Confort „parlamentar” la Liceul din Colibaşi

Ion Eremia.f.nadea roscovanuManagerul care vrea să aducă luxul din Parlament şi Guvern în şcoală

Liceul „Vasile Alecsandri” din Colibaşi, Cahul, este probabil unicul liceu din Republica Moldova, cu covoare aşternute pe jos, iar, pe viitor, administraţia instituţiei nu exclude că vor fi procurate fotolii şi canapele care vor fi amplasate pe hol. Şi aceste condiţii sunt create fără niciun ban de la părinţi. De 13 ani, liceul este condus de fostul deputat în primul Parlament, unul dintre semnatarii Declaraţiei de Independenţă, Ion Eremia. Odinioară, a văzut luxul în care se lăfăie deputaţii şi s-a întrebat: de ce n-ar avea parte şi elevii de aşa ceva?

Liceul „Vasile Alecsandri” are peste 800 de elevi. În afară de copiii din sat, aici îşi continuă studiile la ciclul liceal cei din satul vecin, Vadul lui Isac. Din 2013, instituţia a trecut la noua formulă de finanţare. Directorul liceului, Ion Eremia, apreciază înalt reforma structurală în învăţământ.
„Este binevenită pentru că porneşte de la ideea creării condiţiilor în primul rând pentru copii, ca ei să facă studii. Sunt adaptate clădirile, clasele, profesorii au posibilitatea să predea, conform programului, la mai mulţi elevi. Doar aşa poate exista concurenţă între elevi şi studiile care se fac sunt de calitate. Reforma este dureroasă, dar optimizările sunt necesare aşa cum, în unele cazuri, e necesară o intervenţie chirurgicală. Nicio reformă nu e posibilă fără schimbări radicale”, spune el.

Opta şi înainte ca banii destinaţi instituţiilor de învăţământ să ajungă pe conturile acestora, şi nu în primării, unde ajungeau deseori în soldul disponibil şi, până la urmă, erau cheltuiţi în alte scopuri. „Nu vreau să arunc o piatră în grădina frumoasă a primăriilor, dar ideea ca banul să urmeze copilul este foarte bună. E adevărat că trebuie schimbată mentalitatea managerilor instituţiilor de învăţământ. Pe lângă faptul că sunt pedagogi, ei trebuie să aibă capacităţi bune în domeniul repartizării surselor financiare. Dar, în final, şcolile au parte de o mai bună dotare, respectiv, copilul are parte de condiţii decente pentru a învăţa”.

Simţ estetic mai dezvoltat

Administraţia liceului ne mai spune că, în fiecare an, se străduie să adauge ceva nou în aspectul claselor şi al clădirilor. Au pus draperii, covoare pe jos, vor procura şi canapele.

„Am fost deputat în perioada 1990–1994. Am văzut că cei din Parlament şi Guvern au covoare pe jos, canapele pe holuri. Mi-am pus întrebarea: de ce şcolile n-ar avea aşa ceva? Când mergem la institutul de perfecţionare, vedem ce condiţii bune sunt acolo. De ce copilului nu i s-ar crea astfel de condiţii? Îl formăm ca persoană. I se cultivă simţul estetic. Un mediu curat şi îngrijit educă copilul. Îl face să respecte anumite condiţii. La început, mai rupeau câte ceva, dar, cu timpul, au devenit mai responsabili, tind spre frumos, au început să preţuiască curăţenia. Poţi avea o localitate frumoasă dacă îl înveţi pe copil să păstreze curăţenia de pe băncile şcolii”, consideră directorul liceului.
Moment istoric de neuitat

Ion Eremia a absolvit facultatea de matematică şi fizică a Universităţii din Tiraspol. Iniţial, a lucrat ca profesor la şcoala din sat. Apoi a obţinut mandatul de primar şi, respectiv, pe cel de parlamentar. A trăit momente de neuitat legate de semnarea Declaraţiei de Independenţă.
„A fost o şansă istorică pentru RM, un moment de neuitat pentru mine. Totuşi, dacă m-aţi întreba dacă sunt satisfăcut de realizarea speranţelor, aşteptărilor pe care le-am avut în calitate de deputat în parlamentul ’90, cu părere de rău, nu sunt satisfăcut. Am sperat să fie create locuri de muncă, oamenii să aibă parte de un trai decent, de o infrastructură dezvoltată.
Cu părere de rău, am cam bătut pasul pe loc în aceşti 23 de ani. Acum, în ultimii ani, observ că se încearcă implementarea unor reforme şi în medicină, justiţie. Sper, aşa cum reforma în învăţământ e centrată pe elev, să ajungem ca acestea să fie simţite de fiecare om”, afirmă Ion Eremia.
Susţinut de familie

În ceea ce face este susţinut de cei doi feciori, fiica şi soţia sa, Ana, care lucrează de asemenea în domeniul educaţional. Deşi consideră că, la început, deputaţii din actualul Parlament au cam pornit cu stângul, se bucură că, în ultimul timp, au avut loc schimbările care vor fi resimţite de întreaga societate.

„Din păcate, încă nu toţi oamenii înţeleg care sunt avantajele parafării şi semnării Acordului de asociere cu UE, autorităţile de orice rang mai au de lucru pentru a informa populaţia, dar sunt nişte paşi istorici foarte importanţi pentru RM şi sperăm cu ajutorul europenilor reformele să fie duse la bun sfârşit”, ne mai spune pedagogul. În afară de activitatea în cadrul şcolii, e pasionat de muzică şi compune poezii. De câteva ori pe an se întâlneşte cu foştii colegi din primul Parlament. Ia zilnic pulsul ultimelor evenimente politice din RM. Un om informat, în viziunea sa, rămâne a fi un om puternic.

 

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu