Conflict cu tentă politică la CC

 

Membrii Curţii de Conturi Angela Pascaru, Tudor Şoitu şi Serafim Urecheanu

Urechean: „Eu dădeam indicaţii să fie finalizat raportul final, în varianta acceptată de plenul CC privind situaţia din domeniul termoenergetic, Şoitu le anula”

Rapoartele Curţii de Conturi (CC) în domeniul termoenergetic n-au fost examinate, deşi trebuia să fie prezentate încă anul trecut, din cauza incompetenţei celui care le-a elaborat şi a gravelor încălcări comise de persoana responsabilă în perioada auditului. Este replica preşedintelui Curţii de Conturi, Serafim Urechean, după ce ex-vicepreşedintele Curţii de Conturi, Tudor Şoitu, l-a acuzat într-o conferinţă de presă că ar fi tărăgănat examinarea rapoartelor la aceste instituţii din cauza că ar fi avut anumite interese.

Potrivit lui Urechean, plenul Curţii de Conturi l-a numit responsabil pe Tudor Şoitu pentru efectuarea misiunilor de audit la CET 1, CET 2, CET Nord, „Termocom” şi ANRE la etapa când a fost aprobat planul de activităţi al Curţii de Conturi pentru anul 2012. „Când semnez o dispoziţie de iniţiere a auditului, în calitatea mea de preşedinte al Curţii de Conturi, o fac după ce aceasta e semnată de şefii direcţiilor generală şi juridică. Tovarăşul Şoitu a semnat de unul singur, fără consultări cu metodologii şi juriştii, şapte dispoziţii, printre care, tot singur a luat decizia, de a efectua un audit la ÎS „Moldelectrica”, acesta din urmă nefiind prevăzut în planul de activităţi al CC, ignorând astfel Legea Curţii de Conturi şi regulamentele interne de iniţiere şi delegare a auditorilor. Din păcate, am aflat mult mai târziu de aceste decizii ale sale”, spune Urechean.

Audit la întreprinderea unde lucra fiul

Potrivit lui, haosul pe care l-a provocat Şoitu în acest domeniu este ieşit din comun. Raportul de audit efectuat la întreprinderea SA „Termocom” scoate la iveală şi un conflict de interese. Deoarece la această întreprindere activa în perioada auditului fiul lui Tudor Şoitu, Vitalie Şoitu, în calitate de inginer în cadrul secţiei patrimoniu. În decurs de trei luni, acesta s-a prezentat doar de şase ori la serviciu. Deşi avea probleme de ordin disciplinar, acestea ar fi fost soluţionate fără urmări de sancţionare. Totodată şeful misiunii de audit, Tudor Şoitu, a creat o comisie mixtă de audit, încălcând astfel legislaţia în vigoare, în care, pe lângă controlorii de la Curtea de Conturi, l-a inclus pe angajatul ANRE, Victor Ilaşciuc. La fel, pe perioada auditului la „Termocom”, fiul acestuia activa în calitate de inginer programator la această întreprindere. „Legislaţia în vigoare ne interzice să le acordăm unor terţe persoane împuterniciri de auditori ai Curţii de Conturi. Pe adresa Curţii au venit însă documente pe care Ilaşciuc, prietenul lui Şoitu, le semnează în calitate de controlor al CC. E un fals. De altfel, Şoitu a creat comisii mixte nu doar la „Termocom”, ci şi la ÎS „Moldelectrica”, unde, din proprie iniţiativă, încălcând art. 13 din Legea CC, a dispus iniţierea misiunii de audit, dispoziţia nefiind contrasemnată de nicio persoană responsabilă din cadrul CC şi fără a se argumenta necesitatea iniţierii auditului”, mai spune Urechean.

Acţiona pe la spate

Echipa mixtă creată din controlori ai CC şi experţi ai ANRE a efectuat misiunea de audit din ianuarie până în iulie la IS „Moldelectrica”. În final, potrivit lui Urechean, Şoitu a prezentat trei variante ale raportului. Prima variantă era semnată de doi angajaţi ai ANRE. A doua era semnată de angajaţii ANRE şi controlorul Curţii de Conturi Elena Ciochină, iar în a treia variantă raportul era semnat doar de Ciochină. „Şoitu mă acuză că nu i-am prezentat Inspectoratului general de poliţie aşa-numitul raport. Nu puteam să i-l prezint, de altfel, documentele CC pot fi prezentate organelor de drept numai cu acceptul plenului CC. Şoitu însă a furat documente şi le-a prezentat cui vrea el. Nu exclud că a prezentat şi la Inspectoratul general de poliţie un aşa-numit raport de la „Moldelectrica”. Deţin documente că a prezentat la CNA materiale luate de la CC privind situaţia la SA „Termocom” deşi acest raport încă nu a fost examinat de plenul CC”, a mai spus Urechean.

Materialele despre controalele la aceste instituţii trebuia prezentate până în decembrie 2012. „Din păcate, aceste materiale n-au fost prezentate în formula aprobată de CC, adică un raport consolidat, nici până în prezent. Curtea de Conturi va examina în timpul apropiat raportul care va cuprinde situaţia de la CET 1, CET2, CET Nord. Cât priveşte raportul de audit de la SA „Termocom” şi ÎS „Moldelectrica”, Plenul Curţii de Conturi încă nu a luat o decizie – vor fi ori nu incluse, ţinând cont de încălcările care au fost comise acolo”, a mai spus Urechean.

Şoitu: „Fiul meu era terorizat”

Solicitat de JURNAL, fostul vicepreşedinte al CC, Tudor Şoitu, confirmă că fiul său a activat anul trecut la SA „Termocom”. „Feciorul meu nu avea o funcţie decizională, ca să influenţeze misiunea de audit ori invers. Asupra lui însă s-au făcut presiuni, ca să mă întâlnesc cu cineva din conducerea SA „Termocom” şi să aplanăm anumite situaţii. I-am spus feciorului: tu ocupă-te de treaba ta, eu – de a mea. În condiţiile acestea, el era terorizat. Era trimis de dimineaţă până seara prin apartamente să preîntâmpine datornicii, deşi funcţia lui era alta, de inginer al secţiei patrimoniu. Până la urmă, a depus cerere şi a plecat”, spune Şoitu. Totodată acesta neagă acuzaţiile lui Urechean că ar fi transmis CNA-ului situaţia de la „Termocom” cu raportul de audit înainte ca acesta să fie examinat de Plenul Curţii. „Acestea au fost transmise la „Termocom”, ca şefii de acolo să ia cunoştinţă de problemele reflectate în raport şi de acolo au fost transmise la CNA. Personal n-am încredere în această instituţie în măsura în care să-i transmit materialele”, a adăugat Şoitu.

Svetlana COROBCEANU

 

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu

Ultimele articole de Svetlana Corobceanu (vezi toate)