Consiliul Concurenţei este obligat să investigheze majorarea preţului la pâine

big-painea-se-scumpeste-de-astazi-cu-15

Consiliul Concurenței este obligat să investigheze cum a fost mărit prețul la pâine, fiind o înțelegere de cartel, iar Procuratura Generală să înceapă o cauză penală. Este opinia experţilor de la Institutul de Politici şi Reforme Europene.

Potrivit lor, majorarea prețului la pâine nu ar trebui să fie trecută cu vederea de Consiliul Concurenței, deoarece au fost încălcate mai multe prevederi legale. „Consiliul Concurenței este obligat să inițieze investigații și să utilizeze toate instrumentele disponibile pentru a stabili modul în care a fost luată decizia de către Asociaţia Brutarilor din Moldova şi Asociaţia Naţională a Industriilor de Panificaţie şi Morărit, inclusiv să aplice sancțiunile prevăzute de lege”.

Autorii unei note analitice a IPRE afirmă că cele două asociații au încălcat Legea concurenței, utilizând în calitate de mijloc de transmitere a informației intențiile de a majora prețurile la produsele de panificație. La fel, Procuratura Generală este obligată să se autosesizeze și să inițieze o cauză penală. Potrivit experților, Codul Penal prevede amenzi între 20 de mii și 40 de mii de lei sau privațiune de libertate de până la 3 ani pentru limitarea concurenței libere.
Potrivit experților, această formă de răspundere penală este pe larg utilizată în multe state ale UE și este un instrument adițional pentru protecția concurenței.

Experții IPRE amintesc și de Legea cu privire la comerţul interior, care arată că preţurile la produsele sociale importante de primă necesitate sunt stabilite de Guvern pe un termen de maximum un an, iar decizia trebuie precedată de avizul Consiliului Concurenţei. La fel, o hotărâre de Guvern prevede că adaosul comercial la pâine şi produsele de panificaţie nu va depăşi 10 la sută, iar controlul asupra respectării prevederilor hotărârii în cauză se pune în sarcina Ministerului Economiei.

„Ministerul Economiei are obligația de a analiza modul în care sunt stabilite prețurile la produsele de panificaţie, solicitând și avizul din partea Consiliului Concurenţei. Preţurile noi, ce țin de adaosul comercial de 10%, vor intra în vigoare numai după respectarea tuturor procedurilor legale”, se arată în analiza IPRE.

Amintim că de la 15 august preţul la pâine şi la produsele de panificaţie s-au majorat cu 15 la sută.

Preţurile au fost majorate la toate tipurile de pâine. Franzela orăşenească cea mai ieftină, care costa 3 lei şi 50 şi era solicitată mai ales de pensionari, acum costă 4 lei şi 5 bani.

De la şase lei, la 6 lei şi 25 de bani s-a majorat preţul pâinii cu fructe. Pentru cea de secară, însă trebuie să scoatem din buzunare şapte lei şi 25 de bani şi nu şapte lei cât era până acum.

Vânzătorii spun că preţul unei pâini s-a majorat aproximativ de la 50 de bani, până la un leu. Până la un leu şi 20 de bani însă, s-au scumpit pastele făinoase.

Decizia de scumpire a pâinii şi produselor de panificaţie a fost luată acum câteva zile de către Asociaţia Brutarilor din Republica Moldova şi Asociaţia Naţională a Industriilor de Panificaţie şi Morărit.

Producătorii au invocat scumpirea materiei prime şi majorarea tarifelor la energia electrică.

The following two tabs change content below.