Consiliul Concurenţei a aplicat lui Rogob SRL o amendă de 47 milioane de lei

Tranzacţia de cumpărare a 85% de acţiuni ale statului de la SA UNIC către Rogob SRL a fost apreciată ca operaţiune de concentrare economică ce nu a fost notificată la Consiliul Concurenţei până la punerea în aplicare a acesteia. Prin urmare, Consiliul Concurenţei a decis să aplice o amendă de 46.767,72 lei companiei Rogob SRL, pentru că a cumpărat pachetul majoritar de acţiuni al magazinului UNIC din Chişinău fără a primi acordul instituţiei, scrie mold-street.com.

Consiliul Concurenţei a constatat că tranzacţia de cumpărare a pachetului statului de la UNIC pe 4 aprilie 2016 a fost o operaţiune de concentrare economică pusă în aplicare înainte de a fi notificat Consiliul Concurenţei în conformitate cu Legea Concurenţei şi până la declanşarea concentrării ca fiind compatibilă cu mediul concurenţial, în temeiul unei decizii emise de Plenul Consiliului Concurenţei”.

„Nenotificarea unei operaţiuni de concentrare economică, înainte de punerea în aplicare a acesteia, cu excepţia cazurilor în care sunt autorizate în mod expres în acest sens, reprezintă o încălcare a normelor materiale a legislaţiei concurenţiale”, se menţionează în decizia Consiliului Concurenţei.

Rogob este un important producător de mezeluri, iar UNIC este un important jucător pe piaţa de desfacere cu amănuntul al îmbrăcămintei în magazine specializate, precum şi pe piaţa închirierii şi exploatării bunurilor imobiliare proprii sau închiriate.

Preluarea SA UNIC de către Rogob a avut loc pe 4 aprilie 2016, după ce statul a expus la Bursa de Valori pachetul său. Rogob SRL a plătit peste 252 milioane de lei pentru cele 85,45% din acţiunile magazinului universal central UNIC SA aflate în proprietatea statului, aceasta fiind cea mai mare tranzacţie din ultimii şapte ani la Bursa de Valori cu activele statului.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)