Conexiunea inversă //O familie de pensionari e lipsită de ajutorul social din perioada rece a anului

Am primit o scrisoare pe adresa redacției de la Dumitru Cristofor Doronceanu din satul Nemțeni, r. Hâncești. Bărbatul ne cere ajutorul și o explicație la situația descrisă, susținând că este nedreptățit și el, și soția sa, fiind lipsiți de ajutorul social oferit pentru perioada rece a anului.

„În anul 2012, am fost nevoit în urma inundației din anul 2010 să-mi vând casa proprie fiului meu. Am rămas să locuiesc într-o bucătărie de vară, pe care am amenajat-o corespunzător. În luna aprilie, fiul i-a permis unui nepot de-al nostru, care a fost expulzat din Rusia împreună cu soția și cei trei copii ai lor, să se stabilească în casă. În urma acestui caz am fost lipsit de ajutorul pentru perioada rece a anului, chiar dacă ambii suntem pensionari, eu în vârstă de 70 de ani, iar soția de 69 de ani. Eu și soția „ne bucurăm” de pensia minimă – 1200 de lei fiecare, plus acea indemnizație lunară de 180 de lei.

Motivul pe care-l invocă asistenta socială a Primăriei Nemțeni este că aș avea în familie persoane apte de muncă.

Despre ce ajutor poate fi vorba când acești nepoți sunt sărmani?! Au revenit în stat numai cu ceva haine și niște așternuturi, părăsind totul în Rusia. Despre ce fel de ajutor poate fi vorba, când ei au trei copii minori la întreținere și nici un venit lunar stabil? Doi din ei i-am încadrat la școala din sat, iar cel mic are doar doi anișori. Abia leagă tei de curmei, tatăl copiilor lucrând ocazional la Chișinău. Feciorul i-a adăpostit ca pe rude, nepotul neavând pe nimeni, el fiind orfan. În plus, nu sunt căsătoriți oficial.

De ce am fost lipsit de acest ajutor? Eu și alți pensionari am fost lipsiți de acest ajutor pentru perioada rece a anului, „învinuiți” că am avea aragaz, frigider ori altceva, acestea fiind considerate „obiecte de lux”, de parcă muncind o viață n-ai dreptul la un trai normal.”

Referindu-se la cazul soților Doronceanu, asistenta socială Elena Gâlcă, Primăria Nemțeni, Hâncești, ne-a comunicat că nu a putut să le ofere ajutorul social în perioada rece a anului deoarece în curtea pensionarilor mai locuiește și familia nepotului său, membrii familiei respective nu au un statut determinat și actele necesare pentru a completa cererea care se cere pentru a beneficia de ajutorul social în perioada rece a anului, oferit celor care au un venit lunar de persoană mai mic de 1999 de lei”.

„Atunci când componența familiei se modifică, nu putem acorda ajutorul social, dacă nu toți membrii familiei dispun de actele necesare care le determină statutul pe care-l au în societate – șomer, pensionar, angajat în câmpul muncii ș.a. Mai mult, familiile respective trăiesc într-o ogradă, au același contor la lumină, adică nu achită serviciile comunale separat. Ca să fie văzute ca două familii distincte, trebuie să aibă intrare separată în curte, contoare separate, sobe de încălzire separate, adică să fie bine delimitat spațiul de trai al ambelor familii…”, ne-a mai comunicat asistenta socială.

Elena Gâlcă s-a arătat binevoitoare și înțelegătoare faţă de situația în care se află familiile respective, deoarece duc un trai deloc ușor și nu este „împotriva acordării acestui ajutor social în perioada rece a anului. Dar trebuie perfectate actele de identitate pentru toți membrii familiei nepotului ca să beneficieze de acest ajutor, pentru că fiecare caz este verificat de o comisie. Dacă sunt neclarități, dosarul este întors înapoi, iar solicitanţii sunt excluși din lista beneficiarilor de ajutor social”.

Asistenta socială ne-a asigurat că va merge repetat la familia Doronceanu pentru a le explica ce acțiuni trebuie întreprinse în timpul apropiat pentru a se conforma condițiilor impuse de către ministerul de resort. Familia Doronceanu a beneficiat în ultimii ani de ajutor social din partea statului, ne-a mai spus Elena Gâlcă.

 

 

 

The following two tabs change content below.