Conexiunea inversă // Invidiat pentru că lucrează în multe locuri

Andrian Cazacu (54 de ani), din localitatea Verejeni, raionul Telenești, în perioada rece a anului, lucrează în mai multe locuri de muncă, unul de bază, iar restul prin cumul. Printre cei care-l cunosc sunt și invidioşi, întrebându-se cum reușește să facă faţă în mai multe locuri odată. Pentru munca prestată acesta adună lunar 8 mii de lei, bani care-i asigură traiul acasă, fără a fi nevoit să plece la muncă peste hotare.  

Printr-un apel telefonic anonim, am fost informați că un bărbat, Andrian Cazacu, din Verejeni, Telenești, „lucrează în vreo 13 locuri de muncă”, în calitate de operator de centrală termică. Sursa ne-a spus că acesta ar fi lucrat în următoarele instituții de stat și private: Consiliul raional Telenești, Centrul Medicilor de Familie Telenești, la punctele medicale din satele Corobceni, Suhuluceni, Inești, Mândrești, același raion, la sistemul de încălzire al grădiniței din Inești, la Inspectoratul de Poliție Telenești, la benzinăria „Lukoil”, Telenești, la S.A. „Moldindconbank”, Telenești, la S.A. „Moldtelecom” și la o firmă de textile.

Bărbatul se întreba cum poate reuși un om să lucreze în atâtea locuri concomitent.

Când l-am întrebat ce l-a făcut să sune la redacție și să-și toarne omul cunoscut, la capătul celălalt al firului am auzit un bâiguit scurt urmat de cuvintele: „Eu nu-l cunosc, dar un cumnat de-al meu are ură pe el”.

Era ora 10.27, 16 ianuarie, când am telefonat la Consiliul raional Telenești. În discuție cu secretara din anticamera instituției de stat am aflat că într-adevăr Andrian Cazacu lucrează aici la centrala termică, în calitate de operator, lucru confirmat și de intendentul Grigore, angajat al instituției respective. Din spusele acestuia, la ora respectivă, Andrian Cazacu se afla în clădirea Consiliului raional Telenești.

Peste câteva minute am sunat la Centrul Medicilor de familie Telenești.

„Nu-i pe loc Cazacu. Noaptea vine la cazangerie. Mai vine uneori și ziua, dar rar. Luni, 14 ianuarie , l-am văzut. A fost la contabilitate”, mi-a spus o asistentă medicală.

În aceeași zi, la ora 11.12, am vorbit cu asistenta medicală Vasilisa Mazur, Punctul Medical Inești, Telenești, care ne-a confirmat că la sistemul lor de încălzire operator e Andrei Cazacu. Și directoarea grădiniței de la Inești, Telenești, Veronica Dascăl, ne-a confirmat că Andrei Cazacu lucrează la instituția lor.

Un angajat de la S.A. „Moldindconbank”, Telenești, mi-a spus că la centrala termică a băncii este angajat un operator, Andrian Cazacu.

Miercuri, 16 ianuarie, ora 11.25, la Inspectoratul de Poliție Telenești, polițistul de gardă ne-a comunicat că Andrian Cazacu este angajat la centrala inspectoratului.

La Centrul medical de la Corobceni, Telenești, și la S.A. „Moldtelecom” Telenești, bărbatul nu este angajat.

Contactat telefonic, Andrian Cazacu, de la Verejeni, Telenești, ne-a spus că din anul 2006 lucrează în mai multe locuri pentru a întreține familia, ca să nu fie nevoit să plece la muncă peste hotare, cum fac alți conaționali de-ai noștri. Își face cinstit munca și nu are venituri ascunse, ne-a spus bărbatul care are patru copii, acum trecuți de majorat.

Cazacu mi-a spus că nu este angajat în 13 locuri, dar este angajat pe un salariu la SRL „ Personal logistica”, iar în alte cinci locuri – prin cumul, unde deservește centralele termice timp de două ore sau când este chemat în caz de necesitate.

„De la 1 noiembrie până la 1 aprilie, lucrez practic non-stop, acasă nu mă găsești”, ne-a mărturisit el. Și nu sunt eu cel care apelez la firme ca să fiu angajat. Ei mă caută și-mi propun să muncesc la ei. De exemplu, ultimul agent economic care mi-a propus a fost cel de la Fabrica de textile din Telenești”, mi-a mărturisit bărbatul.

Andrian Cazacu, 54 de ani, este inginer de formație, a absolvit Universitatea Tehnică din Moldova în 1987. Pentru serviciile sale bărbatul ridică sume de la 600 de lei până la 1800 de lei de la locurile unde lucrează prin cumul, în total, pe lună, adună opt mii de lei, bani făcuţi prin multă muncă cinstită. „Eu nu am ce ascunde, doamnă”, mi-a spus calm Andrian Cazacu.

Rubrică realizată de Victoria Popa*

* Inaugurăm, în ediţia de astăzi, o nouă rubrică – Jurnal de Chişinău: Conexiunea inversă, prin care vom contacta cu cititorii noştri – le vom răspunde la întrebări, vom verifica semnalele venite de la ei, vom scrie despre cazurile sesizate de ei, în fine, vom ţine pulsul pe evenimentele ce se întâmplă în viaţa cititorilor JURNALULUI de Chişinău.

The following two tabs change content below.