Congresul SUA va ancheta rolul Rusiei în prezidenţiale

Paul Ryan, 29 aprilie 2015 la Washington

Şefii Congresului american au anunţat, luni, 12 decembrie, lansarea unei anchete parlamentare privind interferenţele ruse în alegerile americane. În cadrul unui raport secret, a menţionat vineri, The Washington Post, CIA a încheiat că Moscova a intervenit prin atacuri cyber în campania prezidenţială în scopul precis de a ajuta candidatul republican, pentru a fi ales, şi nu pentru a tulbura buna desfăşurare a scutinului.

Succesorul lui Barack Obama, care va prelua funcţiile la 20 ianuarie, respinge cu vehemenţă această concluzie, aruncând oprobriul asupra unui serviciu de cercetare cu o reputaţie „dezonorantă”, prin rapoartele sale eronate după 11 septembrie 2001 în ce priveşte legăturile dintre Saddam Hussein şi Al-Qaida. Trump a spus-o de mai multe ori în cadrul interviurilor şi a scris din nou pe luni: „În octombrie, serviciile de cercetare americane au acuzat colectiv Rusia că ar fi piratat partide politice în scopul de a interveni în alegeri”.

Mesaje interne din cadrul Partidului Democrat au fost preluate şi apoi difuzate în iulie, ducând demisia preşedintei formaţiunii. În ultimele săptămâni înainte de alegeri, mii de mesaje ale preşedintelui echipei de campanie a lui Hillary Clinton au fost publicate, aruncând o lumină brutală asupra deliberărilor interne. Totodată, nu a fost publicat niciun mesaj al Partidului Republican. WikiLeaks este aclamat de pro-Trumpi, hulit de pro-Clintoni.
La Moscova, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a denunţat luni „acuzaţiile gratuite, neprofesioniste, care nu au nimic în comun cu realitatea”.

„Ruşii nu sunt amicii noştri”

De o lună, numeroşi parlamentari democraţi şi republicani nu înţeleg să întoarcă pagina alegerilor atât de uşor. Barack Obama a comandat o analiză completă a atacurilor informatice în timpul campaniei. De atunci senatorii republicani foarte influenţi John McCain şi Lindsey Graham, duşmani ai Moscovei, precum şi democraţii Chuck Schumer şi Jack Reed au lansat în acest weekend un apel privind efectuarea unei anchete parlamentare, cu audieri publice, pentru a stabili cum şi de ce Kremlinul ar fi intervenit în alegeri alegeri.

Apelul a fost admis luni de către doi republicani care deţin funcţii cheie în Congres, dar cu o scădere de ton importantă: ei au îngropat ideea unei mari comisii speciale după modelul celei constituite pentru 11 septembrie, alcătuită din aleşi din cele două camere; ceea ce ar fi dat pondere lucrărilor.

„Ruşii nu sunt amicii noştri”, a declarat şeful majorităţii Senatului, Mitch McConnell, în timpul unei conferinţe de presă. „Orice intervenţie străină în alegerile noastre este absolut inacceptabilă. Şi orice intervenţie a Rusiei este în special problematică, deoarece, sub preşedintele Putin, Rusia a fost un agresor, a săpat constant interesele americane”, a adăugat Paul Ryan, preşedintele Camerei reprezentanţilor.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)