Congresul Mondial al Familiilor // „După aceste congrese viața familiilor nu beneficiază de îmbunătățiri”

Unele organizații neguvernamentale din Republica Moldova reunite în cadrul Conferinței Internaționale „Congresul Mondial al Familiilor la Chișinău și dreapta conservatoare religioasă: amenințări și oportunități”, organizată pe 11 septembrie curent la Chișinău, au declarat că CMF, care are loc în aceste zile la Chișinău, este o acțiune politică, neliberală, nedemocratică și nicidecum pro familie.

Mihaela Ajder, HomoDiversus, R. Moldova:O clară definiție de discriminare și de atac asupra drepturilor omului”

„Opinia publică trebuie informată despre agenda reală a CMF și despre implicările politice ale acestei agende. Evenimentul este organizat pe fundalul alegerilor care se apropie, unde este invitat patriarhul Kiril. Sunt multe momente îngrijorătoare, dubioase, care ne fac să credem că nu este unul care tinde la promovarea unor valori fundamentale în favoarea familiei și membrilor ei, vorbim și de părinți, și de copii, ci de fapt aceste congrese au ca scop alterarea drepturilor altor familii. Astfel, congresul nu este pentru susținerea familiei tradiționale, cât pentru a ataca alte grupuri ce nu încap în definiția familiei tradiționale. În statele unde au avut loc asemenea congrese viața familiilor care se confruntă cu probleme și greutăți nu a beneficiat de îmbunătățiri”.

Dumitru Petru Sliusarenco, avocat, AO „Promo-Lex”: „CMF nu va aduce o plusvaloare pentru societatea noastră, dimpotrivă, doar va perpetua stereotipurile”

„Retorica acestei manifestări, pe undeva chiar „glamuroase”, va fi concentrată cel mai probabil pe un discurs anti-LGBT, anti-avort, anti-divorț, anti-orice alte relații în afara căsătoriei, așa cum s-a întâmplat la evenimentele precedente. Membrii organizației din care fac parte sunt îngrijorați că acest discurs nu va face decât să dezbine și mai mult societatea, prin dezumanizarea acelor oameni care nu se încadrează în „tiparele” „familiei tradiționale” și să instige la ură. Moldova se află într-o situație foarte dificilă, tensiunea socială a ajuns la cote îngrijorătoare, fapt confirmat de cel mai recent exemplu, cu accidentul în care a fost implicat președintele Dodon și care a arătat cât de înrăiți sunt oamenii. În esență, acest tip de eveniment e creat pentru mass-media și PR. Cel puțin analizând edițiile anterioare, nu am putut identifica niciun rezultat notabil al acestor congrese, cu adevărat util familiilor.

Promo-LEX cheamă toți participanții și organizatorii să dea dovadă de respect și să nu incite la ură și intoleranță. Familia, fără dubii, reprezintă o valoare pe care noi toți trebuie să o protejăm. Dar ea nu trebuie impusă, ea nu este o formulă matematică pentru a fi dictată. Familia creează tradiții și în niciun caz nu tradițiile creează familii”.

Vitalie Sprânceană, sociolog:În termeni de politici reale de influență, de practici reale, nu-i vedem pe preoți activi”

„Congresul este o alianță globală conservatoare, interconfesională, din care fac parte organizații ortodoxe, conservatoare, protestante, catolice, musulmane, adventiste, mormone, care are loc în diferite  state ale lumii. Discuțiile purtate sunt incomplete deoarece lipsește partea cealaltă, critică, la acest CMF. Noi am vrea să inițiem o discuție despre valorile familiei pe care le promovează această alianță globală. Familia trebuie să existe, dar azi avem multe familii monoparentale sau copii care cresc cu ambii părinți plecați peste hotare. Prin prezența patriarhului Kiril se face promovarea agendei bisericii, că aceasta susține familia, dar realitatea arată că de fapt biserica nu se implică în susținerea familiilor”.