine că scumpirea acestui produs de importanţă socială a avut loc cu mai multe încălcări, îndemnând Consiliul Concurenţei să investigheze acest caz, astăzi Plenul Consiliului Concurenţei a dispus inițierea unei investigaţii cu privire la semnele de încălcare a legislației în domeniul concurenței prin majorarea concomitentă a preţurilor la pâine de către întreprinderile de panificație.

Experții IPRE au invocat Legea cu privire la comerţul interior, care arată că preţurile la produsele sociale importante de primă necesitate sunt stabilite de Guvern pe un termen de maximum un an, iar decizia trebuie precedată de avizul Consiliului Concurenţei. De asemenea, o hotărâre de Guvern prevede că adaosul comercial la pâine şi produsele de panificaţie nu va depăşi 10 la sută, iar controlul asupra respectării prevederilor hotărârii în cauză se pune în sarcina Ministerului Economiei.

Totodată, Ministerul Economiei are obligația de a analiza modul în care sunt stabilite prețurile la produsele de panificaţie, solicitând și avizul din partea Consiliului Concurenţei. Preţurile noi intră în vigoare numai după respectarea tuturor procedurilor legale.

Specialiştii au fost de părere că Consiliul Concurenței trebuie să investigheze modul în care a fost luată decizia de către Asociaţia Brutarilor din Moldova şi Asociaţia Naţională a Industriilor de Panificaţie şi Morărit, inclusiv să aplice sancțiunile prevăzute de lege.

Amintim că, de la 15 august, preţul la pâine şi la produsele de panificaţie s-au majorat cu 15 la sută.
Decizia de scumpire a pâinii şi produselor de panificaţie a fost luată acum câteva zile de către Asociaţia Brutarilor din Republica Moldova şi Asociaţia Naţională a Industriilor de Panificaţie şi Morărit.
Producătorii au invocat scumpirea materiei prime şi majorarea tarifelor la energia electrică.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)